Afdelingen & Specialismen
AfspraakWij verwachten u op .............................. dag ……………. - ……………… - 20 ……… om........................... uur op de afdeling Radiologie van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp, routenummer 173. U kunt zich melden bij de balie. Wilt u 10 minuten voor de afspraaktijd aanwezig zijn? |
Uw behandelend arts heeft voor u een CT colonografie aangevraagd. Dit is een röntgenonderzoek van de dikke darm.In deze folder staat hoe het onderzoek gaat. Ook kunt u lezen hoe u zich op het onderzoek moet voorbereiden.Voor het slagen van het onderzoek is het heel belangrijk dat u deze aanwijzingen goed volgt.
Belangrijk!
U gebruikt gewoon uw medicijnen, tenzij uw arts iets anders heeft gezegd. U mag hierbij een klein slokje water nemen.
Als u lithium (bijvoorbeeld Priadel) gebruikt, kunt u bij diarree last krijgen van misselijkheid en tremor (trillen). Daarom raden wij u aan om 1 - 2 weken
voor het starten van het dieet uw arts of psychiater te raadplegen over een aanpassing van uw dosis lithium gedurende korte tijd.
Neemt u op de dag van het onderzoek nieuw stomamateriaal mee naar het ziekenhuis.
Voorbereiding: 1 dag voor het onderzoek
- Voor het onderzoek moet de darm helemaal schoon zijn. 1 dag voor het onderzoek moet u een dieet volgen. U vindt het schema op pagina 3 in deze folder.
- U moet de dag voor het onderzoek de laxeermiddelen (Picoprep) innemen. Deze heeft u van ons gekregen.
- Wij raden u aan om deze dag in de buurt van een toilet te blijven, omdat de voorbereiding diarree veroorzaakt.
- Ook krijgt u een contrastvloeistof, E-Z-CAT, mee naar huis.
Het dieet en het innemen van de contrastvloeistof
U begint met het dieet op de dag voor het onderzoek.Ontbijt (dag voor het onderzoek)
U mag voor het ontbijt en ook de rest van de dag tot aan het onderzoek geen vast voedsel eten, maar alleen maar 'heldere vloeistof’ drinken: koffie, thee, limonade, vruchtensap, heldere bouillon (zonder stukjes vlees of groente).Lunch
Drink tenminste 3 volle glazen 'heldere vloeistof’ of water.15.00 uur
Los 1 zakje Picoprep op in ongeveer 150 ml water. Roer gedurende 2 tot 3 minuten en drink de oplossing op. Soms wordt de oplossing warm als het middel oplost. Wanneer dit gebeurt, wacht dan met opdrinken tot het voldoende is afgekoeld.Drink tussen 15.00 uur en 18.00 uur minimaal 5 keer 250 ml heldere vloeistof of water om het vocht dat verloren gaat met de ontlasting aan te vullen.
Avondeten
Drink om circa 18.00 uur het flesje E-Z-CAT (het hele flesje van 225 ml onverdund).U mag heldere vloeistof of water drinken.
20.00 uur
Los het tweede zakje Picoprep op in ongeveer 150 ml water. Roer gedurende 2 tot 3 minuten en drink de oplossing op. Soms wordt de oplossing warm als het middel oplost. Als dit gebeurt, wacht dan met opdrinken tot het voldoende is afgekoeld.Drink tussen 20.00 uur en 22.00 uur minimaal 3 keer 250 ml heldere vloeistof of water.
Ontbijt (dag van het onderzoek)
U mag 'heldere vloeistof’ of water drinken.Het onderzoek
Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de receptie van de afdeling Radiologie. Daarna kunt u in de wachtkamer gaan zitten. Een MBB’er ( medisch beeldvormend- en bestralingsdeskundige) haalt u op.Bij het onderzoek met de computertomograaf gebruiken we röntgenstralen. Van deze stralen merkt u tijdens het onderzoek niets.
