Afdelingen & Specialismen

U heeft een trigger finger. In deze folder leest u wat een trigger finger is en hoe deze kan worden behandeld. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier is beschreven.


Wat is een trigger finger?

Een trigger finger (ook wel snapping finger genoemd) is een aandoening waarbij de vinger of duim tijdens het bewegen vast gaat zitten of gaat haperen. Bij een trigger finger is de peeskoker (ook wel peesschede genoemd) in de vinger of duim (chronisch) geïrriteerd. Hierdoor kan de pees dikker worden en/of kan de peeskoker vernauwen. De pees kan niet meer soepel door de peeskoker glijden. Buigen en strekken gaan zo moeilijker. Soms is de verdikking zo erg dat de vinger niet meer gestrekt kan worden en in gebogen blijft.Anaromie vingerOorzaak

Hoe een trigger finger ontstaat, is niet altijd duidelijk. Soms ontstaat een trigger finger na zware inspanning, maar vaak kunnen we de oorzaak niet achterhalen. We zien wel dat het vaker voorkomt bij mensen die reuma hebben of suikerziekte.Behandeling

Een trigger finger kan op verschillende manieren worden behandeld. Het doel van de behandeling is dat de vinger weer soepel gaat bewegen en niet meer hapert. Door de irritatie van de pees en peeskoker te verminderen kan de pees weer soepel gaan bewegen. Door ontstekingsremmende medicijnen, een plaatselijke injectie met onstekingsremmers en het gebruik van een (nachtspalk) kan de zwelling minder worden zodat de pees weer soepel gaat bewegen en de klachten verdwijnen.


Als deze behandeling niet of genoeg helpt, kan de handchirurg een operatie adviseren.Operatie

Deze operatie wordt vindt plaats in de poliklinische behandelkamer, onder plaatselijke verdoving.


Er wordt een kleine snede in de hand gemaakt en de peeskoker wordt geopend. De pezen krijgen zo weer de ruimte om vrij te bewegen. De wond wordt gesloten met hechtingen. De hand wordt verbonden, na twee dagen mag het verband worden verwijderd.Nabehandeling

Na de ingreep mag u direct starten met oefenen, zodat de pees weer goed gaat glijden en de vinger niet stijf wordt. Ook mag u de hand weer voorzichtig gaan gebruiken.


Na de operatie ontvangt u uitgebreide informatie over het herstel en de oefeningen die u moet doen.


De hechtingen worden 10-12 dagen na de operatie door de assistente verwijderd.Als bewegen na de operatie nog niet goed lukt of het litteken overgevoelig blijft, kan een verwijzing naar de handtherapeut nodig zijn. Deze geeft u verdere begeleiding tijdens het herstel en helpt bij het verbeteren van de handfunctie.Tot slot

Wat neemt u mee?

  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.


Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie. De medewerkers van de polikliniek kunnen veel vragen beantwoorden. Zo nodig leggen zij uw vraag voor aan de plastisch chirurg. U wordt dan teruggebeld. Mist u informatie, dan horen wij dat graag.

Heeft u vragen over declaraties van Alrijne Ziekenhuis, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Facturatie, via 071 517 8180 (behandeling in Leiden) of 071 517 8181 (behandeling in Leiderdorp).

Bereikbaarheid polikliniek Plastische Chirurgie

De polikliniek Plastische Chirurgie is van maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 12.00 uur en 13.30 - 15.30 uur te bereiken via telefoonnummer 071 582 8061 (alle locaties).

De polikliniek Plastische Chirurgie Leiden heeft routenummer 15
De polikliniek Plastische Chirurgie Leiderdorp heeft routenummer 141
De polikliniek Plastische Chirurgie locatie Alphen aan den Rijn heeft routenummer 38


De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905.
Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.