Afdelingen & Specialismen

Afspraak


Wij verwachten u op ………………………………dag, …………. - …………. - 20………….om ………………………………… uur in:  • Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp, polikliniek Neurologie, routenummer 126.
  • Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn, polikliniek Neurologie, routenummer 14.

Uw behandelend arts wil bij u een slaapdeprivatie elektro-encefalogram (EEG) laten verrichten. Het doel van een EEG na slaapdeprivatie (slaaponthouding), is het registreren van de elektrische activiteit van de hersenen, terwijl u doezelt en in slaap valt.

Waarvoor dient het onderzoek

Een slaapdeprivatie EEG wordt aangevraagd als een standaard EEG niet voldoende gegevens heeft opgeleverd.Wanneer mag u niet deelnemen aan dit onderzoek

Iedere patiënt mag deelnemen aan dit onderzoek. Er zijn geen contra-indicaties (aanwijzingen dat een behandeling moet worden ontraden).


Het onderzoek is pijnloos en ongevaarlijk, ook als u zwanger bent.Voorbereiding op het onderzoek

  • Wilt u de dag voor het onderzoek de haren wassen en daarna geen haarlak, gel of vet in het haar doen. Dit is nodig omdat voor het onderzoek de elektroden op de hoofdhuid worden geplakt.
  • Gedurende de hele nacht voorafgaand aan het onderzoek moet u wakker blijven.
  • U mag tijdens deze nacht geen opwekkende middelen zoals koffie, cola, energiedrank of drugs gebruiken.
  • Als u dat wilt, kunt u gedurende de nacht eten en drinken en ’s morgens ontbijten.
  • Slikt u medicijnen, neemt u dan op de dag van het onderzoek een medicijnlijst mee.
  • Uit veiligheidsoverwegingen mag u op de dag van het onderzoek niet zelf deelnemen aan het verkeer. Regel van tevoren dat u gebracht en gehaald wordt.

Kinderen

Bij kinderen wordt de duur van de slaaponthouding bepaald in overleg met de behandelend arts.

Het onderzoek

Eerst markeert de laborant, met behulp van een meetlint en een potlood, de plaatsen waar de elektroden op uw hoofd komen. Vervolgens ontvet de laborant deze plaatsen met een scrubcrème om de weerstand van de huid te verlagen. Tenslotte plakt de laborant ongeveer 30 elektroden met een kleefpasta op uw hoofd.

Na deze voorbereiding, die ongeveer een half uur duurt, kan het eigenlijke onderzoek beginnen. Tijdens het onderzoek mag u op een bed liggen en u volledig ontspannen. De laborant zal vragen om enkele malen de ogen te openen en te sluiten en enkele minuten diep te zuchten. Daarna plaatst de laborant een lamp voor uw gezicht die in reeksen gaat flitsen.
Wanneer de korte testen afgelopen zijn, zal de kamer worden verduisterd. U blijft ongeveer een uur in bed liggen om te gaan slapen.
Na een uur zal de laborant u wakker maken en alle elektroden van uw hoofd af halen.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek worden de elektroden en de pasta met water verwijderd. Uw haren blijven wel vet. Met een gewone shampoo is dit eruit te wassen.

De laborant bespreekt met u hoe u thuis het tekort aan slaap kunt inhalen.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 90 tot 120 minuten.

De uitslag

De neuroloog of aanvragend arts bespreekt in een vervolgafspraak de uitslag met u. U krijgt niet gelijk na het onderzoek de uitslag, tenzij anders is afgesproken.

Tot slot

Wat neemt u mee?
  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.

Vragen

Heeft u nog vragen? Stelt u deze dan aan de medewerker van de afdeling.

U kunt bellen met de poliklinieken Neurologie van Alrijne Ziekenhuis (alle locaties) van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 - 12.00 uur en van 13.30 - 15.30 uur. Het telefoonnummer is 071 582 8056.