Afdelingen & Specialismen

Afspraak


Wij verwachten u op .............................. dag ……………. - ……………… - 20 ……… om........................... uur op de afdeling Radiologie van  • Alrijne Ziekenhuis Leiden, routenummer 36
  • Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp, routenummer 173

U kunt zich melden bij de balie.


Wilt u 10 minuten voor de afspraaktijd aanwezig zijn?Uw behandelend arts heeft voor u een CT colonografie aangevraagd. Dit is een röntgenonderzoek van de dikke darm. In deze folder staan, naast de gang van zaken bij het onderzoek, ook aanwijzingen over de wijze waarop u zich op het onderzoek moet voorbereiden. Voor het slagen van het onderzoek is het van groot belang dat u zich nauwkeurig aan deze aanwijzingen houdt.


Belangrijk!

U gebruikt uw medicijnen zoals u dat gewend bent, tenzij uw arts iets anders heeft gezegd. Een klein slokje water is daarbij toegestaan. Als u lithium (bijvoorbeeld Priadel) gebruikt, kunt u bij diarree last krijgen van misselijkheid en tremor (trillen). Daarom raden wij u aan ruim voor het starten van het dieet (1-2 weken) uw arts of psychiater te raadplegen over een aanpassing van uw dosis lithium gedurende korte tijd.Voorbereiding

Voor het onderzoek moet de darm helemaal schoon zijn. Hiertoe volgt u één dag voor het onderzoek een dieet volgens het schema dat u in deze folder vindt.


U moet de dag voor het onderzoek de laxeermiddelen (Picoprep) innemen die u van ons heeft meegekregen. Wij raden u aan om deze dag in de buurt van een toilet te blijven, omdat de voorbereiding diarree veroorzaakt.


Daarnaast krijgt u een orale contrastvloeistof, E-Z-CAT, mee naar huis.Het dieet en inname contrastvloeistof

Het dieet begint u op de dag voorafgaand aan het onderzoek. Zie voor instructie over het dieet en de inname van de contrastvloeistof pagina 3 en 4.


Het dieet en de inname van contrastvloeistof

Let op: het volgende dieet dient u te beginnen op de dag voorafgaand aan het onderzoek.

Als uw afspraak

vóór

12.00 uur ’s middags is dan moet u de instructies voor een ochtendafspraak volgen (zie onder).Als uw afspraak

12.00 uur ’s middags is dan moet u de instructies voor een middagafspraak volgen (zie de volgende pagina).
Ochtendafspraak (08.00 - 12.00 uur)


Ontbijt (dag voorafgaand aan het onderzoek)

U mag voor het ontbijt en ook de rest van de dag tot aan het onderzoek geen vast voedsel eten, maar alleen maar 'heldere vloeistof’ nuttigen, dat wil zeggen: koffie, thee, limonade, vruchtensap, heldere bouillon (zonder stukjes vlees of groente).Lunch

Drink tenminste drie volle glazen 'heldere vloeistof’ of water.15.00 uur

Los 1 zakje Picoprep op in ongeveer 150 ml water. Roer gedurende 2 tot 3 minuten en drink de oplossing op. Soms wordt de oplossing warm als het middel oplost. Wanneer dit gebeurt, wacht dan met opdrinken tot het voldoende is afgekoeld.


Drink tussen 15.00 uur en 18.00 uur minimaal 5 keer 250 ml heldere vloeistof of water om het vocht dat verloren gaat met de ontlasting aan te vullen.Avondeten

Drink om circa 18.00 uur het flesje E-Z-CAT (het hele flesje van 225 ml onverdund).


U mag heldere vloeistof of water drinken.20.00 uur

Los het tweede zakje Picoprep op in ongeveer 150 ml water. Roer gedurende 2 tot 3 minuten en drink de oplossing op. Soms wordt de oplossing warm als het middel oplost. Wanneer dit gebeurt, wacht dan met opdrinken tot het voldoende is afgekoeld.


Drink tussen 20.00 uur en 22.00 uur minimaal 3 keer 250 ml heldere vloeistof of water.Ontbijt (dag van het onderzoek)

U mag 'heldere vloeistof’ of water drinken.


Middagafspraak (12.00 - 17.00 uur)


Lunch (dag voorafgaand aan het onderzoek)

Eet om circa 13.00 uur als middageten een lichte snack, bijvoorbeeld een boterham of soep.


U mag na het middageten geen vast voedsel meer innemen tot aan uw ziekenhuisafspraak.


U mag na het middageten alleen nog maar ‘heldere vloeistof’ nuttigen, dat wil zeggen: koffie, thee, limonade, vruchtensap, heldere bouillon (zonder stukjes vlees of groente).


Gedurende de middag mag u zoveel water of 'heldere vloeistof’ innemen als u dat wenst.Avondeten

Drink om circa 18.00 uur één flesje E-Z-CAT (het hele flesje van 225 ml onverdund).


U mag heldere vloeistof of water drinken.19.00 uur

Los 1 zakje Picoprep op in ongeveer 150 ml water. Roer gedurende 2 tot 3 minuten en drink de oplossing op. Soms wordt de oplossing warm als het middel oplost. Wanneer dit gebeurt, wacht dan met opdrinken tot het voldoende is afgekoeld.


