Afdelingen & Specialismen
U heeft met de arts afgesproken dat u een H2-ademtest laat verrichten. Met deze test wordt gekeken of uw darmen in staat zijn bepaalde soorten voedingssuikers goed te verteren. De hoeveelheid waterstof (H2) in de uitademing wordt gemeten om informatie te krijgen over het functioneren van de darmen. De arts heeft u in grote lijnen verteld, wat dit onderzoek inhoudt. Deze folder geeft u aanvullende informatie.
Datum en tijd
U wordt ________________ (dag), _________________ (datum) om _________ uur verwacht.
Het onderzoek duurt maximaal 4 uur. Neem iets mee om u te vermaken.
Plaats
Als u van huis komt
De H2-ademtest vindt altijd plaats in Alrijne Ziekenhuis Leiden. U gaat hier via de hoofdingang naar de afdeling Dagverpleging/Kort verblijf (afdeling 3A), waar u zich meldt.
Als u al in het ziekenhuis verblijft
Het kan zijn dat u al bent opgenomen. In dat geval brengt een verpleegkundige u naar de afdeling Dagverpleging/Kort verblijf. U hoeft hiervoor zelf geen afspraak te maken.
Doel van het onderzoek
Een ademtest is een onderzoek dat de werking van de dunne darm laat zien. Het doel van de test is om te kijken of bepaalde stoffen in iemand adem aanwezig zijn en deze te meten. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld de volgende stoffen: lactose, fructose, glucose of lactulose.
Voorbereiding
Er zijn enkele belangrijke zaken waarmee u rekening moet houden ter voorbereiding van dit onderzoek.
- Als u een lactose ademtest gaat doen, mag u 2 weken voor de test geen melk drinken en zuivelproducten eten, waar lactose in zit (kaas, yoghurt, etc.).
- Bij alle ademtesten is het belangrijk dat u:
- geen antibiotica inneemt vanaf 2 weken voor de test;
- 3 dagen voor de test een aangepast dieet volgt, dan is de test zo betrouwbaar mogelijk;
Wat mag ik wel eten en drinken? | Wat mag ik niet eten en drinken? |
Wit brood, beschuit, crackers, cornflakes, biscuit, eierkoek | Bruin brood, roggebrood, volkorenbrood, muesli, volkoren beschuit. |
Vleesbeleg, vruchtenhagel, stroop, (basterd)suiker, jam | Pindakaas, chocoladepasta |
Heldere bouillon, vetarm gebakken/gebraden vlees, kip (ongepaneerd) en vis (ongepaneerd) | Sterk gekruide sauzen of sterk gekruide jus, ei. |
Witte rijst, witte pasta, gekookte aardappelen, puree | Volkoren pasta, zilvervlies rijst, frites, chips, erwten, bonen, kapucijners, linzen |
Ongeveer 100 gram gekookte groente, licht verteerbaar zoals witlof, worteltjes, spinazie. | Alle koolsoorten, spruiten, zuurkool, bloemkool, broccoli, uien, knoflook, taugé, prei, radijs, paprika, champignons, tomaten |
Zuurtjes, pepermunt | (Gedroogd) fruit, appelmoes, rauwkost, noten, vruchtengebak, chocolade. |
Ranja, heldere druivensap of appelsap, koffie, thee. | Melk en melkproducten, sojamelk, alcohol. |
Op de dag van het onderzoek
Belangrijke informatie voor de de dag van het onderzoek:- Het is belangrijk dat u nuchter bent. Dat betekent dat u de avond voor de test vanaf 20.00 uur niets meer mag eten. Vanaf 24.00 uur mag u alleen nog water drinken, dit is soms ook nodig als u medicijnen moet innemen.
- U mag niet roken of drinken (ook geen water) vanaf 2 uur voor het onderzoek.
- U mag een gebitsprothese alleen met tandpasta schoonmaken. Heeft u een gebitsprothese? Wilt u deze dan 24 uur voor het onderzoek alleen met tandpasta schoonmaken?
- Op de ochtend van het onderzoek mag u uw tanden niet poetsen, geen kauwgom gebruiken en geen deodorant of parfum gebruiken.
- Medicijngebruik kort voor het onderzoek:
- Gebruikt u medicijnen die niet zonder risico kunnen worden gestopt? Dan mag u deze op de dag van het onderzoek vroeg in de ochtend met een slokje water innemen. Het gaat bijvoorbeeld om medicijnen voor het hart, tegen een hoge bloeddruk of epilepsie en bloedverdunners.
Het onderzoek
De test wordt afgenomen door een verpleegkundige van de afdeling Dagverpleging. Voorafgaand aan het onderzoek krijgt u een antibacterieel middel om de mond te spoelen.De ademtest vindt plaats met behulp van een zogenaamd H2-ademtestapparaat. Dit apparaat meet de hoeveelheid waterstofgas (H2) in de lucht die u uitademt. Waterstofgas wordt door darmbacteriën gemaakt tijdens de afbraak van koolhydraten. Dit waterstofgas wordt opgenomen door het bloed, passeert de longen en verlaat het lichaam als u uitademt.
Om de lucht die u uitademt op te vangen, blaast u in een speciaal hiervoor gemaakt opvangreservoir. De manier van blazen lijkt op de alcoholblaastest van de politie.
De werkwijze voor een goede kwaliteit van de test is als volgt:
- inademen
- 10 seconden vasthouden
- rustig uitblazen in het buisje tot u niet meer kunt. Dit is belangrijk, want in het laatste gedeelte van de uitgeademede lucht bevindt zich het waterstofgas.
Als u tijdens de test last krijgt van symptomen zoals opgeblazen gevoel, krampen, ongemak in de buik, winderigheid of diarree, meld dit dan aan de verpleegkundige. Vertel hierbij het tijdstip waarop u last had van deze symptomen. Deze informatie is nodig om de testuitslag goed te interpreteren.
Uitslag
U krijgt de uitslag van uw behandelend arts bij uw eerstvolgende bezoek aan de polikliniek.Verblijft u in het ziekenhuis, dan krijgt u de uitslag zo snel mogelijk van uw behandelend arts.
Wat te doen in geval van ziekte of verhindering
Bent u niet opgenomen in het ziekenhuis en kunt u door ziekte of om andere redenen uw afspraak niet nakomen, neem dan zo snel mogelijk contact op met het afdeling Dagverpleging/Kort verblijf, telefoonnummer 071 517 8930. U kunt dan een nieuwe afspraak maken en in uw plaats kan een andere patiënt worden geholpen.Neem wel altijd uiterlijk 24 uur van tevoren contact op. Belt u later af, dan zijn wij genoodzaakt de tijd die voor u gereserveerd is in rekening te brengen. U ontvangt hiervoor een rekening van het ziekenhuis.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog dringende vragen over het onderzoek zelf, dan kunt u contact opnemen met het afdeling Dagverpleging/Kort verblijf.Het verzetten van afspraken kan eveneens via het afdeling Dagverpleging/Kort verblijf, telefoonnummer 071 517 8930.
Tot slot
Wat neemt u mee?- uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
- uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.