Oorzaak

Slijtage van gewrichtskraakbeen komt vaker voor op oudere leeftijd. Bij sommige mensen slijt het STT gewricht wel en bij anderen veel minder of niet. Hoe dit komt is niet helemaal duidelijk. Het heeft waarschijnlijk te maken met het bewegingspatroon van de polsbotjes onderling. Dit is niet bij iedereen hetzelfde.

Behandeling

We kunnen niets doen aan de artrose zelf. We proberen dus de pijnklachten zoveel mogelijk weg te nemen. Dit kan met een spalk of een injectie. Als dit onvoldoende helpt, bestaat de mogelijkheid een operatie te doen. Er zijn verschillende operatietechnieken. Van tevoren kijken we goed of er op andere plekken in de pols nog sprake is van artrose. Dit bepaalt wat de beste manier van opereren is. Tijdens de operatie wordt bijvoorbeeld een (stukje) van de drie botjes verwijderd. De arts zal met u overleggen wat bij u de beste optie is.

Nabehandeling

Na een operatie mag u naar huis met een drukverband of een tijdelijk gips. U krijgt een afspraak voor het verwijderen van de hechtingen en een afspraak met een van onze handtherapeuten om het herstel zo goed mogelijk te laten verlopen. De nabehandeling zal enkele maanden in beslag nemen.