Afdelingen & Specialismen

Afspraak


U wordt verwacht op ………………..……………................................ (datum) om ……………. uur (tijd)Het onderzoek zal plaatsvinden in: • Alrijne Ziekenhuis Leiden, routenummer 42
 • Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp, routenummer 105
 • Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn, routenummer 56
 • Tijdens uw opname op de afdeling Cardiologie


Uw cardioloog wil uw hartritme over een langere periode volgen. Dit gebeurt met een hartfilmpje (ECG) dat 24/48 uur lang duurt: een 24/48-uurs ECG. Dit onderzoek wordt ook wel een Holter genoemd. In deze folder leest u hoe zo’n hartfilmpje gemaakt wordt en wat de leefregels zijn tijdens de 24-uurs meting.


Voorbereiding

Voor dit onderzoek zijn geen speciale voorbereidingen nodig. Het is wel prettig om wijde kleding te dragen. De elektrodes worden hoog op de borstkas geplakt; houdt u hiermee rekening wat betreft uw kledingkeuze. Wij verzoeken u op de dag van het onderzoek geen huidverzorgingsproducten te gebruiken op het bovenlichaam.Het onderzoek

Om uw hartritme te meten, sluiten we u aan op een apparaat: de 24-uurs-ECG-recorder. Dit is een draagbaar apparaat. Het apparaat meet uw hartritme en bewaart het hartfilmpje. Zo kan de arts later zien hoe uw hartritme geweest is.U hoeft niet in het ziekenhuis te blijven. Als het apparaat is aangesloten, mag u weer naar huis. Een dag later komt u terug en kunt u de apparatuur inleveren samen met het dagboekje.


Uw arts kan dan de gegevens over uw hartritme bekijken.Aansluiten van het apparaat

Voor het aansluiten van de recorder komt u naar de polikliniek Cardiologie. Hiervoor heeft u een afspraak gekregen. Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de balie van de polikliniek Cardiologie. Daarna wacht u in de wachtruimte tot de doktersassistent/hartfunctielaborant u komt halen.De doktersassistent/hartfunctielaborant plakt ECG-elektrodes op de huid van uw borstkas. Deze elektrodes worden aangesloten op de 24-uurs-ECG-recorder. Dit duurt ongeveer twintig minuten, soms iets langer. U krijgt een tasje om de recorder makkelijk onder uw kleding met u mee te dragen. Daarna mag u naar huis.Een dagboek bijhouden

U draagt de recorder 24/48 uur lang bij u. Wij willen graag weten wat u tijdens deze 24/48 uur allemaal doet. Daarom houdt u een dagboek bij waarin u noteert wat u doet.


Als de recorder afgekoppeld is, mag u stoppen met het dagboek.De doktersassistent/hartfunctielaborant geeft u het dagboek en schrijft er de starttijd op. Ook krijgt u uitleg over wat u in het dagboek moet schrijven.U schrijft in uw dagboek:


 • Wat u doet (bijvoorbeeld slapen, wandelen, krant lezen). Noteer het tijdstip waarop een activiteit begint en eindigt. Vooral verandering van activiteit moet u noteren;
 • Wanneer u medicijnen inneemt. Schrijf ook op welk medicijn u inneemt;
 • Wanneer u eet. U hoeft niet op te schrijven wat u eet;
 • Wanneer u rookt en wanneer u koffie of alcohol drinkt;
 • Wanneer u naar het toilet gaat voor ontlasting;
 • Wanneer u ’s nachts opstaat om naar het toilet te gaan.

Noteer uw klachten!

Het is belangrijk dat u in het dagboek noteert wanneer u klachten heeft. Klachten kunnen zijn: pijn op de borst, hartkloppingen of duizeligheid.
Schrijf ook op wanneer u zich anders voelt dan gewoonlijk. Noteer ook hoe laat de klachten optreden.

Er zit een blauwe/groene knop op de recorder. Druk op deze knop wanneer u een klacht heeft. Zo onthoudt de recorder wanneer u de klacht had. De doktersassistent/hartfunctielaborant kan dan het moment makkelijk terugvinden. Het is heel belangrijk dat u de klacht en het tijdstip ook in uw dagboek schrijft!

Leefregels tijdens het onderzoek

U mag alles doen tijdens het onderzoek. Doe de dingen die u gewoonlijk ook doet, wanneer u geen 24-uurs ECG zou hebben. Omdat u de recorder bij u draagt, bent u wel wat belemmerd in uw bewegingsvrijheid. Houdt u zich altijd aan de instructies van uw arts!

Tijdens de registratie kunt u niet douchen. De recorder mag niet nat worden! Ook mag u tijdens de registratie niet op of onder een elektrische deken liggen in verband met storing van het ECG-signaal.

Einde van het onderzoek

De ECG recorder stopt vanzelf na 24 uur (of na 48 uur als de arts dat heeft afgesproken). De volgende dag komt u terug naar het ziekenhuis om de recorder terug te brengen en het dagboekje in te leveren.

De uitslag

Uw cardioloog zal u de uitslag van het onderzoek vertellen. Meestal krijgt u de uitslag tijdens uw volgende polikliniekbezoek.

Tot slot

Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringspas mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de patiëntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis. Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust. De arts of een andere medewerker wil ze graag beantwoorden. Bij verhindering graag tijdig afzeggen.

Bereikbaarheid afdeling Cardiologie

Polikliniek Cardiologie
Leiden: routenummer 42
Leiderdorp: routenummer 105
Alphen aan den Rijn: routenummer 50

Telefonische bereikbaarheid (Leiden/Leiderdorp/Alphen aan den Rijn): 071 582 8043Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur.
 • Verpleegafdeling Cardiologie A3, locatie Leiderdorp (330): 071 582 8076
 • Dagbehandeling Cardiologie A3, locatie Leiderdorp (340): 071 582 8076
 • Afdeling Hartbewaking (CCU), locatie Leiderdorp (370): 071 582 8075
 • Afdeling Eerste Hart Hulp (EHH), locatie Leiderdorp (370): 071 582 8075

Heeft u vragen over de inhoud van uw onderzoek, dan vindt u hiervoor een telefoonnummer met bereikbaarheid in uw uitnodigingsbrief.