Afdelingen & Specialismen

Uw behandelend arts heeft voor u een CT-onderzoek van buik- en bekkenorganen aangevraagd. Deze folder beschrijft de gang van zaken bij het onderzoek en de manier waarop u zich op het onderzoek moet voorbereiden.


Wat is een CT?

CT staat voor computertomograaf. De CT is een röntgentoestel waarmee we speciale foto’s, zogenaamde doorsnedefoto’s (tomogrammen), van het lichaam maken.


Een CT-onderzoek is een röntgenonderzoek. Dit betekent dat een CT gebruik maakt van röntgenstralen. Van deze stralen merkt u tijdens het onderzoek niets. Onder normale omstandigheden weegt het belang van het onderzoek ruimschoots op tegen het risico van deze stralen.


CT scanner


CT-scanner



Zwangerschap

Röntgenonderzoek kan vooral tijdens de eerste maanden van de zwangerschap schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Als u zwanger bent of zou kunnen zijn, is het belangrijk dat u dit bij de balie van de afdeling, of de laborant meldt.



Voorbereiding op de dag van het onderzoek

Medicijnen

U gebruikt uw medicijnen zoals u dat gewend bent, tenzij uw arts iets anders heeft gezegd. U kunt uw medicijnen innemen met een klein slokje water, ook als u voor het onderzoek nuchter moet zijn.



Nuchter

Voor dit onderzoek is het noodzakelijk dat u gedurende de 3 uur vóór het onderzoek niets eet of drinkt.



Contrastvloeistof

Bij dit onderzoek is het soms noodzakelijk, dat u van tevoren contrastvloeistof drinkt. Dit middel zorgt ervoor dat uw darmen goed zichtbaar zijn op de foto's.


Ongeveer 1½ à 2 uur voor het onderzoek begint u met het drinken van 1½ liter waterig contrast. U krijgt dit op de verpleegafdeling.



Het onderzoek

Een brancardier brengt u naar de afdeling radiologie, waar het onderzoek plaatsvindt.


Het onderzoek wordt grotendeels uitgevoerd door medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundigen (MBB’ers), onder leiding van de radioloog. Voor het onderzoek vragen we u op een tafel te gaan liggen. Indien nodig tillen we u vanuit het bed op de tafel. Daarna wordt de tafel in de goede uitgangspositie geplaatst en gaat de MBB’er naar de bedieningsruimte. Via een camera kan de MBB’er u zien.


Tijdens het hele onderzoek moet u stil liggen, omdat de opnamen mislukken als u beweegt. Tijdens het onderzoek wordt u gevraagd om in te ademen en de adem vast te houden (max. 10 seconden).


Tijdens het maken van de opnamen wordt de tafel waar u op ligt, automatisch en zeer nauwkeurig, door een grote, ronde opening in het CT-toestel bewogen.



Het is mogelijk dat u tijdens het onderzoek een injectie met een contraststof krijgt, waardoor bepaalde organen (zoals lever en nieren) beter zichtbaar worden. Meer informatie over contrastmiddelen kunt u lezen in de brochure Jodiumhoudende contrastmiddelen.



Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt 20 tot 30 minuten.



Na het onderzoek

Als het onderzoek is afgerond, haalt de brancardier u op en brengt u weer naar de afdeling.


Na het onderzoek mag u weer gewoon eten en drinken zoals u dat gewend bent.



De uitslag

De radioloog beoordeelt de foto’s, waarna hij uw behandelend arts een verslag opstuurt. U krijgt de uitslag van uw behandelend arts.



Tot slot

Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringspas mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de patiëntenregistratie op de begane grond in de hal van het ziekenhuis.


Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak.



Vragen

Heeft u nog vragen, stelt u deze dan aan de medewerker van de afdeling Radiologie of aan de MBB’er.



De afdeling Radiologie van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 16.30 uur te bereiken via telefoonnummer 071 582 8071.