Afdelingen & Specialismen

Medicatie stoplijst bij longfunctieonderzoek bij kinderen

Voor het onderzoek is het belangrijk dat bepaalde longmedicatie gestopt wordt. Dit voor een betrouwbaar resultaat. Eén van de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek is namelijk of de longfunctie beter wordt na luchtwegverwijding (je doet eerst een test zonder, dan een test met). Het is handig om je eigen voorzetkamer mee te nemen naar de test als je deze hebt.



Hieronder zie je een overzicht welke medicijnen over het algemeen gestopt moeten worden, welke niet en hoe lang van tevoren. Na het onderzoek mag de medicatie weer hervat worden.



Medicatie waarmee je stopt voor het onderzoekt:


Kortwerkende luchtwegverwijders:

Medicatie

Aantal uur van te voren staken

Salbutamol (Ventolin/Airomir)

6 uur

Ipratropium (Atrovent)

12 uur

Terbutaline (Bricanyl)

6 uur



Langwerkende luchtwegverwijders:

Medicatie

Aantal uur van te voren staken

Salmeterol (Serevent)

36 uur

Formoterol (Foradil)

36 uur

Tiotropium (Spiriva)

7 dagen



Combinatiemedicijnen

Medicatie

Aantal uur van te voren staken

Salmeterol/Fluticasonpropionaat (Seretide)

36 uur

Budesonide/Formoterol (Symbicort)

36 uur

Beclometason/Formoterol (Foster)

36 uur

Formoterol/Fluticasonpropionaat (Flutiform)

36 uur

Fluticasonfuroaat/Vilanterol

48 uur



Overige:

Medicatie

Aantal uur van te voren staken

Montelukast ( Singulair)

36 uur


Medicatie waarmee je NIET hoeft te stoppen:

Tenzij de verpleegkundig specialist of kinderarts iets anders aangeeft.



Medicatie

Beclometason (Qvar)

Ciclesonide (Alvesco)

Budesonide (Pulmicort)

Fluticasonpropionaat (Flixotide)



Op het volgende formulier zal je een individuele medicijninstructie vinden, zodat je precies weet wat van toepassing is voor jou. De kinderarts en/of verpleegkundig specialist zal deze samen met jou invullen zodat je precies weet welke medicijnen je wel en niet mag gebruiken voor het onderzoek.



Individuele medicijninstructie

In overleg met de kinderarts en/of verpleegkundig specialist.



Voor mijn longfunctieonderzoek moet de volgende medicatie gestopt worden:


Medicatie

Wanneer stoppen?

-


-


-


-




Voor mijn longfunctieonderzoek mag ik de volgende medicatie gewoon doorgebruiken:


Medicatie

-

-

-

-


Inleiding voor ouders

Deze folder is voor u en uw kind ontwikkeld ter voorbereiding op het longfunctieonderzoek. Het is erg belangrijk dat u en uw kind goed voorbereid zijn, zodat het onderzoek zo goed en prettig mogelijk verloopt.


Uw behandelaar heeft het onderzoek voor uw kind aangevraagd. Zij hebben met u besproken waarom het onderzoek gebeurt en wat het onderzoek inhoudt.


Ziekenhuis

Het kan zijn dat uw kind na het bezoek aan de polikliniek nog vragen heeft, thuis stellen kinderen immers meer vragen dan in het ziekenhuis. Thuis is vertrouwd en uw kind vertrouwt u. Daarom is het belangrijk dat u thuis ook met uw kind nog bespreekt wat er in het onderzoek gaat gebeuren. Deze folder kan u daarbij helpen.


Lees de folder rustig door en bespreek dit daarna met uw kind, of laat uw kind de tekst zelfstandig lezen indien mogelijk. U kunt zelf het beste inschatten wat bij uw kind past.



Informatie voor kinderen

Wat is het doel van het onderzoek?


Er is 1 onderzoek die we bij ons in het ziekenhuis doen. Dit is de:


  • Spirometrie/flow-volumemeting.
Er mag altijd iemand bij jou blijven tijdens het onderzoek, bijvoorbeeld papa/mama of iemand anders die je graag erbij hebt.
Het doel van het onderzoek is dat we graag willen weten hoe jouw longen werken. In het volgende hoofdstuk lees je hoe we dat doen.

Het onderzoek: Spirometrie/flow-volumemeting

Met dit longfunctieonderzoek meten we hoeveel lucht je maximaal in- en uit kunt ademen. Dit doen we op de functieafdeling (volg routenummer 45 in Leiden of routenummer 107 in Leiderdorp). Degene die het onderzoek uitvoert heet een longfunctieanalist. Deze meneer/mevrouw gaat je precies vertellen wat je moet doen.

Voorbereiding

Voor het longfunctieonderzoek mag je gewoon eten en drinken. Sommige longmedicijnen moeten wel voor de test gestopt worden. In het begin van deze folder staat welke longmedicijnen je wel en niet mag gebruiken. Eventueel kun je voor de zekerheid nog even met je ouders overleggen.



