Oorzaak

Slijtage van de vingergewrichten komt veel voor, vaker bij vrouwen dan bij mannen. De oorzaak van artrose is vaak onbekend. Wel weten we dat verschillende factoren een rol spelen, zoals reumatoïde artritis, aanleg/erfelijkheid, de bouw en belasting van een gewricht. Door een eerdere breuk, ernstige kneuzing of hypermobiliteit (= te soepele gewrichtsbanden en pezen) is er meer kans op het ontwikkelen van artrose vergroten.

Behandeling

Eerst wordt gekeken of de klachten zonder operatie kunnen worden behandeld. De behandeling kan bestaan uit ontstekingsremmende medicatie of een ontstekingsremmende injectie. De handtherapeut kan een (tijdelijke) ondersteunende spalk aanmaken, in combinatie met oefentherapie en/of
aanpassingen in het dagelijks leven. Als dit niet genoeg helpt, kan er gekozen worden voor een operatie Er zijn verschillende operaties mogelijk, operatieve mogelijkheden waaronder het vervangen van het gewricht door een kunststof prothese (artroplastiek) of het vastzetten van het gewricht (artrodese). Bij de duim is het plaatsen van een
kunststofprothese niet mogelijk. Om goed te kunnen blijven grijpen, is het beter het gewricht vast te zetten. De operatie wordt uitgevoerd onder regionale verdoving.

Nabehandeling

Na de operatie krijgt u een drukverband. Na 3 tot 5 dagen komt u bij de handtherapeut en krijgt u een beschermende spalk aangemeten. Als er een kunststofprothese is geplaatst, start u met handtherapie om het nieuwe gewricht onder begeleiding van de handtherapeut te gaan bewegen. Wanneer het gewricht is vastgezet, moet u de spalk 6 weken dragen. Dit om ervoor te zorgt dat de botdelen goed aan elkaar kunnen groeien. De hechtingen worden na 10-14 dagen op de polikliniek verwijderd. Het herstel duurt gemiddeld 3 tot 6 maanden.

Terug naar boven