Drink tussen 19.00 uur en 22.00 uur minimaal 5 keer 250 ml heldere vloeistof of water om het vocht dat verloren gaat met de ontlasting aan te vullen.Ontbijt (dag van uw onderzoek)

U mag heldere vloeistof of water drinken.10.00 uur

Los het tweede zakje Picoprep op in ongeveer 150 ml water. Roer gedurende 2 tot 3 minuten en drink de oplossing op. Soms wordt de oplossing warm als het middel oplost. Wanneer dit gebeurt, wacht dan met opdrinken tot het voldoende is afgekoeld.


Drink tussen 10.00 uur en 13.00 uur minimaal 3 keer 250 ml heldere vloeistof of water
Het onderzoek

Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de receptie van de afdeling Radiologie. U neemt vervolgens plaats in de wachtkamer. Een MBB’er ( medisch beeldvormend- en bestralingsdeskundige) komt u halen.


Bij het onderzoek met de computertomograaf maken we gebruik van röntgenstralen. Van deze stralen merkt u tijdens het onderzoek niets.U wordt verzocht zich deels te ontkleden in een kleedkamer. Deze is aan de gangzijde af te sluiten, zodat uw persoonlijke eigendommen veilig zijn. U wordt gevraagd om voor het onderzoek nog een keer naar het toilet te gaan, het is belangrijk dat de darmen zo schoon mogelijk zijn.In de onderzoekskamer wordt u gevraagd om op de onderzoekstafel te gaan liggen. Om onbewogen beelden te verkrijgen, wordt voor het onderzoek een medicijn ingespoten in een ader in de arm, zodat de peristaltiek (= de knijpende beweging) van de dikke darm wordt stilgelegd. Hiervoor wordt het medicijn Buscopan gebruikt. Bent u allergisch voor Buscopan of mag u geen Buscopan gebruiken wegens glaucoom (verhoogde oogboldruk), prostaathypertrofie en tachycardie (hartritmestoornissen), meldt u dit dan vóór het onderzoek bij uw behandelend arts.


Buscopan kan tijdelijk wazig zien en een droge mond veroorzaken.Soms is het noodzakelijk een jodiumhoudend contrastmiddel via de ader in uw arm in te spuiten. Als u allergisch bent voor jodium, meldt u dit dan vóór het onderzoek bij uw behandelend arts.Om uw dikke darm op de röntgenfoto zichtbaar te maken, brengt de MBB’er via een slangetje in de anus CO² in uw darm. Door de ingebrachte CO² kunt u tijdens het onderzoek een wat opgeblazen gevoel in de buik krijgen.


De CO² wordt vrij snel door het lichaam opgenomen en u ademt het gewoon weer uit.


Tijdens het maken van de scan schuift de onderzoektafel langzaam door de ring. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil blijft liggen en de ademcommando’s opvolgt. De scan mislukt namelijk als u beweegt.


Als de CT-scanner opnamen maakt, hoort u een zoemend geluid.Na het onderzoek kunt u zo nodig van het toilet gebruik maken.Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt 20 - 30 minuten.Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek wordt, indien contrastmiddel is toegediend, de infuusnaald na 15 minuten verwijderd.


Het contrastmiddel wordt via de nieren uitgescheiden. Om dit proces te versnellen is het goed om na het onderzoek extra te drinken.


U krijgt van de MBB'er plaszakken mee om de urine in op te vangen. Dit is om te voorkomen dat de jodium uit de contrastvloeistof in het oppervlaktewater terecht komt. Informatie hierover krijgt u van de MBB'er.U kunt vervolgens weer naar huis. Wij raden u echter aan het ziekenhuis niet te verlaten voordat uw darmen weer tot rust zijn gekomen.


Mocht u na het onderzoek (tijdelijk) wazig zien, dan kunt u uiteraard niet zelfstandig naar huis rijden. Zorgt u ervoor dat in dat geval iemand u kan komen ophalen.


Het kan voorkomen dat u na het onderzoek nog enige tijd een wat onaangenaam gevoel in de buik houdt. U hoeft zich daarover geen zorgen te maken. Vindt u dat dit gevoel te lang aanhoudt, dan kunt u contact met ons opnemen.De uitslag

De radioloog beoordeelt de foto’s en stuurt een verslag van zijn bevindingen naar uw arts, die de uitslag met u bespreekt.Risico’s

De risico’s van de hoeveelheid straling die u tijdens dit onderzoek krijgt zijn onder normale omstandigheden te verwaarlozen.Zwangerschap

Röntgenonderzoek kan vooral tijdens de eerste maanden van de zwangerschap schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Indien u zwanger bent of zou kunnen zijn, is het belangrijk dat u dit meldt bij de balie van de afdeling of aan de MBB’er.Tot slot

Wat neemt u mee?

  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.
Zegt u een afspraak te laat af? Dan kunt u een rekening krijgen.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de medewerker van de afdeling Radiologie of aan de MBB’er.

Bereikbaarheid

Telefoonnummer afdeling Radiologie (alle locaties): 071 582 8071.
De afdeling Radiologie is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur.