Afdelingen & Specialismen

De uroloog wil de kracht en de snelheid van uw urinestraal meten (flowmetrie) en hoeveel urine er na het plassen in uw blaas achterblijft (residu meting). In deze folder geven we u meer informatie over het onderzoek.

Let op: het flowmetrie onderzoek vindt plaats voorafgaand aan het onderzoek bij de uroloog. Komt u dus alstublieft 15 minuten eerder.

Plaats

Dit onderzoek vindt plaats op onderstaande locaties van Alrijne Ziekenhuis:

  • Locatie Alphen aan den Rijn: volg het routenummer dat is aangegeven in het ziekenhuis of op de website.

  • Locatie Leiden: volg routenummer 24

  • Locatie Leiderdorp: volg routenummer 8

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u voor dit onderzoek

goed aandrang

voelt om te plassen. Om goed aandrang te krijgen, raden wij u aan om extra te drinken voor het onderzoek, maximaal 1,5 liter. Het maakt ons niet uit hoeveel u drinkt, als u maar goed aandrang voelt om te plassen voordat het onderzoek plaatsvindt. Tips:

  • Het kan helpen om niet thuis te plassen voor het onderzoek.

  • Als u verwacht dat u thuis of onderweg naar het ziekenhuis te veel aandrang krijgt en daardoor niet met volle blaas op de polikliniek kunt komen, dan adviseren we u om nog eerder te komen en op de polikliniek extra te drinken. Zodra u aandrang voelt, meldt u dit bij de secretaresse.

Het onderzoek

U meldt zich voor dit onderzoek bij de secretaresse. Daar geeft u aan of u al aandrang voelt om te plassen. Het is belangrijk dat u dit

zelf aangeeft

en niet wacht tot u door de verpleegkundige of doktersassistente wordt opgeroepen. De verpleegkundige of dokterassistente zal u instructies geven en gaat weg. U plast in een toilet waar meetapparatuur is aangesloten. Het is niet de bedoeling dat er ontlasting of toiletpapier in het toilet komt. Nadat u geplast heeft gaat u op een onderzoektafel liggen. De verpleegkundige of doktersassistente komt terug en meet met behulp van echoapparatuur hoeveel urine er in uw blaas is achtergebleven (retentie). N.B. Het heeft geen zin om tijdens het onderzoek extra uw best te doen om goed te plassen; dit zal de uitslag van het onderzoek beïnvloeden.

Na het onderzoek

Nadat u heeft geplast, heeft u een gesprek met de uroloog. Het kan zijn dat u na het plassen eerst in de wachtkamer moet plaatsnemen, voordat de uroloog u kan ontvangen. De uroloog bespreekt vervolgens de uitslag van het onderzoek met u.

Verdere informatie

Als u door ziekte of om andere redenen verhinderd bent uw afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. U kunt een nieuwe afspraak maken en in uw plaats kan een andere patiënt geholpen worden. Neem wel altijd uiterlijk 24 uur van tevoren contact op. Belt u later af, dan zijn wij genoodzaakt de tijd die voor u gereserveerd is in rekening te brengen. U ontvangt hiervoor een nota van het ziekenhuis.

Tot slot

Voor uw eerste bezoek aan de polikliniek heeft u een verwijzing nodig. Alleen met deze verwijzing kunt u een afspraak maken. De verwijzing krijgt u van uw huisarts of van een andere verwijzer. Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringspas mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie in de centrale hal van het ziekenhuis. Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de baliemedewerker van de polikliniek Urologie. De polikliniek Urologie Alrijne Ziekenhuis Leiden is op werkdagen tussen 08.30 en 12.30 uur en tussen 13.30 en 16.30 uur telefonisch te bereiken via nummer 071 517 8244. De polikliniek Urologie in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is op werkdagen tussen 08.30 en 12.30 uur en tussen 13.30 en 16.30 uur telefonisch te bereiken via nummer 071 582 8060. De polikliniek Urologie in Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn is op dagen dat wij spreekuur hebben tussen 08.30 en 12.30 uur en tussen 13.30 en 16.30 uur telefonisch te bereiken via 0172 467 060. Buiten deze uren en dagen wordt u automatisch doorverbonden met de locatie Leiderdorp of met het antwoordapparaat, waarop wordt verteld hoe u de uroloog bij spoedgevallen kunt bereiken.