U heeft deze folder gekregen van uw diëtist omdat u gaat beginnen met een residubeperkt dieet. Bij dit dieet vermijdt u harde, moeilijk verteerbare voedingsvezels, vellen, pitten en andere draderige producten. Hierdoor kunt u een dreigende verstopping van de darm voorkomen. Dit dieet is vaak tijdelijk. Overleg met uw arts of diëtist of/wanneer u met het dieet mag stoppen.

Waarom een residubeperkt dieet?

Een residubeperkt dieet kan nodig zijn:

  • Bij vernauwingen in de darm. Deze kunnen zijn ontstaan door een ontsteking, bijvoorbeeld bij de ziekte van Crohn of diverticulitis (ontsteking van darmuitstulpingen).

  • Vóór een darmoperatie, als er een 'vernauwend proces' in de darm zit.

  • Als er een stent (buisje) in uw darm is geplaatst.

Algemene adviezen

  • Probeer rustig te eten en goed te kauwen. Blijf nog even natafelen, zodat het voedsel in alle rust kan verteren.

  • Verdeel de maaltijden goed over de dag. Neem eventueel naast de drie hoofdmaaltijden ook iets tussendoor.

  • Drink voldoende, minimaal 1,5 tot 2 liter per dag.

  • Drink ook tijdens de maaltijden; blijf wel goed kauwen en spoel het voedsel niet weg.

Dieetadvies

Lees welke voedingsmiddelen wel en niet geschikt zijn om te eten bij een residubeperkt dieet

Brood

Voorkeursproduct

Vermijden

Alle broodsoorten zonder pitten, korrels en zaden

Brood met korrels, pitten en zaden

Beschuit

Roggebrood

Knäckebröd zonder zaden en pitten

Knäckebröd met zaden en pitten

Cream crackers

Rozijnen, krenten

Matzes

Muesli

Toast

Noten

Ontbijtkoek, niet gevuld

Zaden en pitten, zoals zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad

Boter

Geschikt zijn: alle soorten margarine, halvarine en roomboter.

Beleg

Voorkeursproduct

Vermijden

Kaas

Friese nagelkaas

Komijnekaas

Notenpasta’s met stukjes noot (bijvoorbeeld pindakaas met stukjes noot)

Smeerkaas

Buitenlandse kaassoorten

Alle soorten vleeswaren

Zoet broodbeleg

Pap

Voorkeursproduct

Vermijden

Brinta

(karnemelkse) Gortepap

Custard

Geen vulsel zoals:

Griesmeel

- Abrikozen

Havermout

- Dadels

Rijstebloem

- Krenten

Rijstekorrelpap

- Rozijnen

- Muesli

- Noten

- Pruimen

- Tutti frutti

- Vijgen

Warme maaltijd

Soep

Als vulling kunt u de toegestane soorten vlees, vis, kip en de toegestane soorten groente gebruiken (zie ook onder vlees en groente).

Vlees

Voorkeursproduct

Vermijden

Malse, goed gegaarde vleesproducten

Taai, draderig vlees.

Let op: vlees kan taai zijn doordat het door de slager verkeerd is uitgesneden, door een te lange bereidingstijd of een verkeerde bereidingswijze. Als het vlees, ondanks goed kauwen, als een ‘bal’ in uw mond achterblijft, slik het dan niet door.

Vis, kip en wild

Geschikt zijn: graatvrije vis en kip/wild zonder vel of botjes.

Jus/saus

Geschikt zijn: alle soorten. Let op: gevulde sauzen kunnen niet-toegestane producten bevatten. Deze kunt u eruit zeven (bijvoorbeeld: gezeefde champignonsaus).

Groente

Groente bevat vaak veel vezels. Daarom is het belangrijk dat u de groente goed schoonmaakt (harde, vezelige delen verwijderen), fijnsnijdt en gaar kookt.

Voorkeursproduct (vers, uit blik/glas of diepvries)

Vermijden

Andijvie

Vezelige groentesoorten zoals:

Avocado

Artisjokken

Bieten

Asperges

Bloemkool

Atjar

Boerenkool

Aubergine

Broccoli

Bamboescheuten

Courgette

Bleekselderij

Chinese kool

Champignons

Extra fijne doperwtjes

Grote doperwten

Knolselderij

Maïs

Koolraap

Rabarber

Koolrabi

Schorseneren

Paksoi

Taugé

Prei

Grote tuinbonen

Paprika

Venkel

Postelein

Zuurkool

Raapstelen

Rode kool

Rauwe groenten, behalve:

Savooiekool

Fijn geraspte komkommer zonder schil

Snijbonen

Ontvelde tomaten

Sperziebonen en peultjes zonder draad

Spinazie

Spitskool

Spruiten

Ontvelde tomaat

Kleine jonge tuinbonen

Ui

Witlof

Witte kool

Worteltjes

Aardappelen en vervangers

Voorkeursproduct

Vermijden

Aardappels, gekookt

Peulvruchten zoals:

Aardappels, gebakken

Witte bonen

Aardappelpuree

Bruine bonen

Frites

Kapucijners

Rijst

Macaroni

Spaghetti

Mie

Mihoen

U kunt peulvruchten wel als basis voor een peulvruchtensoep gebruiken, als u ze pureert en zeeft.

Fruit

Gebruik fruit:

  • dat rijp en vers is;

  • dat geschild is;

  • waarvan u de pitte en vezelige delen verwijderd heeft

Voorkeursproduct

Vermijden

Zacht fruit uit blik of glas

Ananas

Abrikozen

Bessen

Aardbeien

Bramen

Appel

Citroen

Banaan

Druiven met vel en/of pit

Frambozen

Grapefruit

Kersen

Mandarijn

Kiwi

Sinaasappel

Mango

Granaatappelpitjes

Meloen

Gedroogd fruit zoals:

Nectarine

- Abrikozen

Peer

- Dadels

Perzik

- Krenten

Pruimen

- Rozijnen

Gepelde druiven zonder pitjes

- Pruimen

Appelmoes

- Tutti frutti

Stoofperen

- Vijgen

Let op: u mag citroen, grapefruit, mandarijn en sinaasappel wel geperst en gezeefd gebruiken.

Melk en melkproducten

Alle soorten zijn geschikt. Let op: als u vruchtenyoghurt, vruchtenkwark e.d. neemt, gebruik dan alleen producten met toegestane fruitsoorten.

Dranken

Alle soorten zijn geschikt. Let op: vruchtensappen van citrusvruchten bevatten veel vezels. Deze moet u er eerst uitzeven.

Versnaperingen

Voorkeursproduct

Vermijden

Droge biscuit

Noten

Kaneelbiscuitjes

Pinda’s

Lange vingers

Drop

Boterkoekjes

Muesli

Eierkoek

Popcorn

Cake, ongevuld (eventueel met slagroom en toegestaan fruit)

Kokosproducten

Vruchtenvla met toegestaan fruit

Borstplaat

Zuurtjes

Pepermunt

Vruchtenkoekjes

Schuimpjes

Chocolade zonder noten en/of rozijnen

Chips

Zoute koekjes

Zoute stengels zonder zaden en pitten erop.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van deze informatie, neem dan contact op met de afdeling Diëtetiek van Alrijne Ziekenhuis. De afdeling Diëtetiek is op werkdagen bereikbaar via telefoonnummer 071 582 8047.

Terug naar boven