Afdelingen & Specialismen
Wanneer u deze klachten heeft kan uw huisarts of specialist u verwijzen naar het tattoospreekuur. Heeft u een huidaandoening en wilt u weten of u zich veilig kan laten tatoeëren? Dan bent u ook van harte welkom voor een advies.
Het tattoospreekuur is voor iedereen met huidafwijkingen en/of huidklachten bij een tatoeage (en dus ook permanente make-up). Het spreekuur is erop gericht om deze klachten en afwijkingen te onderzoeken en te behandelen. Er worden geen behandelingen gegeven voor uitsluitend cosmetische doeleinden. We verrichten bijvoorbeeld geen lasertherapie omdat u een tatoeage niet meer ‘mooi’ vindt.
De tattoopolikliniek is in 2017 opgericht door drs. Sebastiaan van der Bent in het VU medisch centrum (VUmc) en het Academisch Medisch Centrum (AMC). Het spreekuur bevindt zich nu in Alrijne Ziekenhuis Leiden.
Vaak gaat het zetten van een tatoeage zonder problemen. Maar soms kunnen er toch afwijkingen of huidklachten optreden. Voorbeelden van complicaties zijn infecties, allergieën en auto-immuunziekten zoals psoriasis, lichen planus of sarcoïdose.
Hoewel er soms problemen kunnen ontstaan, moeten de positieve en emotionele waarden van een tatoeage niet worden onderschat. Soms zijn tatoeages een noodzaak, bijvoorbeeld als markeringen voor bestralingen, ter camouflage van huid- of haarafwijkingen of tatoeages van de tepel (hof) bij borstreconstructies na borstkanker.
Allergie en tattoo
Soms kunnen er allergische reacties optreden tegen tatoeage-inkt. Dit is een overdreven reactie van het afweersysteem op de kleurstof (of pigment) of een ander bestanddeel in de tattoo-inkt. Deze reacties kunnen zich uiten door één of meer van de volgende klachten:
- Opgezette of verheven tatoeage
- Jeuk
- Bultjes
- Schilfering
- Huidknobbels
- Open wonden of blaren (komt weinig voor)
De allergische reacties kunnen zich voordoen bij alle kleuren inkt, maar vooral bij de rode kleur. De klachten kunnen weken en soms zelfs jaren na het plaatsen van de tattoo optreden. Het is niet te voorspellen wanneer en óf iemand een allergische reactie op de inkt krijgt. Elke persoon heeft een uniek immuunsysteem en de huid reageert per persoon op een andere manier. Dus ook tatoeëerders kunnen dit niet voorspellen.
Auto-immuun huidziekten
Auto-immuunziekten zijn aandoeningen waarbij het afweersysteem niet goed functioneert en ook de gezonde, eigen cellen van het lichaam aangevallen worden. Er zijn vele auto-immuunziekten die zich kunnen uiten in de huid, bijvoorbeeld: psoriasis, lichen planus of sarcoïdose. Soms zijn de huidafwijkingen in de tatoeage de eerste uiting van zo’n auto-immuunziekte. Het op tijd en goed diagnosticeren van deze aandoeningen is daarom erg belangrijk.
Infecties
Ondanks de hygiënerichtlijnen zijn infecties nog steeds de meest voorkomende complicatie bij tatoeages. Deze worden voornamelijk veroorzaakt door bacteriën of virussen die de huid binnendringen tijdens of kort na het tatoeëren. Dit kan gebeuren door:
- een onvoldoende gedesinfecteerde huid of naald;
- besmette tatoeage-inkt;
- onvoldoende hygiëne in de tattoo aftercare.
In de meeste gevallen is de manier van de besmetting echter niet te achterhalen. Het is belangrijk dat een infectie op tijd wordt ontdekt om schade te voorkomen.
Klachten door tattoo verwijdering
Ook bij het verwijderen van een tatoeage kunnen er onverhoopt huidklachten ontstaan, bijvoorbeeld door het gebruik van een laser. Ook worden er op het tattoospreekuur regelmatig problemen gezien die veroorzaakt zijn door het gebruik van alternatieve tattoo-verwijderingsproducten, zoals crèmes of zalven die een bijtende werking hebben. Hierdoor ontstaan er heftige wonden in de huid, met soms littekens tot gevolg.
Overige huidreacties
Er zijn nog andere complicaties die door het tatoeëren in de huid kunnen ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn littekens, keloïd, blow-out, neurosensorische pijn of pigment verschuivingen en verkleuringen.
Dermatoloog drs. Van der Bent is in 2014 begonnen met zijn promotieonderzoek naar de complicaties bij tatoeages. Sindsdien heeft hij meerdere onderzoeken gedaan naar onder andere:
- Allergische reacties op rode tatoeage-inkt
- Huidaandoeningen bij permanente make-up
- Tatoeages en sarcoïdose
- Oogontsteking bij tatoeages
- Laserbehandeling bij allergische reacties op tatoeages
Bekijk alle onderzoeken van drs. Van der Bent.
dr. S.A.S. (Sebastiaan) van der Bent
Dermatoloog
Indien er een verwijzing van de huisarts is, wordt het consult over het algemeen ‘gewoon’ vergoed door de zorgverzekeraar. Afhankelijk van uw verzekering en zorgverbruik zijn er mogelijk wel kosten voor het eigen risico.
Al vele jaren is er goed contact met tatoeëerders, huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten. Ook is er een onderzoekssamenwerking met het Amsterdam UMC voor de onderzoeken van dermatoloog Van der Bent naar complicaties bij tatoeages.
Voor een afspraak bij het tattoospreekuur heeft u een verwijzing van uw huisarts of medisch specialist nodig.