Binnenkort krijgt u een endoscopie onderzoek in Alrijne ziekenhuis. Uw behandelend MDL-arts heeft voorgesteld om dit onderzoek / deze behandeling, te laten plaatsvinden onder sedatie. Door deze sedatie valt u in een diepe slaap, waardoor de MDL-arts het onderzoek / de behandeling, kan uitvoeren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een kortwerkend slaapmiddel en pijnstiller.

Wat is sedatie?

De sedatie wordt gegeven door een Sedatie Praktijk Specialist. Deze bewaakt uw veiligheid en comfort tijdens het onderzoek of de behandeling. Sedatie betekent het verlagen van het bewustzijn, dit zorgt ervoor dat u een onplezierig of pijnlijk onderzoek beter kunt ondergaan, meestal merkt u er helemaal niets van. Er worden bij sedatie twee soorten medicijnen toegediend via een infuusnaald in een ader in uw hand of arm. In de meeste gevallen wordt gebruik gemaakt van een slaapmiddel (het sedativum) en een sterke pijnstiller (het analgeticum). Ook krijgt u extra zuurstof toegediend door een slangetje in de neus.

De effecten van sedatie

Het krijgen van sedatie en/of pijnstilling heeft de volgende effecten op uw lichaam:

  • Het bewustzijn wordt verlaagd door het sedativum, waardoor u in slaap valt. U maakt het onderzoek/ de behandeling daardoor niet bewust mee.

  • De pijnprikkel wordt onderdrukt door het analgeticum: u voelt minder of geen pijn.

  • Uw reflexen, zoals ademen en slikken blijven normaal. U bent in principe wekbaar; dit kunt u vergelijken met slapen. U bent dus niet onder narcose.

Aanmelding

Uw behandelend MDL-arts bespreekt met u de mogelijkheid om het onderzoek onder sedatie uit te voeren. Gaat u hiermee akkoord, dan meldt hij/zij u hiervoor aan bij het sedatie team en wordt een telefonische afspraak gemaakt met één van de Sedatie Praktijk Specialisten. Wij vragen u een digitale lijst in te vullen.

Screening

De Sedatie Praktijk Specialist neemt tijdens de telefonische afspraak de vragenlijst met u door en legt uit hoe de sedatie in zijn werk gaat. Omdat medicijnen elkaar kunnen beïnvloeden is het voor ons belangrijk om te weten welke medicijnen u normaal gesproken gebruikt. Daarom krijgt u ook een telefonische afspraak met een apotheekassistent. Deze noteert welke medicijnen u gebruikt.

Nuchter

Het is belangrijk dat u voor het endoscopieonderzoek en voor de sedatie nuchter bent. Dit betekent dat u voordat het onderzoek plaatsvindt, niet hebt gegeten of gedronken. Houdt u zich aan de volgende regels:

  • U mag de dag vóór het onderzoek tot middernacht (0.00 uur) eten en drinken. Volg hierbij óók de regels voor de voorbereiding op een endoscopie. Deze staan in de folders en de afsprakenbrief die u heeft gekregen

  • Als het onderzoek na 13.00 uur plaatsvindt, mag u voor 7 uur 's ochtends nog een licht ontbijt nemen; thee, beschuit. Let op: geen melk producten.

Vervoer naar huis

U mag na het onderzoek onder sedatie beslist niet zelf aan het verkeer deelnemen. Regel dus van te voren dat iemand u na het onderzoek komt ophalen, zie ook de folder van het onderzoek.

Het onderzoek

U meld zich op de afgesproken tijd en plaats in het ziekenhuis. U wordt naar de endoscopie afdeling of de röntgen afdeling gebracht waar het onderzoek plaatsvind. Daar wordt u door de Sedatie Praktijk Specialist aangesloten aan een bewakingsmonitor en er wordt gestart met de sedatie.Het onderzoek of de behandeling waar u voor komt kan nu beginnen. De sedatie specialist bewaakt uw bloeddruk, hartslag en ademhaling gedurende het onderzoek en blijft dus continu bij u.

Na het onderzoek

Als het onderzoek klaar is, wordt de toediening van de medicijnen gestopt. De Sedatie Praktijk Specialist brengt u naar de uitslaapkamer waar u snel weer wakker wordt. Op de uitslaapkamer zijn verpleegkundigen die uw bloeddruk, hartslag en ademhaling controleren. Zij zullen u verder verzorgen. Wanneer u goed wakker bent, mag u weer drinken en eten tenzij anders is afgesproken met uw behandelend MDL-arts. Ongeveer een uur na het onderzoek mag u onder begeleiding weer naar huis.

Leefregels en adviezen voor thuis

  • Neem op de dag van de sedatie geen ingrijpende en/of belangrijke beslissingen.

  • U mag na de sedatie niet zelf naar huis rijden of zelfstandig met het openbaar vervoer of taxi reizen. De sedatie kan uw rijvaardigheid en reactie vermogen beïnvloeden. Zorgt u ervoor dat iemand u komt ophalen met de auto, zie ook de folder van het onderzoek.

Vragen

Wanneer u vragen heeft, neemt u dan contact op met de Endoscopie afdeling van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.15 en 12.15 uur en tussen 13.15 en 16.30 uur via telefoonnummer 071 582 8012. Heeft u nog vragen over de sedatie, stel ze dan gerust aan de Sedatie Praktijk Specialist, te bereiken via 071-5828282, toestel 27373

Terug naar boven