Afdelingen & Specialismen

U heeft een skiduim of bandletsel van de vinger. In deze folder leest u wat een skiduim/bandletsel is en hoe deze kan worden behandeld. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier is beschreven.


Wat is een skiduim?

Bij een skiduim is de gewrichtsband die aan de binnenzijde van de duim zit verslapt, verrekt of gescheurd. Hierdoor is het duimgewricht gezwollen en pijnlijk. De duim kan niet goed bewegen en worden belast, en er is krachtverlies.tekening duim met letselOorzaak

Een skiduim/bandletsel ontstaat wanneer een gewricht met veel kracht in een verkeerde (onnatuurlijke) stand wordt gebracht, oftewel 'uit de kom schiet’. Hierbij worden de banden die het gewricht bij elkaar houden (collaterale banden en de volaire plaat) zo uitgerekt, dat deze deels of geheel afscheuren. Soms breekt hierbij een stukje bot af, een zogenaamde 'avulsiefractuur’. Een bandletsel treedt het vaakst op in het middelste gewricht van een vinger (PIP-gewricht) en bij het gewricht aan de basis van de duim (MCP-1 gewricht), dit noemen we een 'skiduim’. Een skiduim komt vaak voor bij skiën, als de duim achter de skistok blijft hangen. Ook balsporters kunnen er last van krijgen als de bal met hoge snelheid tegen de uitgestrekte duim aan komt.Behandeling

Bij het lichamelijke onderzoek wordt gekeken hoe erg het gewricht is beschadigd. Aanvullend kan er een röntgenfoto of een echo worden gemaakt.


Er zijn twee behandelingen mogelijk.


  • Is het gewricht stabiel, dan is behandeling met een spalk voldoende. De spalk moet ongeveer 4-6 weken worden gedragen. Daarnaast krijgt u handtherapie.
  • Als het gewricht te instabiel is, doordat de gewrichtsband is afgescheurd, of als er een stukje bot met het bandje is afgescheurd, dan is een operatie nodig.

Operatie

De operatie wordt in dagbehandeling gedaan. Tijdens de operatie wordt de gescheurde band hersteld of nagemaakt. Meestal is het bandje van het bot afgescheurd en wordt het opnieuw aan het bot vastgezet met een botankertje. Is het bandje in het midden gescheurd, dan kan het gehecht worden met alleen hechtdraad. In geval van een botbreuk moet het stukje bot soms met een schroefje of pennetje worden vastgezet. Vaak is dit stukje bot te klein en wordt het verwijderd en het bandje met een bot-ankertje vastgezet.
Als een reconstructie van het bandje nodig is, vindt een uitgebreidere ingreep plaats waarbij een stukje pees uit de onderarm wordt gehaald om het bandje mee na te maken.

Nabehandeling

Om de geopereerde band te beschermen na de operatie, krijgt u gips. Dit moet u 6 weken dragen. De hechtingen worden na 10-14 dagen verwijderd op de polikliniek.
Na de gipsperiode vindt de nabehandeling plaats bij de handtherapeut.

Tot slot

Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringpas mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts etc.) gewijzigd, meldt u dit bij de Patiëntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis. Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie. De medewerkers van de polikliniek kunnen veel vragen beantwoorden.
Zo nodig leggen zij uw vraag voor aan de plastisch chirurg. U wordt dan teruggebeld. Mist u informatie dan horen wij dat graag.

Heeft u vragen over declaraties van Alrijne Ziekenhuis, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Facturatie, via 071 517 8180 (behandeling in Leiden) of 071 517 8181 (behandeling in Leiderdorp).

Bereikbaarheid polikliniek Plastische Chirurgie

De polikliniek Plastische Chirurgie is van maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 12.00 uur en 13.30 - 15.30 uur te bereiken via telefoonnummer 071 582 8061 (alle locaties).

De polikliniek Plastische Chirurgie Leiden heeft routenummer 15
De polikliniek Plastische Chirurgie Leiderdorp heeft routenummer 141
De polikliniek Plastische Chirurgie locatie Alphen aan den Rijn heeft routenummer 38


De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905.
Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.