Hoe gaan we meten?

Kind dat in het longfunctieapparaat blaast
  • Op de functieafdeling word je naar binnen geroepen door de longfunctieanalist.
  • Dan mag je gaan zitten op de stoel voor het longfunctieapparaat.
  • Je krijgt dan een mondstuk in je mond en een klemmetje op je neus. Dit doet geen pijn, maar kan een beetje raar voelen. Dit zorgt ervoor dat je alleen door je mond kan ademen en niet meer door je neus. Dat is belangrijk voor het onderzoek.
  • Als dat allemaal goed zit gaan we beginnen. De longfunctieanalist gaat je precies vertellen hoe je moet gaan ademen; snel, langzaam, krachtig etc. Dit wordt jouw coach!
  • Deze testen/oefeningen doe je een paar keer, daarna zal je Salbutamol (blauwe puf) krijgen wat je luchtwegen wijder maakt. Je krijgt meerdere pufjes (meestal 4). Het kan zijn dat je hiervan een beetje drukker/onrustig gevoel krijgt, omdat je er meer krijgt dan dat je normaal zou nemen. Dit moet even inwerken en daarna gaat de longfunctieanalist dezelfde oefeningen met je doen. Als de longfunctieanalist tevreden is en genoeg weet is het onderzoek klaar.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten in totaal.

Hoe voelt het onderzoek?

Het onderzoek doet absoluut geen pijn. Het kan soms wel wat vermoeiend zijn door het blazen.

De uitslag!

De uitslag van het onderzoek krijg je van de behandelaar. Hij/zij zal je precies vertellen en laten zien hoe je hebt geblazen.

Heb je nog vragen?

Als je toch nog vragen hebt kun je deze altijd nog stellen aan je ouders, de verpleegkundig specialist, de kinderarts of de longfunctieanalist.

Het is mogelijk om vooraf een kijkje te nemen op de longfunctieafdeling ter voorbereiding.

Contactgegevens Leiden:

  • Polikliniek Kind en Jeugd: routenummer 75, telefoonnummer 071 5828052
  • Functieafdeling: routenummer 45, telefoonnummer 071 517 8329

Contactgegevens Leiderdorp:

  • Polikliniek Kind en Jeugd: routenummer 32, telefoonnummer 071 582 8052
  • Polikliniek Longziekten: routenummer 107, telefoonnummer 071 5828734

Voor de ouders:

Let op! Denk er altijd aan om een geldig legitimatiebewijs en zorgverzekeringpas van uw kind mee te nemen bij elk polikliniekbezoek. Zijn de gegevens gewijzigd? Meldt u dit dan bij de patiëntenregistratie in de hal van het ziekenhuis.

Machtiging MijnAlrijne

Alrijne biedt patiënten via MijnAlrijne toegang tot (delen van) het elektronisch patiëntendossier. U kunt tal van zorgzaken online regelen, zoals uw medisch dossier inzien, uitslagen inzien en vragenlijsten invullen. We bieden ook de mogelijk om online het medisch dossier van uw kind in te zien. Zo bent u nog beter betrokken bij de zorg voor uw kind.
Meer weten? Ga naar MijnAlrijne.

Achtergrondinformatie voor kinderenHoe adem je met je longen?

Binnenkort kom je bij ons in het ziekenhuis voor een longfunctieonderzoek. Hierbij is het interessant dat we ook eens gaan kijken hoe we eigenlijk ademen met onze longen.
We hebben allemaal 2 longen. De linker- en de rechterlong. De linkerlong ligt aan de kant van het hart en is verdeeld in 2 kwabben. Dat is iets anders dan je rechterlong, deze is namelijk verdeeld in 3 kwabben.
Tekening van de longen
Met je longen haal je adem en zo komt er lucht in. In die lucht zit zuurstof. Dit hebben we nodig om te kunnen overleven.
De weg die de zuurstof aflegt begint bij je mond/neus. Dan gaat het via je keel naar je luchtpijp. Deze kun je zien bij de rode pijl. Dan vertakt de luchtpijp zich in 2 kleinere takken, namelijk de bronchi. Deze kun je zien bij de blauwe pijlen. Deze vertakken zich in een heleboel kleine takjes en uiteindelijk eindigen ze in de longblaasjes (lijken op kleine bloemkooltjes, zie groene pijl). Om elk longblaasje zitten bloedvaatjes. Hier wordt de zuurstof in opgenomen door de rode bloedcellen en deze gaan door je hele lichaam. Tegelijkertijd nemen deze cellen het afvalstofje CO2 (koolstofdioxide) mee en geven deze weer terug aan je longen. En je longen blazen het dan weer uit via je mond/neus. En zo beginnen we weer opnieuw!

Dit is gerelateerd aan de volgende afdeling: