Oorzaak

Slijtage van de vingergewrichten komt veel voor, vaker bij vrouwen dan bij mannen. De oorzaak van artrose is vaak onbekend. Wel weten we dat verschillende factoren een rol spelen, zoals aanleg/erfelijkheid, de bouw en de belasting van een gewricht. Door een eerdere breuk, ernstige kneuzing of hypermobiliteit (= te soepele gewrichtsbanden en pezen) is er meer kans op het ontwikkelen van artrose.

Behandeling

Eerst wordt gekeken of de klachten zonder operatie kunnen worden behandeld. De behandeling kan bestaan uit ontstekingsremmende medicatie of een ontstekingsremmende injectie. De handtherapeut kan een (tijdelijke) ondersteunende spalk aanmaken, in combinatie met oefentherapie en/of aanpassingen in het dagelijks leven. Als dit niet genoeg  helpt, kan er gekozen worden voor een operatie. Tijdens de operatie wordt het gewricht vastgezet (artrodese). De operatie wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving.

Nabehandeling

Na de operatie krijgt u een drukverband. Na 3 - 5 dagen komt u bij de handtherapeut en krijgt u een beschermende spalk aangemeten,  die u 6 weken moet dragen. Dit om ervoor te zorgen dat de botdelen goed aan elkaar kunnen groeien. Het kan ook zijn dat u handtherapie nodig heeft om de omliggende gewrichten soepel te houden of bijvoorbeeld om zwelling tegen te gaan De hechtingen worden na 10-14 dagen op de polikliniek verwijderd. Het herstel duurt gemiddeld 3 tot 6 maanden.

Terug naar boven