Afdelingen & Specialismen

Binnenkort komt u naar de polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde (KNO) voor een onderzoek van uw evenwichtsorgaan. Dit onderzoek vindt altijd plaats in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp, ook voor patiënten van de locaties Leiden en Alphen aan den Rijn. In deze folder geven wij u informatie over dit onderzoek.


Doel van het onderzoek

De keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) of Physician Assistant heeft een evenwichtsonderzoek voor u aangevraagd omdat u last heeft van duizeligheid. Bij het evenwichtsonderzoek wordt gekeken of de evenwichtsorganen goed functioneren. De evenwichtsorganen bevinden zich aan beide kanten in het binnenoor.


binnenoor


Wat is evenwicht?

Een gezond mens kan lopen, fietsen en nog ingewikkelder bewegingen maken, zonder om te vallen. Dit beschouwen wij als vanzelfsprekend en wij zijn ons hier niet van bewust. Pas als we last krijgen van duizeligheid, blijkt dat het niet zo vanzelfsprekend is. Er kan iets mis zijn met ons evenwichtssysteem.


Het menselijk lichaam heeft een heel ingewikkeld systeem om het evenwicht te bewaren. Het evenwicht wordt geregeld door:


1. de evenwichtsorganen;


2. het zien;


3. de tast;


4. het diepere spiergevoel.



Het zenuwcentrum, dat zich in de kleine hersenen in het achterhoofd bevindt, coördineert het evenwicht. Het zenuwcentrum is precies op de hoogte van de spanning van alle spieren, de kijkrichting van de ogen en wat er gebeurt in de evenwichtsorganen. Deze evenwichtsorganen registreren onze houding en bewegingen. Het zenuwcentrum geeft constant seintjes naar de spieren om ervoor te zorgen dat u rechtop blijft staan en niet omvalt.



Ieder mens heeft twee evenwichtsorganen. Zij bevinden zich samen met het gehoororgaan achter de oorschelp in het zogenaamde rotsbeen. Het gehoor- en evenwichtsorgaan zijn één orgaan, ze staan met elkaar in verbinding via een klein kanaaltje. Dit is de reden dat evenwichtsstoornissen vaak gepaard gaan met gehoorverlies en/of oorsuizen. Tussen de twee evenwichtsorganen bestaat een nauwe samenwerking. Als één van de twee niet goed functioneert, raakt het evenwichtssysteem tijdelijk ontregeld.



Voorbereiding

Stoppen met medicijnen

Als u cinnarizine slikt, mag u dat op de dag van het onderzoek voorafgaand aan het onderzoek niet slikken. Alle andere medicijnen die u normaal gesproken gebruikt, mag u gewoon innemen.

Dit geldt ook voor Betahistine (Betaserc).


Na het onderzoek kunt u de cinnarizine alsnog innemen.


Ook adviseren wij één dag voorafgaand aan het onderzoek geen alcohol te drinken en op de dag van het onderzoek geen koffie of andere cafeine houdende dranken te drinken.



Geen make-up

Wij vragen u op de dag van het onderzoek geen make-up (in het bijzonder geen eyeliner en mascara) en gezichtscrème te gebruiken, omdat dit het onderzoek bemoeilijkt.



Het onderzoek

De audiologie-assistent die het onderzoek uitvoert, haalt u op uit de wachtkamer. In de onderzoekskamer neemt u plaats in de speciale stoel voor het evenwichtsonderzoek. U krijgt een videobril op uw hoofd, die uw oogbewegingen met behulp van een infraroodcamera registreert. Als iemand duizelig is, ontstaan er snelle oogbewegingen die we tijdens het onderzoek kunnen meten.


Tijdens het onderzoek doen we verschillende testen. Zo hopen we te ontdekken waardoor de duizeligheidsklachten veroorzaakt worden.


Tijdens het onderzoek vertelt de audiologie-assistent steeds wat u moet doen.



De testen

We doen verschillende testen waarbij u naar een lampje of een bewegend beeld op de muur moet kijken. Ook doen we enkele testen in het donker, waarbij er een klep op de bril gaat. Daarnaast is er een test waarbij de stoel langzaam draait. Als laatste doen we de stoel in een halfliggende stand en spoelen we wat warm en koud water in de oren. In sommige gevallen gebruiken we geen water maar blazen we warme of koude lucht in de oren. Deze laatste test is om de werking van de evenwichtsorganen te kunnen vergelijken. U kunt hier wat draaierig van worden, maar dit verdwijnt weer snel.



De ervaring heeft geleerd dat veel mensen tegen het onderzoek opzien. Dat is heel begrijpelijk. De meeste patiënten zeggen achteraf dat het heel erg meeviel.


Het is prettig te weten dat de duizeligheid die wordt veroorzaakt door het laten inlopen van water of het inblazen van lucht anders is dan de duizeligheid waar u altijd last van heeft. Duizeligheid door het laten inlopen van water of het inblazen van lucht wordt namelijk opgewekt van buitenaf en dit leidt niet tot een aanval van duizeligheid.



Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer drie kwartier.



Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u nog wat duizelig zijn. Het is daarom beter, zeker als u wat ouder bent of erg veel last heeft van duizeligheid, niet alleen naar huis te gaan. Wij raden u aan zich door iemand thuis te laten brengen. Ga niet met eigen vervoer of met het openbaar vervoer naar huis!



De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u tijdens de volgende controle-afspraak met uw KNO-arts of Physician Assistant.



Tot slot

Wat neemt u mee?

  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw zorgverzekeringspas;
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de baliemedewerker van de polikliniek.

De polikliniek KNO Alrijne Leiden heeft routenummer 17.
De polikliniek KNO Alrijne Leiderdorp heeft routenummer 19.
De polikliniek KNO Alrijne Alphen aan den Rijn heeft routenummer 44.

De polikliniek KNO van Alrijne Ziekenhuis (alle locaties) is van maandag tot en met vrijdag tussen
8.30 - 12.30 uur en van 13.30 - 16.30 uur te bereiken via telefoonnummer 071 582 8051.