Gebruiksaanwijzing Picoprep®

Wij verzoeken u de onderstaande handleiding nauwkeurig op te volgen voor een zo optimaal mogelijk resultaat.

Belangrijke punten op een rij:

 • Tenminste 5 dagen voor het onderzoek mag u geen voedingsmiddelen eten die zaden en pitjes bevatten, zoals kiwi, tomaat, druiven, alle broodsoorten met zaden en pitten.

 • Drink tenminste de aangegeven hoeveelheid vocht (minimaal 2 liter, na het innemen van Picoprep).

 • Melk en melkproducten zijn vanaf het moment dat u gaat beginnen met de Bisacodyl tabletten niet meer toegestaan.

 • Overleg bij gebruik van ijzertabletten, antistollingsmiddelen, insuline of orale antidiabetica met uw behandelend arts. Voor diabetespatiënten is er een folder coloscopie en Diabetes Mellitus.

 • Het kan zijn dat u door het laxeren een “schraal” gevoel ervaart bij de anus. In dat geval mag u absoluut géén vaseline gebruiken. Vaseline tast namelijk de buitenkant van de endoscoop aan. U kunt indien noodzakelijk gebruik maken van vaselinevrije crèmes, zoals Sudocrème of Bepanthene crème. Deze middelen zijn verkrijgbaar zonder recept bij de drogist.

 • U mag heldere dranken drinken tot 2 uur voor het onderzoek, daarna dient u nuchter te blijven.

Tips

 • Gebruik van een rietje kan de onaangename smaak van de Picoprep verminderen, omdat de vloeistof achter in de mond komt.

 • Indien de Picoprep niet met smaak geleverd wordt, mag u de Picoprep ook aanlengen met limonade (geen rode kleur), om de smaak wat aangenamer te maken.

 • Drink de Picoprep gekoeld.

 • Het is belangrijk om de darmen na inname van de Picoprep schoon te spoelen. Dit doet u door tenminste 2 liter heldere dranken te drinken.

 • Blijf gedurende de inname in de buurt van het toilet. Zodra het laxeermiddel gaat werken, moet u vaak en vrij plotseling naar het toilet.  

Innameschema en eet- en drinkadvies

Let op: Wij willen u verzoeken dit voorbereidingsschema aan te houden.

De dag vóór het onderzoek

4 uur voordat u met Picoprep begint mag u nog 1 laatste lichte maaltijd eten (geen salade/volkoren producten). Hierna neemt u de 2 tabletten Bisacodyl in. Daarna mag u niets meer eten. U mag wel heldere dranken drinken. Heldere dranken zijn: alle koolzuurvrije en niet alcoholische dranken, waar je doorheen kunt kijken. Zoals: water, thee, koffie (zonder melk, suiker mag wel), bouillon, waterige limonade (geen rode kleur) en heldere vruchtensappen (geen rood sap en zonder vezels). Op deze pagina’s staan verschillende blokken met tijden vermeld. Volg het innameschema van het blok dat voor u is aangekruist.

 • Als het onderzoek tussen 8.30 uur en 12.00 uur in de ochtend plaatsvindt: Om 18.00 uur Los het eerste zakje Picoprep op met 150 ml koud water en drink dit op. Het is belangrijk voor het schoonspoelen van de darmen om tenminste 2 liter heldere dranken te drinken na de inname van Picoprep. U mag u tot 2 uur voor het onderzoek heldere dranken blijven drinken. Heldere dranken zijn: alle koolzuurvrije en niet alcoholische dranken, waar je doorheen kunt kijken. Zoals: water, thee, koffie (zonder melk, suiker mag wel), bouillon, waterige limonade (geen rode kleur) en heldere vruchtensappen (geen rood sap en zonder vezels). Medicijnen mag u nog nemen met een klein slokje water tot uiterlijk 2 uur voor het onderzoek. Daarna mag u niets meer gebruiken.

 • Als het onderzoek tussen 13.00 uur en 16.00 uur plaatsvindt: Om 20.00 uur Los het eerste zakje Picoprep op met 150 ml koud water en drink dit op. Het is belangrijk voor het schoonspoelen van de darmen om tenminste 2 liter heldere dranken te drinken na de inname van Picoprep. U mag u tot 2 uur voor het onderzoek heldere dranken blijven drinken. Heldere dranken zijn: alle koolzuurvrije en niet alcoholische dranken, waar je doorheen kunt kijken. Zoals: water, thee, koffie (zonder melk, suiker mag wel), bouillon, waterige limonade (geen rode kleur) en heldere vruchtensappen (geen rood sap en zonder vezels). Medicijnen mag u nog nemen met een klein slokje water tot uiterlijk 2 uur voor het onderzoek. Daarna mag u niets meer gebruiken.

De dag van het onderzoek:

Los het tweede zakje Picoprep op met 150 ml koud water en drink dit op, op het tijdstip wat staat aangegeven op het bijgeleverde vocht iname-overzicht. Het is belangrijk voor het schoonspoelen van de darmen om tenminste 2 liter heldere dranken te drinken na de inname van Picoprep. U mag u tot 2 uur voor het onderzoek heldere dranken blijven drinken. Heldere dranken zijn: alle koolzuurvrije en niet alcoholische dranken, waar je doorheen kunt kijken. Zoals: water, thee, koffie (zonder melk, suiker mag wel), bouillon, waterige limonade (geen rode kleur) en heldere vruchtensappen (geen rood sap en zonder vezels. Medicijnen mag u nog nemen met een klein slokje water tot uiterlijk 2 uur voor het onderzoek. Daarna mag u niets meer gebruiken. Op de ochtend van het onderzoek hoort de ontlasting helder of lichtgeel van kleur te zijn! Is dit niet het geval neemt u dan contact op met de endoscopie afdeling. Graag bellen met de locatie waar u uw afspraak heeft. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur en tussen 13.30 en 16.30 uur. Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn/Leiderdorp: 071 582 8012 Alrijne Ziekenhuis Leiden: 071 517 8183

Terug naar boven