U heeft met uw behandelend arts heeft u gesproken over een correctie van de schaamlippen. In deze folder vindt u informatie over de operatie en adviezen voor de periode na de operatie. De informatie in deze folder is van algemene aard. Voor u persoonlijk kan de situatie anders zijn dan beschreven.


Schaamlipcorrectie

Bij een schaamlipcorrectie (labium reductie) wordt overtollig weefsel van de (kleine) schaamlippen verwijderd. Dit kan nodig zijn als deze door hun grootte klachten geven. Denkt u hierbij aan klachten bij sporten, fietsen, vrijen of bij het dragen van strakke kleding.



De operatie

De operatie kan zowel onder plaatselijke als volledige narcose plaatsvinden. Tijdens de operatie wordt het teveel aan weefsel verwijderd. Het deel dat verwijderd wordt, is vaak het deel dat naar buiten komt wanneer u staat. Daarna wordt er gehecht met oplosbare hechtingen. De knoopjes van deze hechtingen moeten meestal wel worden verwijderd.

Na de ingreep dekken we de wond af met maandverband en een steriel gaasje.


U kunt dezelfde dag weer naar huis.



Na de operatie

Direct na de behandeling zijn uw schaamlippen gezwollen. Hier kunt u de eerste week last van hebben; daarna wordt de zwelling minder. U mag paracetamol 500 mg nemen; maximaal 4 x 2 tabletten per dag. Ook koelen van het behandelde gebied kan verlichting geven.


Gedurende 7 tot 10 dagen na de operatie moet u na iedere toiletgang het wondgebied spoelen met water. Als u een maandverbandje ter verzachting draagt, dan adviseren wij u dit bij ieder toiletbezoek te verschonen.


De dag na de ingreep mag u weer douchen.

Z

itten kan wel enige tijd wat pijnlijk zijn.


Wij raden geslachtsgemeenschap, fietsen, intensief sporten en het dragen van strakke broeken af tot zes weken na de behandeling.



De week na de ingreep komt u terug op het spreekuur om de knoopjes van de hechtingen te laten verwijderen. De hechtingen zijn oplosbaar, maar de knoopjes worden afgeknipt.



Risico’s en complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico. Ook bij dit soort operaties is er de normale kans op complicaties aanwezig, zoals een nabloeding of een wondinfectie. Door nauwkeurig en steriel te werken is dit risico minimaal.



Neemt u contact op met het ziekenhuis:
  • bij toenemende pijnklachten;
  • bij toenemende zwelling van de wond;
  • bij toenemende roodheid van de wond;
  • bij koorts (temperatuur boven 38,5 °C).
Overigens is er altijd een klein verschil tussen beide schaamlippen.

Tot slot

Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringspas mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis.
Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak. Mocht u onverwacht verhinderd zijn, geeft u ons dit dan zo snel mogelijk door. We kunnen met u dan een nieuwe afspraak maken en de vrijgekomen tijd voor een andere patiënt reserveren.

Bereikbaarheid polikliniek Plastische Chirurgie

De polikliniek Plastische Chirurgie locatie Leiden heeft routenummer 15 en is van maandag tot en met vrijdag van 8.30 t/m 16.30 uur telefonisch bereikbaar via 071 517 8575.

De polikliniek Plastische Chirurgie locatie Leiderdorp heeft routenummer 141 en is van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur telefonisch te bereiken via 071 582 8061.

De polikliniek Plastische Chirurgie locatie Alphen aan den Rijn heeft routenummer 33 en is van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur telefonisch te bereiken via 071 582 8061.


De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905.
Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.