Locatie van de afspraak

Als u van huis komt

Dit onderzoek vindt alleen plaats in Alrijne Ziekenhuis Leiden. U volgt routenummer 45 (Endoscopie afdeling, eerste etage poliklinieken). U meldt zich bij de balie waarna u kunt plaatsnemen in de wachtruimte.Als u al in Alrijne Ziekenhuis Leiden bent opgenomen

Het kan zijn dat u al bent opgenomen. In dat geval zal een verpleegkundige of medewerker van het patiƫnten transport u naar de Endoscopie afdeling brengen. U hoeft hiervoor zelf geen afspraak te maken.De functie van de slokdarm kunnen we beoordelen met een drukmeting.Een drukmeting van de slokdarm wordt o.a. gedaan bij: slikklachten passageklachten (doorgang van voedsel) pijn bij het borstbeen voorafgaand aan een 24-uurs meting van zuur en/of drukvoorafgaand aan een specifieke chirurgische behandeling (bijvoorbeeld wegens reflux-ziekte).

Voorbereiding

Nuchter

Voor het onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u 4 uur voor het onderzoek niets mag eten en/of drinken.
Het kan zij dat uw arts een andere voorbereiding geeft, volg deze dan op.

Het onderzoek

U gaat op de onderzoekstafel zitten en volgt de aanwijzingen van de verpleegkundige.
Via de neus wordt er een sonde ingebracht tot in de maag. Een sonde is een dun en buigzaam slangetje met een diameter van 3-4 mm.
Het doorschuiven van de sonde kan een kriebelend, onprettig gevoel geven in uw neus en keel. Wanneer u dit wilt, kan uw neus worden verdoofd met behulp van een neusspray.
Eenmaal op zijn plaats plakt de verpleegkundige de sonde met een pleister op uw neus vast. U krijgt een aantal slokjes (zout) water die u op aanwijzing van de verpleegkundige moet doorslikken, daarna ademt u 30 seconden rustig in en uit zonder nogmaals te slikken. Zo wordt de druk in de slokdarm en ter hoogte van de kringspier naar de maag gemeten.
Na het onderzoek wordt de sonde uit uw neus verwijderd en mag u naar huis. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. De gestaakte medicatie kan direct worden hervat.

Uitslag

U krijgt de uitslag van uw behandelend arts bij uw eerstvolgende bezoek aan de polikliniek.

Wat te doen ingeval van ziekte of verhindering

Kunt u door ziekte of door andere omstandigheden uw afspraak niet nakomen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de Endoscopie afdeling, 071 517 8183.
U kunt dan een nieuwe afspraak maken en in uw plaats kan een andere patiƫnt worden geholpen.
Neem wel altijd uiterlijk 24 uur van tevoren contact op. Belt u later af, dan zijn wij genoodzaakt de tijd die voor u gereserveerd is in rekening te brengen. U ontvangt hiervoor een nota van het ziekenhuis.

Vragen

Deze folder is ondersteuning van de informatie die u tijdens uw afspraak in het ziekenhuis heeft gekregen. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Bel dan uw huisarts, specialist of endoscopieverpleegkundige.

Hoe zijn wij te bereiken?

  • Doordeweeks tussen 08.30 en 12.00 uur - 13.30 en 15.30 uur belt u naar de polikliniek MDL: 071 582 8012
  • Heeft u opeens erge klachten en kunt u niet wachten? Bel dan tijdens onze lunchpauze (tussen 12.00 en 13.30 uur) naar de polikliniek MDL: 071 582 9812
  • Buiten kantooruren (tussen 15.30 en 08.00 of het weekend) belt u naar de Spoedeisende hulp: 071 582 8905


Tot slot

Wat neemt u mee?
  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.