Afdelingen & Specialismen

Bij uw kind wordt bloed afgenomen (= bloedafname). Dit gebeurt op de kinderafdeling. In deze folder vertellen wij u hier meer over.

 

Belangrijk om te weten

  • U kunt tijdens de bloedafname bij uw kind zijn.
  • Er kunnen geen broertjes/zusjes bij zijn.
  • Wilt u uw kind thuis alvast vertellen dat er bloed wordt afgenomen?
  • Op de kinderwebsite (kids.alrijne.nl) vindt u informatie over de kinderafdeling. Dit kunt u samen met uw kind bekijken.

Wat neemt u mee?

  • Legitimatiebewijs van uw kind en uzelf (identiteitsbewijs, paspoort of rijbewijs).
  • Favoriete knuffel en/of speen.
  • Een filmpje of speelgoed om uw kind af te leiden tijdens de bloedafname.

Hoe kunt u uw kind thuis helpen?

  • Bereid uw kind thuis voor op de bloedafname. Gebruik de informatie uit deze folder om uw kind te vertellen wat er gaat gebeuren.
  • Voor kinderen van 4-7 jaar: installeer de app PRIK op uw telefoon (alleen iOS). Hier ziet uw kind wat er gaat gebeuren.

Hoe gaat het afnemen van het bloed?

 

Bij aankomst in het ziekenhuis

U gaat met de lift naar de afdeling Kind en Jeugd, 5e verdieping.

Afdeling Kind en Jeugd

U meldt zich bij de secretaresse. Zij controleert uw gegevens en brengt u naar een wachtruimte. De verpleegkundige plakt een pleister met een verdovende zalf als u dit thuis nog niet heeft gedaan. Hierna moeten u en uw kind minimaal 45 minuten wachten voordat de bloedafname wordt gedaan. Als u een recept voor Emla® verdovende zalf heeft gekregen adviseren we u om dit thuis alvast te smeren. Scan hiervoor de onderstaande QR code:


Tijdens het wachten komt de medisch pedagogisch zorgverlener langs. Zij bespreekt met u hoe u uw kind tijdens de bloedafname kunt helpen.

Op de behandelkamer

Als de verdovende zalf is ingewerkt gaan we naar de behandelkamer. Hier mag uw kind op de behandeltafel gaan zitten. Uw kind mag ook bij u op schoot (op de behandeltafel) als dat prettiger is. De kinderarts of laborante neemt het bloed af, samen met een verpleegkundige. De medisch pedagogisch zorgverlener helpt u om uw kind hierbij te helpen. De verpleegkundige vertelt u wanneer u na de bloedafname weer naar huis mag.

Angst

Soms is een kind heel erg bang voor een bloedafname. Dan bespreken we met u of het gebruik van medicijnen uw kind kan helpen. We gebruiken dan het medicijn midazolam. Dat zorgt ervoor dat uw kind er na de bloedafname weinig tot niets meer van weet. Dit medicijn wordt in de wangzak of als neusspray gegeven. Door dit medicijn wordt uw kind een beetje slaperig. U moet op de afdeling blijven tot uw kind weer goed wakker is.

Hoe lang bent u in het ziekenhuis?

Hoe lang de afspraak duurt, hangt af van verschillende dingen, bijvoorbeeld:

  • het inwerken van de verdovende zalf.
  • het gebruik van midazolam.

U bent minimaal 1 tot 2 uur met uw kind op de afdeling.

Hoe kunt u uw kind helpen tijdens de bloedafname?

 

Rustig blijven

Vindt u het spannend? Dan draagt u dit onbewust over op uw kind. Het helpt als u zelf rustig bent tijdens de bloedafname.

Afleiden

Het is fijn voor uw kind als u het afleidt tijdens de bloedafname. U kunt dit doen met behulp van een filmpje, een zoekboek of speelgoed. De medisch pedagogisch zorgverlener kan u hierbij helpen. Op de behandelkamer is hiervoor materiaal aanwezig.

Helpend taalgebruik

Met de juiste woorden kunt u helpen om angst, pijn en stress bij uw kind te voorkomen. Dit noemen we positief of helpend taalgebruik. Daarnaast werkt het om na afloop te benoemen wat uw kind goed heeft gedaan. Voorbeelden zijn: “Wat heb je goed stilgezeten.” Of “Wat heb je goed gezocht in het zoekboek.” Scan voor meer informatie over helpend taalgebruik deze QR code:


Tot slot

Wat neemt u mee?
  • een (geldig) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs) van u én uw kind;
  • een medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die uw kind nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u en uw kind op tijd zijn voor de afspraak? Kunnen u en uw kind onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak.

Vragen en contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek of verpleegafdeling Kind en Jeugd.

De polikliniek Kind en Jeugd is bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 - 12.00 uur en van 13.30 - 15.30 uur via 071 582 8052.
De Afdeling Kind en Jeugd is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via 071 582 8020.