Deze folder geeft u informatie over de diagnostische hysteroscopie. U kunt lezen waarvoor dit onderzoek dient en wat u van dit onderzoek kunt verwachten. Deze informatie dient als aanvulling op het gesprek met de behandelend arts.

Locatie

Leiden: Voor het lokale onderzoek kunt u zich melden op het Behandelcentrum OK (BOK) op de derde etage van de polikliniek, routenummer 37. Leiderdorp: U kunt zich melden bij de balie van de polikliniek Gynaecologie, routenummer 43. Alphen aan den Rijn: U kunt zich melden bij de balie van de polikliniek Gynaecologie, routenummer 35.

Een hysteroscopie

Hysteroscopie betekent: kijken in de baarmoeder. Het is een onderzoek waarbij de gynaecoloog de binnenkant van de baarmoeder bekijkt. Dit onderzoek gebeurt met een instrument: de hysteroscoop.

Instrumenten voor een hysteroscopie

De hysteroscoop is een holle buis (de schacht) waarin zich een tweede buis van 4 mm dikte bevindt met een kanaal waar: een lichtbundel door heen gaat, lenzen en een ruimte om vloeistof door te laten. De hysteroscoop is dus een kijkbuis waardoor de arts direct de binnenkant van de baarmoeder kan bekijken. De hysteroscoop kan worden aangesloten op een camera zodat op een televisiescherm een afbeelding verschijnt van wat er te zien is. In dat laatste geval kunt u zelf ook meekijken, als u dat wilt. Als het alleen om onderzoek gaat is verdoving meestal niet noodzakelijk. Behandelingen gebeuren meestal onder plaatselijke verdoving. In het algemeen ondervindt u geen pijn na het onderzoek.

Redenen voor een hysteroscopie

Diagnostische hysteroscopie

Hysteroscopie is een logische stap bij het zoeken naar oorzaken van abnormale menstruaties, tussentijds bloedverlies uit de baarmoeder, onvruchtbaarheid, herhaalde vroeggeboorte of miskramen en ernstige menstruatiepijn. Het wordt ook wel gedaan bij bloedverlies in of na de overgang. Zo nodig kan door een buisje weefsel worden opgezogen voor verder onderzoek of een curettage worden verricht.

Therapeutische hysteroscopie: behandelen van afwijkingen

Met hysteroscopie kunnen afwijkingen in de baarmoederholte worden behandeld. Voorbeelden zijn: vleesbomen, poliepen, verklevingen, een verdikt bloedvat, een in de wand vastgegroeid spiraal. Met behulp van hysteroscopie is het mogelijk om een spiraal te verwijderen waarvan de draadjes niet te vinden zijn. Het is zelfs mogelijk om het slijmvlies van de baarmoeder geheel of gedeeltelijk te verwijderen. Uw arts heeft met u besproken wat in uw geval de reden is om een hysteroscopie te verrichten.

Voorbereiding

De hysteroscopie vindt bij voorkeur niet plaats tijdens de menstruatie tenzij vloeien de reden is van het onderzoek, dan kan het wel plaatsvinden als u bloedverlies heeft. Als u een kinderwens heeft, wordt het onderzoek in de eerste helft van de cyclus gedaan (voordat de eisprong heeft plaatsgevonden), om er zeker van te zijn dat u niet zwanger bent tijdens het onderzoek. Wilt u hiermee rekening houden als u de afspraak maakt?

Voorbereiding op dag van het onderzoek

Het onderzoek kan krampen van de baarmoeder opwekken, die lijken op menstruatiepijn. Om de pijn te verminderen, kunt u 2 tabletten paracetamol 500 mg en 1 tablet ibuprofen 400 mg innemen. Deze kunt u kopen bij uw eigen apotheek. U moet de tabletten 1 uur voor de ingreep met wat water innemen. Wij adviseren u voor het onderzoek goed te eten.