Wij vragen u om zich deels te ontkleden in een kleedkamer. U kunt de kleedkamer aan de gangzijde op slot doen, zodat uw persoonlijke eigendommen veilig zijn.
In de onderzoekskamer vragen wij u om op de onderzoekstafel te gaan liggen.
Om onbewogen beelden te verkrijgen, wordt voor het onderzoek een medicijn ingespoten in een ader in de arm, zodat de peristaltiek (= de knijpende beweging) van de dikke darm wordt stilgelegd. Hiervoor wordt het medicijn Buscopan gebruikt. Bent u allergisch voor Buscopan of mag u geen Buscopan gebruiken wegens glaucoom (verhoogde oogboldruk), prostaathypertrofie en tachycardie (hartritmestoornissen), meldt u dit dan vóór het onderzoek bij uw behandelend arts.
Buscopan kan tijdelijk wazig zien en een droge mond veroorzaken.
Soms is het noodzakelijk een jodiumhoudend contrastmiddel via de ader in uw arm in te spuiten. Als u allergisch bent voor jodium, meldt u dit dan vóór het onderzoek bij uw behandelend arts.
Om uw dikke darm op de scan goed zichtbaar te maken, wordt deze gevuld met CO2. Hiervoor brengt de coloncare-verpleegkundige een slangetje in via het stoma. Door de ingebrachte CO² kunt u tijdens het onderzoek een wat opgeblazen gevoel in de buik krijgen.
De CO² wordt vrij snel door het lichaam opgenomen en u ademt het gewoon weer uit.
Tijdens het maken van de scan schuift de onderzoektafel langzaam door de ring. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil blijft liggen en de ademcommando’s opvolgt. De scan mislukt namelijk als u beweegt.
Als de CT-scanner opnamen maakt, hoort u een zoemend geluid.
Na het onderzoek bevestigt u uw eigen meegebrachte stomamateriaal, indien nodig helpt de coloncare-verpleegkundige hierbij.
Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.Na het onderzoek
Na afloop van het onderzoek wordt, indien contrastmiddel is toegediend, de infuusnaald na 15 minuten verwijderd.Het contrastmiddel wordt via de nieren uitgescheiden. Om dit proces te versnellen is het goed om na het onderzoek extra te drinken.
U krijgt van de MBB'er plaszakken mee om de urine in op te vangen. Dit is om te voorkomen dat de jodium uit de contrastvloeistof in het oppervlaktewater terecht komt. Informatie hierover krijgt u van de MBB'er.
U kunt vervolgens weer naar huis.
Mocht u na het onderzoek (tijdelijk) wazig zien, dan kunt u uiteraard niet zelfstandig naar huis rijden. Zorgt u ervoor dat in dat geval iemand u kan komen ophalen.
Het kan voorkomen dat u na het onderzoek nog enige tijd een wat onaangenaam gevoel in de buik houdt. U hoeft zich daarover geen zorgen te maken. Vindt u dat dit gevoel te lang aanhoudt, dan kunt u contact met ons opnemen.
Geadviseerd wordt om 's avonds het stomamateriaal een keer extra te verwisselen om bolling van het zakje te voorkomen
De uitslag
De radioloog beoordeelt de foto’s en stuurt een verslag van zijn bevindingen naar uw arts, die de uitslag met u bespreekt.Risico’s
De risico’s van de hoeveelheid straling die u tijdens dit onderzoek krijgt zijn onder normale omstandigheden te verwaarlozen.Zwangerschap
Röntgenonderzoek kan vooral tijdens de eerste maanden van de zwangerschap schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Als u zwanger bent of zou kunnen zijn, is het belangrijk dat u dit van tevoren meldt bij de balie van de afdeling of aan de MBB’er.Tot slot
Wat neemt u mee?- uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
- uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.
Zegt u een afspraak te laat af? Dan kunt u een rekening krijgen.
Bereikbaarheid
Telefoonnummer afdeling Radiologie (alle locaties): 071 582 8071.De afdeling Radiologie is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur.