Afdelingen & Specialismen

Afspraak

Wij verwachten u op .............................. dag ……………. - ……………… - 20 ……… om........................... uur op de afdeling Radiologie van

  • Alrijne Ziekenhuis Leiden, routenummer 36

  • Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp, routenummer 173

U kunt zich melden bij de balie. Wij verzoeken u 10 minuten voor de afspraaktijd aanwezig te zijn. Vergeet u niet uw legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitsbewijs) en het pasje van uw zorgverzekering mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de patiëntenregistratie in de centrale hal op de begane grond van het ziekenhuis.

Uw arts heeft met u afgesproken dat er bij u een barbotage onder geleide van röntgen en/of echografie gedaan moet worden. De informatie in deze folder is algemeen van aard. Dat wil zeggen dat het onderzoek is beschreven zoals het meestal zal verlopen. Het kan zijn dat de radioloog een andere procedure kiest, die beter aansluit bij uw situatie.

Wat is een barbotage?

Een barbotage wordt uitgevoerd wanneer er een chronische ontsteking bestaat van één van de pezen in de schouder. De ontstoken pees is hierbij gedeeltelijk verkalkt. Het resultaat van een barbotagebehandeling is meestal goed. Patiënten ervaren minder pijn en kunnen de schouder beter gebruiken. Wel duurt het herstel lang, 3-4 maanden tot 1 jaar. De barbotage wordt door de radioloog gedaan met hulp van een MBB’er (Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige). Mogelijke risico’s worden door de behandelend arts met u besproken.

Voorbereiding

Medicijnen

Het is belangrijk dat wij weten welke medicijnen u gebruikt. Wilt u een recente uitdraai van de medicijnen die u gebruikt meenemen als u voor het onderzoek komt. Gebruikt u Ascal (Acetylsalicylzuur/ Carbasalaatcalcium) dan moet u hiermee 5 dagen voor het onderzoek stoppen. Gebruikt u MARCOUMAR of SINTROM dan moet u dit in overleg met de behandelend arts stoppen. Als u medicijnen gebruikt anders dan genoemd, kunt u die tijdens de voorbereiding en op de dag van het onderzoek gewoon innemen

Zwangerschap

In verband met de röntgenstraling is het belangrijk te weten of u in verwachting bent. Als u zwanger bent of zwanger denkt te zijn, neem dan contact op met de behandelend arts. Deze overlegt met u of het onderzoek kan doorgaan. Meld ook voor het onderzoek een (eventuele) zwangerschap aan de MBB’er.

Kleding

Wij adviseren u om bovenkleding te dragen die u makkelijk uit en aan kunt trekken.

Het onderzoek

De MBB’er haalt u op uit de wachtruimte en loopt met u mee naar de onderzoekkamer. Met behulp van echografie en/of röntgen wordt de grootte en de plaats van de kalkafzetting bepaald. De huid wordt eerst schoongemaakt en ontsmet. Daarna krijgt u met een prik een verdoving in de schouder. Er wordt met één of twee naalden in de kalk in één van de pezen van de schouder geprikt. In de kalkafzetting van de pees wordt een paar keer geprikt, zodat er meerdere gaatjes in de kalk ontstaan. Er wordt een mengsel ingespoten van Lidocaine en Kenacort voor pijnstilling en ontstekingsremming. Een deel van de kalk verlaat via de naalden direct het lichaam. Door de reactie van het lichaam op het prikken, wordt de rest van de kalk door het lichaam opgenomen. Dit proces geeft de eerste tijd meer pijn dan u had. Dit duurt soms tot twee weken na de behandeling. Langzaam nemen de pijnklachten af en verdwijnt de kalk.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Na het onderzoek

  • Het is belangrijk dat u zich realiseert dat de schouder direct na de behandeling door de inwerking van de toegediende vloeistoffen (Lidocaine en Kenakort) licht gezwollen is;

  • U mag niet zelf autorijden;

  • U mag de schouder gebruiken, maar u dient gedurende 1 week forse inspanning van de schouder te vermijden (sporten, fysiotherapie, het dragen van zware boodschappentassen etc.);

  • Uw schouder kan de eerste paar dagen na de behandeling verkleurd zijn met een blauwrode vlek op de huid. Dit wordt veroorzaakt door een onderhuidse bloeding. Dit trekt vanzelf weer weg;

  • Het pijnstillende effect van de behandeling treedt normaal gesproken pas op vanaf de tweede dag ná de behandeling; in de eerste 24 uur na de behandeling is de pijn meestal nog aanwezig. U kunt paracetamol gebruiken om deze pijn te stillen.

Uitslag

De radioloog beoordeelt de foto’s waarna hij uw behandelend arts een verslag van de bevindingen opstuurt. U krijgt de uitslag van uw behandelend arts.

Verhindering

Mocht u verhinderd zijn, wilt u dit dan tijdig doorgeven aan de afdeling radiologie van de locatie waar het onderzoek plaatsvindt. Het telefoonnummer vindt u aan het eind van deze folder. Als u niet tijdig afbelt, zijn wij genoodzaakt de tijd die voor u is gereserveerd in rekening te brengen. U ontvangt hiervoor een nota van het ziekenhuis.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de medewerker van de afdeling radiologie of aan de MBB’er. De afdeling radiologie van Alrijne Ziekenhuis Leiden is van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 16.30 uur te bereiken via telefoonnummer 071 517 8330. De afdeling radiologie van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 16.30 uur te bereiken via telefoonnummer 071 582 8071.