Afdelingen & Specialismen
U heeft met uw arts afgesproken dat er een röntgenonderzoek van de fistel (niet-natuurlijke lichaamsopening) wordt gedaan die bij u is geconstateerd (een fistulografie).
Doel van het onderzoek
Het doel hiervan is om een niet-natuurlijke lichaamsopening te onderzoeken.
Deze lichaamsopeningen zijn op een gewone röntgenfoto niet zichtbaar. Door contrastmiddel te gebruiken, zijn deze wel te zien.
Voorbereiding
U hoeft geen bijzondere voorbereidingen te treffen.
Op de dag van het onderzoek kunt u eten en drinken zoals u gewend bent.
Zwangerschap
Röntgenonderzoek kan vooral tijdens de eerste maanden van de zwangerschap schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Indien u zwanger bent of zou kunnen zijn, is het belangrijk dat u dit aan de medewerker van de radiologiebalie laat weten.
Borstvoeding en contrastmiddel
Het contrastmiddel dat gebruikt wordt, geeft geen nadelige gevolgen voor de borstvoeding.
Medicijnen
U neemt op de dag van het onderzoek uw gebruikelijke medicijnen in.
Het onderzoek
Het onderzoek wordt gedaan door een radioloog (gespecialiseerd arts) of physician assistant (zelfstandig medisch professional die opgeleid is om taken van de arts over te nemen), geassisteerd door een of twee MBB’ers (medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige).
Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de receptie van de afdeling Radiologie. Daarna kunt u in de wachtkamer gaan zitten. Een MBB'er (medisch beeldvormend- en bestralingsdeskundige) komt u halen.
Wij vragen u zich deels te ontkleden in een kleedkamer. U kunt de kleedkamer aan de gangzijde op slot doen, zodat uw persoonlijke eigendommen veilig zijn. U krijgt een speciaal ziekenhuishemd om aan te trekken voor het onderzoek. In de onderzoekskamer wordt u gevraagd om op de onderzoekstafel te gaan liggen.
Vervolgens plaatst de radioloog of physician assistant een slangetje in de ingang van de fistelgang in de huid. Dit slangetje wordt gevuld met contrastvloeistof. Door deze contrastvloeistof zijn de fistelgangen op de röntgenfoto’s zichtbaar.
Als het slangetje is aangebracht worden de röntgenfoto’s gemaakt. Eventueel wordt na dit onderzoek nog een CT-scan gemaakt.
Zowel het plaatsen van het slangetje als het inspuiten van het contrastmiddel kan even gevoelig zijn, maar meestal is dit goed te verdragen. Vaak lekt er ook een beetje contrast uit de huidopening. Soms blijft het slangetje niet zitten waardoor de radioloog het opnieuw moet inbrengen.
Wanneer kan het onderzoek niet doorgaan?
Soms blijkt bij aanvang van het onderzoek dat de ingang van de fistelgang in de huid dicht zit. Als het dan niet lukt om de fistelgang voor het slangetje toegankelijk te krijgen, kan het onderzoek niet doorgaan. U moet dan in overleg met uw behandelend arts een nieuwe afspraak maken.
Na het onderzoek
Het plaatsen van het slangetje en de contrasttoediening kunnen tot irritatie van de fistelgang(en) leiden, waardoor er tijdelijk meer vochtproductie kan optreden. Soms bevat dit vocht een beetje bloed.
Om te voorkomen dat vocht of contrastmiddel uit de fistelopening in uw kleding komt, dekken we de fistelopening na het onderzoek af met verbandgaas.
Hierna kunt u zich in de kleedruimte opfrissen; er liggen washandjes en handdoeken klaar. U kunt zich dan weer aankleden.
In principe kunt u hierna direct naar huis.
Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.
De uitslag
De radioloog of physician assistant beoordeelt de röntgenfoto’s die tijdens het onderzoek gemaakt zijn en zal de uitslag binnen enkele dagen naar uw behandelend arts sturen.
U krijgt de uitslag van uw behandelend arts.
Tot slot
Wat neemt u mee?
- uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
- uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u. Als u zich niet op tijd afmeldt, kunnen wij u een rekening sturen.
Vragen
Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de medewerker van de afdeling Radiologie of aan de MBB’er.Bereikbaarheid
Telefoonnummer afdeling Radiologie (alle locaties): 071 582 8071.De afdeling Radiologie is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur.