Afdelingen & Specialismen

Een ECG-apparaat registreert via elektroden de elektrische activiteit van het hart en geeft het hartritme weer. Een ECG is een weergave op papier van deze elektrische activiteit. Men noemt een ECG ook wel een hartfilmpje.

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u vóór het maken van een ECG uw huid niet heeft ingesmeerd met bodylotion, zalf of crème.

Het onderzoek

U meldt zich op de polikliniek Cardiologie op de afgesproken locatie. U hoeft geen afspraak te maken. In de onderzoekskamer doet u de kleding van uw bovenlichaam uit. Daarna gaat u op de onderzoeksbank liggen. Om het huidcontact tussen de elektroden (dopjes/zuignapjes) en de registratieapparatuur te verbeteren, wordt uw huid bevochtigd met contactspray. Dit kan koud aanvoelen. Eventueel wordt uw huid lichtjes opgeschuurd. Bij mannen is het soms nodig de borstharen weg te scheren. Vervolgens sluit de laborant 10 elektroden aan, 6 op de borstkas en 4 op de armen en benen. Door middel van vacuüm (zuigsysteem) maken de elektroden contact met de apparatuur die het hartfilmpje registreert. Tijdens de registratie van het ECG is het belangrijk dat u stil blijft liggen en zich probeert te ontspannen. Het onderzoek is niet pijnlijk en duurt ongeveer vijf minuten. Na het onderzoek kleedt u zich weer aan en kunt u naar huis gaan. Als gevolg van het vacuüm ontstaan er rode plekken op de borstkas, armen en benen. Na twee tot drie dagen verdwijnen deze weer.

De uitslag

De uitslag krijgt u van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Tot slot

Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringspas mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis. Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak. Bij verhindering graag tijdig afzeggen.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust. De arts of een andere medewerker wil ze graag beantwoorden.

Bereikbaarbaarheid afdeling Cardiologie

Polikliniek Cardiologie

Leiden: routenummer 42 Leiderdorp: routenummer 105 Alphen aan den Rijn: routenummer 56 Telefonische bereikbaarheid (Alphen ad Rijn/Leiden/Leiderdorp): 071 582 8043 Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur.

  • Verpleegafdeling cardiologie A3, locatie Leiderdorp (330): 071 582 8076

  • Afdeling hartbewaking CCU, locatie Leiderdorp (370): 071 582 8075

  • Afdeling eerste hart hulp EHH, locatie Leiderdorp (370): 071 582 8075