Afdelingen & Specialismen

Afspraak

Wij verwachten u op ………………………………dag, …………. - …………. - 20…………. om ………………………………… uur in:

  • Alrijne Ziekenhuis Leiden, polikliniek Neurologie, routenummer 47

  • Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp, polikliniek Neurologie, routenummer 126

  • Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn, polikliniek Neurologie, routenummer 16.

Uw behandelend arts wil bij u een EEG (elektro-encefalogram) laten verrichten. Dit is een onderzoek naar de hersenactiviteit. In deze folder geven wij u meer informatie over dit onderzoek.

Waarvoor dient het onderzoek

Een EEG (elektro-encefalogram) is een onderzoek waarbij de elektrische activiteit van de hersenen zichtbaar wordt gemaakt. Met een EEG kunnen wij stoornissen in het functioneren van de hersenen opsporen.

Wanneer mag u niet deelnemen aan dit onderzoek

Iedere patiënt mag deelnemen aan dit onderzoek, er zijn geen contra-indicaties (aanwijzingen dat een onderzoek moet worden ontraden).

Voorbereiding op het onderzoek

In verband met het aanbrengen van elektroden op de hoofdhuid, vragen wij u de dag voor het onderzoek de haren te wassen en geen haarlak, gel of vet in het haar te gebruiken. Het is handig als u oorbellen alvast uit doet en een kam of borstel meeneemt.

Het onderzoek

Het EEG-onderzoek, inclusief de voorbereiding, duurt ongeveer één uur. Voorbereiding Eerst markeert de laborant, met behulp van een meetlint en een potlood, de plaatsen waar de elektroden op uw hoofd komen. Vervolgens ontvet de laborant deze plaatsen met een scrubcrème, om de weerstand van de huid te verlagen. Tenslotte plakt de laborant ongeveer 30 elektroden met een kleefpasta op uw hoofd. Na deze voorbereiding, die ongeveer een half uur duurt, kan het eigenlijke onderzoek beginnen. Het EEG onderzoek Tijdens het onderzoek ligt u op een bed of zit u in een stoel. De laborant vraagt u om enkele malen de ogen te openen en te sluiten, vuisten te maken en gedurende enkele minuten diep te zuchten. Bovendien krijgt u reeksen lichtflitsen te zien. Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek of de klachten kan van deze procedure worden afgeweken. De registratie duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.

EEG bij kinderen

De voorbereidingen en de registratie zijn als hierboven beschreven, maar bij jonge kinderen zal dit iets meer tijd in beslag nemen. Wij stellen het op prijs als u tijdens de registratie bij uw kind blijft. Dit stelt uw kind gerust. U kunt een voorleesboekje, knuffelbeestje, pop en eventueel een flesje of bekertje drinken meenemen. Wij hebben voor kinderen een televisie met dvd speler. U mag een eigen dvd meenemen.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek worden de elektroden en de pasta met water verwijderd. Uw haren blijven wel vet. Met een gewone shampoo is dit eruit te wassen.

De uitslag

De neuroloog of aanvragend arts bespreekt de uitslag met u in een vervolgafspraak. U krijgt niet direct na het onderzoek de uitslag, tenzij anders is afgesproken.

Verhindering

Bent u verhinderd, wilt u dit dan tijdig doorgeven via het telefoonnummer van de polikliniek Neurologie? Het telefoonnummer vindt u aan het eind van deze folder. Als u niet tijdig afbelt, zijn wij genoodzaakt de tijd die voor u is gereserveerd in rekening te brengen. U ontvangt hiervoor een nota van het ziekenhuis.

Tot slot

Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringpas mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis. Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de laborant of aan de baliemedewerker van de polikliniek. De poliklinieken Neurologie van Alrijne Ziekenhuis (alle locaties) zijn van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 - 12.00 uur en van 13.30 - 16.30 uur telefonisch te bereiken via 071 582 8056.