Afdelingen & Specialismen

Binnenkort komt u naar Alrijne Ziekenhuis voor een cystoscopie. Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de plasbuis, de blaas en bij mannen de prostaat. In deze folder vindt u informatie over het onderzoek.


Plaats

Dit onderzoek vindt plaats op onderstaande locaties van Alrijne Ziekenhuis.


  • Locatie Leiden: volg routenummer 24
  • Locatie Leiderdorp: volg routenummer 8
  • Locatie Alphen aan den Rijn: volg routenummer 72 (dit onderzoek vindt plaats op de Scopieafdeling)

Wat is een blaasonderzoek (cystoscopie)?

De uroloog doet bij u een cystoscopie, omdat het vermoeden bestaat dat er een afwijking in uw plasbuis, blaas of prostaatgebied zou kunnen zijn. Dit kan zich uiten in plasproblemen, incontinentie of bloed in uw urine.

cystoscopie Bij een cystoscopie gebruikt de uroloog een cystoscoop. Dit is een dunne buigzame slang met een camera en een lichtje. De beelden die deze camera maakt, zijn te zien op een beeldscherm. U kunt zelf, als u dat wilt, meekijken op het beeldscherm.
Het onderzoek vindt op de polikliniek plaats. U wordt dus niet opgenomen in het ziekenhuis. De uroloog voert het onderzoek uit met assistentie van een verpleegkundige of doktersassistente.

Voorbereiding

Voor het onderzoek is thuis geen speciale voorbereiding nodig.

NB: Voor vrouwen geldt dat als u ongesteld bent, het onderzoek gewoon door kan gaan.
Neem voor de zekerheid wel schoon maandverband of tampons mee. Een tampon wordt voor het onderzoek verwijderd.
Wilt u zelf liever dat het onderzoek op een andere dag plaatsvindt, bel dan tijdig voor een nieuwe afspraak met de polikliniek Urologie.

Het onderzoek

De verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer waar u de kleding van het onderlichaam kunt uittrekken, de kleding van het bovenlichaam kunt u aanhouden.
Voordat de cystoscopie plaatsvindt, wordt u gevraagd om de blaas zo goed mogelijk leeg te plassen. Als het nodig is dat deze urine opgevangen wordt voor verder onderzoek, dan vertellen wij u dit tijdig.

Na het plassen neemt u plaats op de onderzoekstafel. Vervolgens wordt de penis of schede gereinigd met water. U krijgt een steriele doek over de onderkant van uw lichaam met daarin een opening. Bij de man wordt vervolgens in de plasbuis wat gelei gespoten. Deze gelei dient als glijmiddel. Van belang is dat u, voor zover mogelijk, goed ontspannen bent, opdat het inbrengen van de cystoscoop met het minst mogelijke ongemak gepaard kan gaan. Op de cystoscoop wordt ook een kleine hoeveelheid gelei aangebracht zodat er een glijeffect ontstaat.

NB: Bij vrouwen is de gelei die op de cystoscoop wordt aangebracht voldoende om glijeffect te krijgen. De plasbuis van de vrouw is veel korter dan die bij de man, en de cystoscoop kan daardoor makkelijker worden ingebracht.

De uroloog brengt de cystoscoop via (de opening van) de plasbuis in de blaas. Via een slangetje aan de cystoscoop, dat verbonden is met een zak spoelvloeistof, wordt er steriel water in de blaas gebracht. Hierdoor vult de blaas zich en kunt u aandrang tot plassen krijgen. Geeft u aan als u het gevoel heeft erg te moeten plassen. Dit gebeurt echter pas op het moment dat de blaas vol is. De blaas zal nooit overvol raken.
De uroloog inspecteert de plasbuis, de blaas en bij de mannen de prostaat. Daarna is het onderzoek afgelopen en u kunt zelf de spoelvloeistof uitplassen op het toilet.

