Afdelingen & Specialismen

Uw arts adviseert u te starten met het medicijn Zoledroninezuur. U krijgt dit medicijn via een infuus. In deze folder staat informatie over deze behandeling. De informatie in deze folder is algemeen. Uw ervaring kan anders zijn.


Behandeling met Zoledroninezuur

Wat is Zoledroninezuur?Zoledroninezuur is een bisfosfonaat. Het vermindert botafbraak. Botafbraak is een op zichzelf staande ziekte of een gevolg van een ziekte.



Door botontkalking (osteoporose) of uitzaaiing van kanker naar het skelet (osteolyse) kunt u last krijgen van botafbraak.


Hierdoor wordt het bot zwak en breekbaar. Daardoor kunt u botbreuken en/of wervelinzakkingen krijgen. Ook kunt u pijn krijgen.



Er breekt ook meer botweefsel af dan normaal. Hierdoor kan er te veel kalk in het bloed komen. U kunt dan last krijgen van bijvoorbeeld vermoeidheid, minder eetlust, moeten overgeven, verstoppingen, hevige dorst en verwardheid.



Adviezen en maatregelen

De arts adviseert: laat uw gebit bij de tandarts of mondhygiëniste controleren, voordat u start met zoledroninezuur. Dit kan, als u dat wilt, bij de mondhygiëniste van Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp. Vertel de tandarts of mondhygiëniste dat u met zoledroninezuur infuus gaat starten.



Heeft u tijdens de zoledroninezuur behandeling ook een behandeling bij de tandarts/kaakchirurg? Vertel de tandarts of kaakchirurg dan dat u behandeld wordt met een bisfosfonaat. Bisfosfonaten kunnen namelijk zorgen voor afsterven (necrose) van kaakbot.



Drink elke dag minimaal 1,5 liter.



Als u Zoledroninezuur gebruikt, adviseren wij u ook om 1x per dag een Calcium 500 mg./vitamine D bruistablet in te nemen. Deze moet u wel zelf betalen.



Kosten

Voor het krijgen van zoledroninezuur betaalt u geen eigen bijdrage voor de thuiszorg. Wel zal eerst het eigen risico van uw verzekering gebruikt worden.



Zoledroninezuur afhalen en bewaren

Als de zoledroninezuur voor u klaarligt krijgt u bericht van de apotheek van Alrijne. U haalt uw zoledroninezuur op in de apotheek in Leiden, Leiderdorp of Alphen aan den Rijn.



De apotheek in Leiderdorp is dag en nacht geopend. Hier kunt u dus altijd heen. Bij uitzondering bezorgen wij ook thuis.



Bewaar zoledroninezuur op kamertemperatuur. Zorg ervoor dat kinderen het medicijn niet kunnen zien of pakken.




Het krijgen van Zoledroninezuur

U krijgt zoledroninezuur 1 keer per 3 maanden of 1 keer per jaar. Dat hangt af van de oorzaak van de botafbraak.



Zoledroninezuur wordt thuis gegeven door een verpleegkundige van een thuiszorgorganisatie. De verpleegkundige werkt samen met de medisch specialist van het Alrijne ziekenhuis.



De verpleegkundige van de thuiszorgorganisatie maakt met u een afspraak over wanneer zoledroninezuur bij u thuis wordt gegeven.



Bijwerkingen van Zoledroninezuur

De 3 dagen na de behandeling kunt u griepachtige klachten voelen. Bijvoorbeeld moeheid en pijn in de botten, gewrichten of spieren.



Bij de volgende behandelingen zijn deze klachten meestal minder heftig. Meer informatie over de bijwerkingen van Zoledroninezuur staat op www.apotheek.nl.



Tot slot

Wat neemt u mee?

  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.

Vragen

Heeft u een vraag over het geven van het medicijn, of over wanneer de verpleegkundige bij u thuis zoledroninezuur komt geven? Dan belt u met de thuiszorgorganisatie:
Activite: 06 2714 4444
Marente: 06 5107 0787
Anders:

Heeft u een vraag over het medicijn zelf? Bel dan de apotheek van Alrijne: 071 517 8190.
Heeft u veel last van een bijwerking? Bel dan de polikliniek interne geneeskunde: 071 582 8050.