Afdelingen & Specialismen

U heeft besloten dat u een spiraaltje wilt laten plaatsen door een gynaecoloog. In deze folder vindt u meer informatie over de ingreep.


Voorbereiding op het plaatsen

Infectie

Voordat u een spiraaltje kunt laten zetten, moeten we er zeker van zijn dat u geen infectie heeft in de vagina, de baarmoeder of de eierstokken. Soms kan het nodig zijn voor het plaatsen van het spiraaltje een kweek af te nemen uit de baarmoedermond om zo een eventuele infectie op te sporen en deze eerst te behandelen. Dit zal de huisarts of gynaecoloog met u bespreken en zo nodig uitvoeren. Het plaatsen van een spiraaltje zal in dat geval in een volgend consult gebeuren als de uitslag van de kweek bekend is. Als uw huisarts al kweken heeft afgenomen, neem dan de uitslag van de kweken dan mee naar de afspraak bij de gynaecoloog.



Zorg voor een goede anticonceptie voor plaatsing!

Vaak kan het spiraaltje meteen tijdens het eerste polikliniekbezoek geplaatst worden. Zorg tot die tijd voor adequate anticonceptie om zeker te zijn dat u niet zwanger bent op het moment dat het spiraaltje wordt geplaatst.



Pijnstillers

Omdat het plaatsen van een spiraaltje door sommige mensen als gevoelig wordt ervaren, kunt u er voor kiezen om 2 uur voor de plaatsing pijnstilling in te nemen.


U kunt kiezen voor Ibuprofen 600mg of Naproxen (Aleve) 500 mg of Diclofenac (Voltaren) 25-50 mg.


Deze pijnstillers zijn te koop bij de apotheek en drogist. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.



Hoe wordt een spiraaltje ingebracht?

U gaat liggen met gespreide benen. Eerst wordt met inwendig onderzoek de ligging van uw baarmoeder gevoeld. Dan wordt het speculum (eendenbek) in de vagina ingebracht om de baarmoedermond goed te kunnen zien. De baarmoedermond wordt met een speciale tang vastgepakt. Met een staafje wordt de diepte van de baarmoeder gemeten. Dit kan een onaangenaam gevoel geven. Daarna wordt het spiraaltje via een dun hulsje naar binnen geschoven. Het hulsje wordt weer teruggetrokken en de draadjes worden op maat geknipt.



Na het plaatsen van het spiraaltje

  • Het merendeel van de vrouwen heeft na afloop weinig klachten, maar enkelen hebben wel pijn of voelen zich niet zo lekker. Het kan dan ook verstandig zijn als iemand u thuisbrengt.
  • Soms vindt de gynaecoloog het nodig om na ongeveer 6 weken te controleren worden of het spiraaltje nog steeds op de goede plek in de baarmoeder is gelegen. Dit gebeurt met een echoscopie.
  • Na het plaatsen van een spiraal met hormonen kunt u de eerste 6 maanden nog last hebben van tussentijds bloedverlies. Dit wordt in de loop van de tijd minder. Het is bij deze spiraal mogelijk dat de menstruatie op den duur helemaal uit blijft.

Contact bij complicaties

Neem contact op met het ziekenhuis als u in de eerste dagen na plaatsen van het spiraaltje last krijgt van:
  • abnormale afscheiding;
  • aanhoudende buikpijn;
  • koorts.

Binnen kantooruren:

Polikliniek Gynaecologie (alle locaties): 071 582 8048.

Buiten kantooruren:

De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905.
Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.

Kosten

In Alrijne Ziekenhuis zijn Mirena, Kylena, Gynefix en T-safe spiralen op voorraad. De kosten voor het spiraaltje zijn verwerkt in de Diagnose Behandel Code (DBC). De DBC is een code waarin het geheel van de aan u geleverde zorg is gecodeerd. Deze DBC (met daarin dus de kosten voor de handeling én de spiraal) wordt in rekening gebracht aan uw zorgverzekeraar.

Heeft u het spiraaltje al in uw bezit, bijvoorbeeld omdat de huisarts deze al heeft voorgeschreven neemt u deze dan mee. Als u kosten heeft gemaakt, dient u deze rekening dan in bij uw zorgverzekeraar.

Verder adviseren wij u zich goed te informeren bij uw zorgverzekeraar.
  • Vergoeding door uw zorgverzekeraar is afhankelijk van:
  • Uw eigen risico;
  • De polisvoorwaarden van uw zorgverzekering;
  • De contracten die uw zorgverzekeraar al dan niet met ons ziekenhuis heeft gesloten.
Kosten voor ziekenhuiszorg die niet door uw zorgverzekeraar worden vergoed, moet u zelf betalen.
  • Neem, voordat u de afspraak in het ziekenhuis heeft, bij twijfel contact op met uw zorgverzekeraar.
  • Informeer of de behandeling binnen de poliswaarden wordt vergoed.
Over de exacte prijs voor het plaatsen van een spiraaltje binnen Alrijne zorggroep kunnen wij geen concrete informatie geven, omdat dit per zorgverzekeraar verschilt. Uw zorgverzekeraar kan hier mogelijk meer informatie over geven.

Vragen

Heeft u nog vragen na het doorlezen van deze informatie, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie.

Meer informatie vindt u op een site van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie: www.degynaecoloog.nl en op www.thuisarts.nl.

Bereikbaarheid

De polikliniek Gynaecologie is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 12.00 uur en van 13.30 - 15.30 uur via telefoonnummer 071 582 8048.


De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantooruren telefonisch te bereiken via telefoonnummer 071 582 8905. Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.

Tot slot

Wat neemt u mee?
  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.