Afdelingen & Specialismen

Uw arts heeft voorgesteld bij u een dagcurve te laten maken. Dit onderzoek houdt in dat uw oogdruk op één dag op verschillende tijdstippen wordt gemeten. In deze folder vindt u meer informatie over dit onderzoek.


Waarom een dagcurve?

Bij u is al vaker een oogdrukmeting gedaan. Uw oogarts vindt het belangrijk om te weten hoe hoog uw oogdruk op verschillende momenten van de dag is. Dit is met één enkele oogdrukmeting niet vast te stellen. De oogdruk verandert in de loop van de dag bij iedereen, maar bij de ene persoon meer als bij de ander. Daarom meten we op verschillende momenten verspreid over de dag uw oogdruk. Zo kunnen we zien of er momenten zijn waarop uw oogdruk hoger is dan normaal, en uw medicatie hierop aanpassen.



Voorbereiding

Er zijn voor dit onderzoek geen bijzondere voorbereidingen nodig. Als u contactlenzen draagt, kunt ze op deze dag beter uitlaten en uw bril dragen. Als u geen bril naast de contactlenzen draagt, moet u het contactlensdoosje en de inzetvloeistof meenemen. Tijdens de oogdrukmetingen moeten de contactlenzen namelijk uit.



Belangrijk!

Op de dag van het onderzoek gebruikt u uw oogdruppels zoals u dat gewend bent. Neem ze dus zo nodig ook mee naar het ziekenhuis.



De oogdrukmeting

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de optometrist. U krijgt eerst een verdovende oogdruppel in het oog. Deze druppel is geel van kleur. U zit achter de zogenaamde 'spleetlamp' met de kin op de kinsteun, en u leunt voorover tegen de hoofdsteun. De optometrist plaatst nu een apparaat, de oogdrukmeter, zacht tegen uw hoornvlies en leest de oogdruk af.



Na het onderzoek

Een oogdrukmeting is niet pijnlijk. De meting duurt maar enkele seconden. Na de meting heeft u geen last van verminderd zicht of napijn. Rondom het oog kan de huid wat geel zijn, dit komt door de gele oogdruppel. Deze kleurstof kunt u met een natte tissue verwijderen.



Tijdsplanning

Met dit onderzoek proberen we erachter te komen of uw oogdruk op verschillende momenten van de dag hetzelfde blijft of verandert. Daarom meten we uw oogdruk op verschillende tijdstippen.



Metingen op één dag

Op de dag van het onderzoek zult u enkele keren naar de polikliniek komen voor een oogdrukmeting. De eerste meting vindt ’s ochtends plaats, tussen 8.00 en 9.00 uur. U krijgt hiervoor een afspraak. Na deze eerste meting hoort u wanneer we u op de polikliniek verwachten voor de volgende meting.



Meestal doen we op één dag drie oogdrukmetingen, met tussenpozen van ongeveer drie à vier uur. De laatste meting zal aan het eind van de middag plaatsvinden.



Na elke meting vertelt de assistent hoe laat de volgende meting plaatsvindt. Tussen de metingen door kunt u in het ziekenhuis blijven wachten, maar u kunt ook naar huis, naar uw werk gaan of een boodschap doen.



Soms wordt op dezelfde dag ook een ander onderzoek, bijvoorbeeld gezichtsveldonderzoek gepland. Dit wordt van tevoren met u besproken.



De uitslag

Na de laatste meting komt u bij de oogarts voor de uitslagen en om te horen welke medicijnen of druppels u eventueel krijgt. Ook hoort u wanneer u terug moet komen. Bij dit laatste bezoek krijgt u meestal een pupilverwijdende druppel. U kunt daardoor enkele uren wazig zien. Ook heeft u meer last van (zon)licht. Neem daarom een zonnebril mee.


Let op

: U kunt na een pupilverwijdende druppel niet zelf auto rijden.



Tot slot

Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs), een actueel medicatie overzicht en uw zorgverzekeringspas mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, telefoonnummer, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie op de begane grond in de hal van het ziekenhuis.



Uw team

Op onze polikliniek werken naast de oogartsen ook optometristen, orthoptisten en TOA’s (technisch oogheelkundig assistenten). Zij zullen voorafgaand aan uw bezoek aan de oogarts de vooronderzoeken doen. Houdt u daarom rekening met een langere bezoektijd op onze polikliniek.



Daarnaast is Alrijne Ziekenhuis een opleidingsziekenhuis. Dit betekent dat u onderzocht kunt worden door een coassistent of kunt worden behandeld door een oogarts in opleiding, beide onder directe supervisie van uw oogarts. Heeft u hiertegen bezwaar, meldt u dit dan voor aanvang van de afspraak.



Meer informatie

Voor meer achtergrondinformatie over oogaandoeningen en de behandeling ervan kunt u kijken op www.oogartsen.nl. Deze informatieve site wordt onderhouden door onder anderen de oogartsen van Alrijne Ziekenhuis. U vindt er teksten, foto’s, filmpjes en handige links naar bijvoorbeeld patiënten verenigingen. Ook kunt u veel informatie vinden op de website: www.oogheelkunde.org.



Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan uw oogarts of de medewerkers van de polikliniek Oogheelkunde.



De polikliniek Oogheelkunde Alrijne Ziekenhuis Leiden heeft routenummer 7 en is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken via 071 517 83 24 van 08.30 tot 12.30 en van 13.30 tot 16.30 uur.



De polikliniek Oogheelkunde Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft routenummer 7 en is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken via 071 582 8058 van 08.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur.



De polikliniek Oogheelkunde Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn heeft routenummer 40 en is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken via 0172 467 058 van 08.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur.




De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via


071 582 8905. Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.