Afdelingen & Specialismen
Uw kind is opgenomen geweest op de afdeling Kind en Jeugd voor het verwijderen van de blindedarm. Wij willen u graag informeren over de nazorg, complicaties en pijnmedicatie bij deze ingreep.
De operatie
Tijdens de ingreep wordt de blinde darm (het wormvormig aanhangsel) verwijderd. In de meeste gevallen is de blinde darm plotseling ontstoken geraakt en dreigt deze open te scheuren.
De operatie kan op twee manieren worden uitgevoerd: via de open procedure of via de laporascopische procedure.
- Open procedure: De blinde darm wordt verwijderd door middel van een snee van 3-10 centimeter in de buik.
- Laparoscopisch procedure: Via een kijkoperatie wordt de blinde darm verwijderd. Hierbij worden drie kleine sneetjes gemaakt in de buik. De ontstoken blindedarm wordt losgemaakt en kan door een van de kleine sneetjes naar buiten worden getrokken.
Wanneer uw kind met een kijkoperatie geholpen is kan het zijn dat uw kind na de operatie pijn heeft in de schouders. Dit komt door het koolzuurgas dat er tijdens de operatie gebruikt wordt om de kijkruimte in de buik te vergroten. Dit koolzuurgas prikkelt het middenrif en veroorzaakt de pijn in de schouderbladen.
Als er gekozen wordt voor een open procedure kan het voorkomen dat uw kind pijn ervaart rondom het wondgebied. Deze klachten gaan weer over.
Wondzorg
- De pleister mag 48 uur na de operatie verwijderd worden. De wond mag daarna drogen aan de lucht. Als de wond nog iets lekt mag deze afgeplakt worden met een pleister. De pleister moet dagelijks vervangen worden.
- Het kan zijn dat er hechtpleisters op de wond zitten, deze moeten blijven zitten en vallen er vanzelf af.
- Douchen mag na 48 uur na de operatie. Let op dat de wond niet te ‘week’ wordt.
Leefregels
Uw kind mag:
2 weken niet zwemmen en baden.
alles eten, maar vermijd koolzuurhoudende dranken (drankjes met prik) voor minimaal 1 week.
1 week rustig aan doen. Dit betekent niet fietsen, sporten en druk spelen. Let op met contactsporten, vermijd dit de eerste 3 weken.
weer naar school zodra hij/zij dit ziet zitten. Wij adviseren meestal een aantal dagen thuis te herstellen van de operatie.
Pijnstillingsschema
Uw zoon/dochter kan na de ingreep pijn hebben. Wij adviseren om de eerste 48 uur na de operatie altijd pijnstilling te geven, ook als er geen pijnklachten lijken te zijn. Het is ook verstandig om in de nacht medicatie te geven zodat uw kind niet wakker wordt van de pijn.
U kunt paracetamol geven, dit is vrij verkrijgbaar. Meestal wordt paracetamol gegeven in combinatie met diclofenac . Als u een recept krijgt voor deze medicatie, kunt u deze ophalen bij de apotheek.
Deze medicijnen geven samen een goede werking.
De eerste 2 dagen geeft de arts u een advies over de hoeveelheid medicatie. Dit advies vullen wij voor u in, in onderstaand schema.
Als uw kind na 48 uur nog medicatie nodig heeft, geef dan de dosering die op het doosje van de medicatie staat aangegeven. Het voorschrift van de arts vervalt dan.
2x daags is om de 12 uur, 3x daags is om de 8 uur en 4x daags is om de 6 uur
Paracetamol
………. mg | ……..x per dag | ….. uur | ….. uur | ….. uur | ….. uur |
Diclofenac
………. mg | ……..x per dag | ….. uur | ….. uur | ….. uur | ….. uur |
Afspraak
Er is een afspraak gemaakt voor controle op de polikliniek. U krijgt een afsprakenbrief mee vanuit het ziekenhuis. Hierop staat informatie over de afspraak, zoals wanneer de afspraak is en hoe laat u verwacht wordt op de polikliniek.
Het kan zijn dat de afspraak niet mee gegeven wordt, maar dat u deze thuis gestuurd krijgt. Als u na 5 werkdagen nog geen afsprakenbrief ontvangen heeft, kunt u contact opnemen met de polikliniek Chirurgie.
Heeft u nog vragen over de ingreep, dan kunt u deze tijdens het controle-bezoek stellen. U mag ook altijd de polikliniek Chirurgie bellen.
Complicaties
Als uw kind last heeft van onderstaande klachten, neem dan contact op met het ziekenhuis:
- Bij hevige pijnklachten.
- Bij hevige misselijkheidsklachten en/of braken.
- Bij temperatuur boven de 38,5 C.
- Bij ontstekingsverschijnselen zoals: het ontstaan van plotselinge zwelling rondom de wond, het ontstaan van plotselinge vurige roodheid en lekkage van vocht/pus uit de wond.
Neem binnen kantooruren contact op met de polikliniek Chirurgie. Neem buiten kantooruren contact op met de Spoedeisende Hulp (SEH) via onderstaande telefoonnummers.
Contact
Als u nog vragen heeft dan kunt u deze gerust stellen.
De polikliniek Chirurgie (alle locaties) is van maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 12.00 uur en van 13.30 - 15.30 uur te bereiken via telefoonnummer 071 582 8045.
De Spoedeisende Hulp (SEH van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden te bereiken via telefoonnummer 071 582 8905.
De afdeling Kind en Jeugd in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft routenummer 570 en is voor ouders 24 uur per dag telefonisch te bereiken via 071 582 8020.
Machtiging MijnAlrijne
Alrijne biedt patiënten via MijnAlrijne toegang tot (delen van) het elektronisch patiëntendossier. U kunt tal van zorgzaken online regelen, zoals uw medisch dossier inzien, uitslagen inzien en vragenlijsten invullen. We bieden ook de mogelijk om online het medisch dossier van uw kind in te zien. Zo bent u nog beter betrokken bij de zorg voor uw kind.
Meer weten? Ga naar MijnAlrijne.
Tot slot
Denkt u eraan bij ieder (poliklinisch) bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringspas, voorzien van de juiste gegevens, mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan aan de baliemedewerker van de afdeling of bij de patiëntenregistratie op de begane grond in de hal.
In de zorg geldt de legitimatieplicht vanaf de geboorte. Dit betekent dat u, als uw kind voor controle moet komen op de polikliniek van het ziekenhuis, van uw kind een eigen legitimatiebewijs moet kunnen tonen.