Oorzaak

Slijtage van de vingergewrichten komt veel voor, vaker bij vrouwen dan bij mannen. De oorzaak van artrose is vaak onbekend. Wel weten we dat verschillende factoren een rol spelen, zoals aanleg/erfelijkheid, de bouw en belasting van een gewricht. Door een eerdere breuk, ernstige kneuzing of hypermobiliteit (= te soepele gewrichtsbanden en pezen) is er meer kans op het ontwikkelen van artrose vergroten.

Behandeling

Eerst wordt gekeken of de klachten zonder operatie kunnen worden behandeld. De behandeling kan bestaan uit ontstekingsremmende medicatie of een ontstekingsremmende injectie. De handtherapeut kan een (tijdelijke) ondersteunende spalk aanmaken, in combinatie met oefentherapie en/of aanpassingen in het dagelijks leven. Als dit niet genoeg helpt, kan er gekozen worden voor een operatie. Er zijn verschillende operaties mogelijk, waaronder het vervangen van het gewricht door een kunststofprothese (artroplastiek) of het vastzetten van het gewricht (artrodese). De operatie wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving.

Nabehandeling

Na de operatie krijgt u een drukverband. Na 3 tot 5 dagen komt u bij de handtherapeut en krijgt u een beschermende spalk aangemeten. Als er een kunststofprothese is geplaatst, start u met handtherapie om het nieuwe gewricht onder begeleiding van de handtherapeut te gaan bewegen. Als het gewricht is vastgezet, moet u de spalk 6 weken dragen. Dit om ervoor te zorgen dat de botdelen goed aan elkaar kunnen groeien. De hechtingen worden na 10-14 dagen op de polikliniek verwijderd. Het herstel duurt gemiddeld 3 tot 6 maanden.

Terug naar boven