Het onderzoek

U neemt plaats op de operatietafel met de benen in de beensteunen. De arts brengt de hysteroscoop in de vagina in en zoekt de baarmoedermond op. Daarna brengt de arts de hysteroscoop door het kanaal van de baarmoederhals in de baarmoederholte in. De voor- en achterwand van de baarmoeder liggen tegen elkaar aan. Om goed zicht te krijgen wordt daarom wat vloeistof door de hysteroscoop in de baarmoederholte ingebracht. Dit uitzetten van de baarmoederholte kan kramp veroorzaken. Het is mogelijk om langs, of door de hysteroscoop, een tangetje in te brengen om kleine ingrepen te doen. Voorbeelden hiervan zijn: het verwijderen van een spiraal, poliep of verkleving. Bovendien kan een stukje weefsel worden gepakt voor nader onderzoek. Dit heet een biopsie.

Naar huis

De hysteroscopie duurt tien tot vijftien minuten. U kunt dertig minuten na de behandeling weer naar huis. U kunt gewoon lopen, fietsen en autorijden. Sommige mensen zijn na afloop nog zo in gedachten, nog zo met het onderzoek bezig, dat zij niet goed opletten in het verkeer. Dan is begeleiding prettig.

Mogelijke klachten en complicaties

Complicaties zijn zeer zeldzaam. De hysteroscopie is de enige methode waarmee de binnenkant van de baarmoeder goed onderzocht kan worden. Het is minder belastend dan een curettage en narcose is zelden nodig. Complicaties die kunnen optreden zijn:

  • bloeding,

  • beschadiging van de baarmoederwand (perforatie),

  • infectie

  • overgevoeligheid voor de gebruikte medicijnen en vloeistoffen.

Bloeding

Het onderzoek kan de baarmoeder beschadigen. Er kunnen wondjes zijn in de baarmoederhals door het tangetje dat daar werd geplaatst. Het bloedverlies of de bruine afscheiding gaat meestal binnen enkele dagen over. Indien het meer is dan een forse menstruatie kunt u contact opnemen met de arts, de polikliniek of het ziekenhuis voor advies.

Beschadiging

Zeer zelden ontstaat tijdens de behandeling een wond of een gaatje in de wand van de baarmoeder. Dit heet perforatie. Meestal geneest het vanzelf. Een gat groter dan drie centimeter moet soms operatief gesloten worden. In enkele gevallen is narcose nodig voor een laparoscopie (kijkoperatie) of zelfs een buikoperatie om te beoordelen of de beschadiging een bloeding in de buik heeft veroorzaakt. Deze complicatie is bij een diagnostische hysteroscopie gelukkig uitermate zeldzaam.

Infectie

Koorts en hevige buikpijn wijzen op infectie. Deze kan in de baarmoederwand, maar ook in de eileiders optreden. Behandeling met antibiotica is dan noodzakelijk. U moet bij deze verschijnselen direct contact met de arts of het ziekenhuis opnemen. Deze complicatie komt weinig voor.

Nazorg

U heeft geen wond en er zijn dus geen hechtingen te verwijderen. Meestal wordt er een afspraak na twee à vier weken gemaakt, u kunt dan het resultaat van het onderzoek bespreken met de arts.

Werk

Na het onderzoek kunt u de dag zelf of de volgende dag weer aan het werk. Extra hulp in de huishouding is niet noodzakelijk.

Seksuele gemeenschap

Als u geen bloedverlies meer heeft, is er geen bezwaar tegen geslachtsgemeenschap.

Contact met uw arts of ziekenhuis

Neem telefonisch contact op met uw arts of het ziekenhuis als u na de hysteroscopie last heeft van:

  • hevig bloedverlies (meer dan een forse menstruatie);

  • hevige buikpijn;

  • koorts (38° of meer);

  • duizeligheid,

  • hartkloppingen en onwel bevinden.

Binnen kantooruren

Neem contact op met de polikliek Gynaecologie. Locatie Leiden: 071 517 8351 Locatie Leiderdorp: 071 582 8048 Locatie Alphen aan den Rijn: 0172 467 048

Buiten kantooruren

De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905. Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.

Vragen

Het is belangrijk dat u juiste en duidelijke informatie heeft gekregen. Aan de hand van deze informatie beslist u, samen met uw arts, of u het onderzoek laat doen. Heeft u na het gesprek met uw arts en na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u ze voor het onderzoek nog stellen aan de verpleegkundige of de arts. Ook als er na afloop vragen, opmerkingen of klachten zijn kunt u bellen met de polikliniek Gynaecologie.

Terug naar boven