Oorzaak

Een skiduim/bandletsel ontstaat wanneer een gewricht met veel kracht in een (onnatuurlijke) stand wordt gebracht, oftewel 'uit de kom schiet'. Hierbij worden de banden die het gewricht bij elkaar houden (collaterale banden en de volaire plaat) zo uitgerekt, dat deze deels of geheel afscheuren. Soms breekt hierbij een stukje bot af, een zogenaamde 'avulsiefractuur'. Een bandletsel treedt het vaakst op in het middelste gewricht van een vinger (PIP-gewricht) en bij het gewricht aan de basis van de duim (MCP-1 gewricht), dit noemen we een 'skiduim'.

Een skiduim komt vaak voor bij skiën, als de duim achter de skistok blijft hangen. Ook balsporters kunnen er last van krijgen als de bal met hoge snelheid tegen de uitgestrekte duim aan komt. 

Behandeling

Bij het lichamelijke onderzoek wordt gekeken hoe erg het gewricht is beschadigd. Aanvullend kan er een röntgenfoto of een echo worden gemaakt.

Er zijn twee behandelingen mogelijk.

  • Is het gewricht stabiel, dan is de behandeling met een spalk voldoende. De spalk moet ongeveer 4-6 weken wordt gedragen. Daarnaast krijgt u handtherapie.
  • Als het gewricht te instabiel is, doordat de gewrichtsband is afgescheurd, of als er een stukje bot met het bandje is afgescheurd, dan is een operatie nodig. 

Operatie

De operatie wordt in dagbehandeling gedaan. Tijdens de operatie wordt de gescheurde band hersteld of nagemaakt. Meestal is het bandje van het bot afgescheurd en wordt het opnieuw aan het bot vastgezet met een botankertje. Is het bandje in het midden gescheurd, dan kan het gehecht worden met alleen hechtdraat. In geval van een botbreuk moet het stukje bot soms met een schroefje of een pennetje worden vastgezet. Vaak is dit stukje bit te klein en wordt het verwijderd en het bandje met een botankertje vastgezet. 

Als een reconstructie van het bandje nodig is, vindt een uitgebreidere ingreep plaats waarbij een stukje pees uit de onderarm wordt gehaald om het bandje mee na te maken. 

Nabehandeling

Om de geopereerde band te beschermen na de operatie, krijgt u gips. Dit moet u 6 weken dragen. De hechtingen worden na 10-14 dagen verwijderd op de polikliniek. Na de gipsperiode vindt de nabehandeling plaats bij de handtherapeut.