Afspraak

Alrijne Zorggroep heeft meerdere locaties. Controleer voorafgaand aan uw afspraak goed op welke locatie u verwacht wordt. Hier kunt u ook de datum, het tijdstip en afdeling met routenummer vinden waar u zich moet melden.



Het onderzoek wordt verricht door MDL- arts:



…………………………………………….



Voorbereidingen

Krijgt u een coloscopie? Lees dan deze folder ruim vóór het onderzoek goed door. De voorbereidingen voor een coloscopie starten zeven dagen vóór het onderzoek.



Neem uw legitimatiebewijs mee!

Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringpas mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie in de hal van het ziekenhuis.



Let op:

Als u geen geldig legitimatiebewijs kunt tonen, dan gaat het onderzoek niet door!



Medicatieoverzicht meenemen

Wij vragen u een actueel medicatieoverzicht meeneemt. Hier kunt u naar vragen bij uw eigen apotheek. Als het medicatieoverzicht niet meer helemaal klopt op het moment van het onderzoek, wilt u dit dan aangeven voordat u het onderzoek ondergaat?



Uw MDL-arts of verpleegkundig specialist heeft met u gesproken over een endoscopisch onderzoek. Dit is een onderzoek waarbij de maag-darm-lever-arts binnenin (endo) uw darmen kan kijken (scopie). Een coloscopie is een onderzoek van uw gehele dikke darm. In deze folder vindt u algemene informatie, adviezen over dit onderzoek en staat beschreven hoe u uw diabetesmedicatie moet aanpassen tijdens de voorbereiding op een coloscopie.


Door uw medicatie op de juiste manier aan te passen kunt u een hypoglycemie en ontregeling van uw bloedsuikerspiegel voorkomen. Om de afspraak zo goed mogelijk te laten verlopen, raden we u aan deze informatie goed te lezen. Het is mogelijk dat uw situatie hiervan afwijkt en voor u andere adviezen gelden. Dit zal uw arts of verpleegkundig specialist met u bespreken.



Eet- en drinkadvies

De dag voor het onderzoek, mag u nog een ontbijt nemen, zie de richtlijnen in de voorbereidingsfolder.




De diabetesmedicatie

Het is van belang dat u uw diabetesmedicatie aanpast om ontregeling van de bloedsuikerspiegel te voorkomen. Neem in alle gevallen op de dag van het onderzoek uw diabetesmedicatie mee naar het ziekenhuis voor na het onderzoek. Neem ook druivensuiker mee naar het ziekenhuis.



Gebruikt u diabetestabletten?

Neem geen diabetestabletten in op:

  • de middag voor het onderzoek;
  • de avond voor het onderzoek;
  • de ochtend van de dag van het onderzoek.

Spuit u insuline?

Hier staat beschreven hoe u voor het onderzoek uw insuline moet doseren als u eenmaal daags, tweemaal daags of viermaal daags spuit.
  • Spuit u een keer per dag langwerkende insuline voor de nacht (bijvoorbeeld Lantus, Levemir of Insulatard, Toujeo of Tresiba insuline), injecteer dan de avond voor het onderzoek (voor de nacht) de helft van de gebruikelijke dosering.
  • Spuit u twee keer per dag insuline (bijvoorbeeld Novomix 30, Ryzodeg), injecteer dan:
    • de avond voor het onderzoek (voor de avondmaaltijd) de helft van de gebruikelijke dosis;
    • de ochtend van de dag van het onderzoek geen insuline.
  • Spuit u vier keer per dag insuline (een keer per dag langwerkende insuline en drie keer per dag ultrakortwerkende insuline, bijvoorbeeld Lantus en Apidra, of Levemir en Novorapid), dan zal in de meeste gevallen het beleid als volgt zijn: Tijdens de dag vóór het onderzoek:
    • de ochtend (voor het ontbijt):
      dosering ultrakortwerkende insuline spuiten, afhankelijk van het te nuttigen aantal koolhydraten in de vorm van dik vloeibaar.
    • de middag (voor de lunch):
      dosering ultrakortwerkende insuline spuiten, afhankelijk van het te nuttigen aantal koolhydraten in de vorm van dik vloeibaar.
    • 's avonds (voor de avondmaaltijd):
      geen ultrakortwerkende insuline spuiten. Er mag dan namelijk alleen nog helder vloeibaar worden genuttigd.
    • 's avonds (voor het slapen):
      de helft van de gebruikelijke dosis langwerkende insuline spuiten.

    Op de dag van het onderzoek:
    • de ochtend:
      geen ultrakortwerkend insuline spuiten.

Heeft u type 1 diabetes mellitus of gebruikt u een insulinepomp?
In overleg met de diabetesverpleegkundige, huisarts of internist zal de dosering worden aangepast.

Belangrijk

Wees voorzichtig met het gebruik van limonadesiroop en vruchtensappen; deze kunnen zorgen voor een snel stijgende bloedsuikerspiegel. Bij een hypo (= een bloedsuikerspiegel lager dan 4) neemt u zes druivensuikertabletten of een glas gewone limonade. Indien u thuis zelf uw bloedsuikerwaarde kan bepalen, dient u deze minimaal 4 keer per dag te controleren. Dit geldt zowel op de dag van het laxeren als op de dag van het darmonderzoek. Neemt u de uitslagen hiervan mee naar het ziekenhuis. Neem, als u zelf uw bloedsuikerwaarde bepaalt, op de dag van het darmonderzoek uw bloedglucosemeter mee.

Als u vragen of twijfels heeft over de dosering van uw diabetesmedicatie of insuline kunt u contact opnemen met uw eigen diabetesverpleegkundige of de praktijkondersteuner van uw huisarts.

Vragen

Deze folder is ondersteuning van de informatie die u tijdens uw afspraak in het ziekenhuis heeft gekregen. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Bel dan uw huisarts, specialist of endoscopieverpleegkundige.

Hoe zijn wij te bereiken?

  • Doordeweeks tussen 08.30 en 12.00 uur - 13.30 en 15.30 uur belt u naar de polikliniek MDL: 071 582 8012
  • Heeft u opeens erge klachten en kunt u niet wachten? Bel dan tijdens onze lunchpauze (tussen 12.00 en 13.30 uur) naar de polikliniek MDL: 071 582 9812
  • Buiten kantooruren (tussen 15.30 en 08.00 of het weekend) belt u naar de Spoedeisende hulp: 071 582 8905

Tot slot

Wat neemt u mee?
  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.