Na het onderzoek

Het onderzoek duurt vijf tot tien minuten. De bevindingen worden direct, of na het aankleden, in de spreekkamer van de uroloog met u besproken.

Na afloop kunt u vrijwel meteen naar huis.

U kunt het eerste uur last hebben van een branderig gevoel bij het plassen of van een versterkte plasdrang. Bij sommige patiënten duurt dit enkele dagen. Er kan ook wat bloed in de urine zitten. Dit is niet verontrustend en niet gevaarlijk.

Het is belangrijk dat u na het onderzoek veel drinkt. De blaas en urinewegen worden dan schoongespoeld.

Complicaties

Na de cystoscopie kunt u een aantal dagen wat zichtbaar bloedverlies hebben in de urine.
Ook kunt u wat meer aandrang tot urineren ervaren dan anders. Het advies is dan ook om na dit onderzoek wat meer water te drinken om de blaas en plasbuis wat extra door te spoelen. Vaak zijn de eventuele klachten na een dag of twee dan verdwenen.
Als bovenstaande klachten aanhouden of u krijgt koorts (boven de 38,5°C ) dan neemt u binnen kantoortijden contact op met de polikliniek Urologie van de locatie waar u de cystoscopie heeft ondergaan. Buiten kantoortijden en in het weekend neemt u contact op met verpleegafdeling Urologie. U vind de telefoonnummers op de volgende bladzijden.

Coaguleren

Belangrijk!
Hieronder vindt u informatie over coaguleren. Maar als u voor de eerste keer een cystoscopie op de polikliniek krijgt, is het heel onwaarschijnlijk dat er wordt gecoaguleerd!

Coaguleren betekent wegbranden. In dit geval een afwijking in de blaas. Als u voor nacontrole vanwege blaaskanker elke 3 maanden een cystoscopie krijgt, dan kan het zo zijn dat, ondanks een eerdere operatie aan de blaas (zie folder Transurethrale resectie van de blaas (TURB)) er een nieuwe afwijking in de blaas wordt gevonden. Als de afwijking klein is kan deze tijdens de cystoscopie worden weggebrand. Een enkele keer kan dit niet meteen, maar wordt er een nieuwe afspraak ingepland.

Bij het coaguleren krijgt u een plak op het bovenbeen om u te aarden. De stroom die gebruikt wordt om de afwijkingen weg te branden kan zo het lichaam weer verlaten. Het is dan belangrijk dat u geen bodylotion heeft gebruikt voor het onderzoek.

NB. Bij gebruik van bepaalde bloedverdunnende medicijnen wordt er een altijd een nieuwe afspraak gemaakt zodat het staken van deze medicijnen kan worden geregeld.

Tot slot

Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringpas mee te nemen. Indien uw gegevens ( verzekering, huisarts, etc) zijn gewijzigd kunt u dit laten aanpassen bij de Patiëntenregistratie in de centrale hal van het ziekenhuis. Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de baliemedewerker van de polikliniek Urologie.

De polikliniek Urologie Alrijne Ziekenhuis Leiden is op werkdagen tussen 08.30 en 12.30 uur en tussen 13.30 en 16.30 uur telefonisch te bereiken via nummer 071 517 8244.

De polikliniek Urologie in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is op werkdagen tussen 08.30 en 12.30 uur en tussen 13.30 en 16.30 uur telefonisch te bereiken via nummer 071 582 8060.

De polikliniek Urologie in Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn is op dagen dat wij spreekuur hebben tussen 08.30 en 12.30 uur en tussen 13.30 en 16.30 uur telefonisch te bereiken via 0172 467 060.

Buiten deze uren en dagen wordt u automatisch doorverbonden met de locatie Leiderdorp of met het antwoordapparaat, waarop wordt verteld hoe u de uroloog bij spoedgevallen kunt bereiken.

De verpleegafdeling Urologie van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is te bereiken via 071 582 9019.