Afdelingen & Specialismen

Deze folder geeft u informatie over de behandeling van een ontsteking van een zweetklier (hidradenitis). Het gaat hierbij om algemene informatie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

De zweetklieren

Over het gehele lichaam bevinden zich zweetklieren. Ze spelen een rol bij het transpireren of zweten. Dit zijn de 'eccriene' zweetklieren. Daarnaast bestaan er nog ‘apocriene’ zweetklieren in de oksels en in de liezen. Deze geven naast transpiratievocht ook een geur af, de bekende zweetgeur.

Zweetklierontsteking

De apocriene zweetklieren kunnen ontstoken raken. Deze ontsteking heet hidradenitis. Het is een onschuldige maar vervelende afwijking, die soms operatief moet worden behandeld. Een zweetklierontsteking kan plotseling (acuut) ontstaan met abcesvorming, of kan chronisch (aanhoudend) zijn met afwisselend meer en minder klachten. De ontsteking kan beperkt blijven tot een klein gebied of kan zich langzaam uitbreiden over een groter gebied in de oksel of lies.

Onderzoek

De arts stelt de diagnose aan de hand van uw klachten en de bevindingen bij het lichamelijk onderzoek. Aanvullend onderzoek is in het algemeen niet nodig.

De behandeling

Afhankelijk van de situatie kunnen uw klachten met leefregels en eventueel medicijnen of met een operatie worden behandeld.

Leefregels en medicijnen

Als u een lichte vorm van ontsteking heeft, is het belangrijk dat u enkele leefregels in acht neemt. Deze vindt u in deze folder onder het kopje ‘Leefregels’. Soms krijgt u een antibioticakuur voorgeschreven.

Operatie

Bij een beperkt gebied met ontsteking wordt in het algemeen tijdens een kleine poliklinische operatie onder plaatselijke verdoving het aangedane huidgebied verwijderd. Betreft het een groter gebied of zijn er ontstekingen op meer plaatsen, dan kan het nodig zijn de operatie via de afdeling dagbehandeling (opname van een dag) of tijdens een korte opname (enkele dagen) uit te voeren. De operatie vindt dan plaats onder plaatselijke of algehele verdoving. De duur van de operatie is (afhankelijk van de omstandigheden) meestal een half uur. Tijdens de operatie verwijdert de arts het huidgebied met de ontstoken zweetklieren. Afhankelijk van de mate van ontsteking kan de arts besluiten de wond te verkleinen met enige hechtingen of geheel open te laten. Meestal wordt de wond niet geheel dichtgemaakt om te voorkomen dat bacteriën onder de huid worden ingesloten en zo een nieuwe ontsteking kunnen veroorzaken. Een nadeel van deze open wond behandeling is dat het litteken uiteindelijk wat minder mooi kan zijn. Bij zeer uitgebreide, meestal lang bestaande problemen die niet op andere wijze tot rust zijn te brengen, kan worden besloten tot een plastisch chirurgische operatie. Hierbij wordt het gehele gebied in de oksel of lies verwijderd, waarna deze plek wordt bedekt met een huidtransplantaat. Deze grotere ingreep is slechts zelden noodzakelijk. Daarom zal hierop in deze folder niet verder worden ingegaan. Bij een abces is een spoedoperatie nodig. Onder plaatselijke verdoving maakt de arts een snee in het abces zodat de inhoud goed kan wegstromen en de abcesholte goed kan worden schoongespoeld. De wond wordt meestal opengelaten.

Mogelijke complicaties

Geen enkele ingreep is zonder risico’s. Zo is ook bij deze operatie de normale kans op complicaties aanwezig, zoals een nabloeding of wondinfectie.

Na de operatie

Indien de ingreep onder plaatselijke verdoving is uitgevoerd, zal deze één tot twee uur later uitgewerkt zijn. U kunt dan wat pijnklachten hebben, waarvoor u pijnstillers kunt gebruiken, zoals paracetamol. Deze zijn te koop bij apotheek en drogist. Het is raadzaam om pijnstillers voor de ingreep alvast in huis te hebben. Vanaf de dag na de ingreep moet u, zolang de wond open is, het wondgebied dagelijks twee- tot driemaal douchen of wassen met ‘zeepvrije’ zeep (pH-neutraal) of een ‘zeepvrije’ douchegel. Met behulp van de douchekop kunt u de wond goed schoonspoelen. Daarna moet u het wondgebied droog deppen en met een gaasverband bedekken. Wij adviseren u de eerste 24 uur niet alleen thuis te zijn.

Poliklinische controle

Bij ontslag krijgt u een afspraak mee voor de poliklinische controle. Eventuele hechtingen kunnen na ongeveer één week worden verwijderd. In het algemeen is de wond binnen drie tot vier weken helemaal dicht.

Leefregels

Een aantal leefregels is van belang als u een zweetklierontsteking heeft of heeft gehad.

  • Houd dagelijks de oksels en de liesgebieden goed schoon, bijvoorbeeld door deze gebieden goed te douchen.

  • Gebruik een ‘zeepvrije’ zeep (pH-neutraal) of ‘zeepvrije’ douchegel.

  • Dep de gebieden na het wassen goed droog.

  • Gebruik geen poeders in de oksels of in de liezen.

  • Draag geen strak zittende of schurende kleding. Als ondergoed voldoen ‘boxershorts’ doorgaans goed.

  • Gebruik alleen een deodorant zonder transpiratieremmer.

Tot slot

Denkt u eraan om bij elk bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringspas mee te nemen? Als uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) zijn gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis. Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak. Mocht u onverwacht verhinderd zijn, geeft u ons dit dan zo snel mogelijk door. We kunnen met u dan een nieuwe afspraak maken en de vrijgekomen tijd voor een andere patiënt reserveren.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van de inhoud van deze folder, stelt u deze dan aan de polikliniekassistent of de arts van de polikliniek Chirurgie. Bent u van mening dat in deze folder bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag. De polikliniek Chirurgie is van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 16.30 uur telefonisch te bereiken via 071 582 8045. De polikliniek Chirurgie van Alrijne Ziekenhuis Leiden heeft routenummer 40. De polikliniek Chirurgie van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft routenummer 85. De polikliniek Chirurgie van Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn heeft routenummer 33. De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905. Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.