Binnenkort krijgt u een endoscopie onderzoek in Alrijne ziekenhuis. In overleg met u vindt dit dit onderzoek/deze behandeling plaats terwijl uw bewustzijn door middel van medicatie (propofol) is verlaagd. Met behulp van deze sedatie bent u ontspannen. Daardoor kan de arts het onderzoek of de behandeling beter uitvoeren.

Wat is sedatie?

De sedatie wordt gegeven door een Sedatie Praktijk Specialist (SPS). Deze bewaakt uw veiligheid en comfort tijdens het onderzoek of de behandeling. Sedatie betekent het verlagen van het bewustzijn. Dit doen we onder andere met het middel Propofol. U valt in een soort 'slaap' (roes). U blijft gewoon ademen en slikken. U bent in principe wekbaar. Dit kunt u vergelijken met slapen. U bent dus niet onder narcose. U krijgt een naaldje in uw arm waarop we een infuus aansluiten. De sedatiespecialist dient via het infuus het sedatiemiddel toe. U bent tijdens de roes aangesloten aan bewakingsapparatuur. Na het onderzoek of de behandeling herinnert u zich er vaak niets meer van. Propofol kan als bijwerking misselijkheid veroorzaken. Maar dit komt bijna nooit voor.

Medicatiegebruik

Medicijnen kunnen elkaar beïnvloeden. Daarom heeft de sedatiespecialist de medicijnen die u gebruikt, met u besproken. Dit is gebeurd tijdens de afspraak op de polikliniek Anesthesiologie. Diabetes mellitus: als u suikerziekte heeft, is ook het gebruik van de diabetesmedicatie met u besproken.

Nuchter

Het is belangrijk dat u voor het endoscopieonderzoek en voor de sedatie nuchter bent. Dit betekent dat u voordat het onderzoek plaatsvindt, niet hebt gegeten of gedronken. Houdt u zich aan de volgende regels:

  • U mag de dag vóór het onderzoek tot middernacht (0.00 uur) eten en drinken. Volg hierbij óók de regels voor de voorbereiding op een endoscopie. Deze staan in de folders en de afsprakenbrief die u heeft gekregen

  • De dag van het onderzoek mag u alleen bij een coloscopie heldere vloeibare dranken gebruiken tot 4 uur vóór de afgesproken opnametijd. Dit kan voor u betekenen dat u eerder nuchter moet blijven of eerder de hoeveelheden vocht ter voorbereiding van de coloscopie moet drinken. Heldere vloeibare dranken zijn: heldere vloeistoffen zoals water, thee, koffie (zonder melk, suiker mag wel). Dranken zonder alcohol, zonder koolzuur, zonder vezels of fruit. Bouillon en energydrinks zijn niet toegestaan.

Vragen

Wanneer u vragen heeft, neemt u dan contact op met de Endoscopie afdeling van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.15 en 12.15 uur en tussen 13.15 en 16.30 uur via telefoonnummer 071 582 8012.

Terug naar boven