Locatie van de afspraak

Als u van huis komt

Dit onderzoek vindt alleen plaats in Alrijne Ziekenhuis Leiden. U volgt routenummer 45 (Endoscopie afdeling, eerste etage poliklinieken). U meldt zich bij de balie waarna u kunt plaatsnemen in de wachtruimte.

Als u al in het Alrijne Ziekenhuis Leiden verblijft

Het kan zijn dat u al bent opgenomen. In dat geval zal een verpleegkundige of medewerker van het patiënten transport u naar de Endoscopie afdeling brengen. U hoeft hiervoor zelf geen afspraak te maken.

Een niet goed werkende slokdarm kan diverse klachten geven, zoals het blijven hangen van voeding, pijn op de borst, zuurbranden of prikkelhoest. Om te beoordelen of er bij u sprake is van een niet goed functionerende slokdarm, is er een afspraak gemaakt voor een manometrie van de slokdarm. Het doel van dit onderzoek is een indruk te krijgen van de spierbewegingen in de slokdarm en de werking van de kringspier op de overgang van de slokdarm naar de maag.

Voorbereiding

Nuchter

Voor het onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u 4 uur voor het onderzoek niets mag eten en/of drinken. Het kan zij dat uw arts een andere voorbereiding geeft, volg deze dan op.

Stoppen met medicijnen

In overleg met uw arts moet u 3 dagen voorafgaand aan het onderzoek stoppen met medicijnen die de beweeglijkheid van uw slokdarm kunnen beïnvloeden. Zuurremmende medicijnen mag u blijven gebruiken.

Het onderzoek

U gaat op de onderzoekstafel zitten en volgt de aanwijzingen van de verpleegkundige. Via de neus wordt er een sonde ingebracht tot in de maag. Een sonde is een dun en buigzaam slangetje met een diameter van 3-4 mm. Het doorschuiven van de sonde kan een kriebelend, onprettig gevoel geven in uw neus en keel. Wanneer u dit wilt, kan uw neus worden verdoofd met behulp van een neusspray. Eenmaal op zijn plaats plakt de verpleegkundige de sonde met een pleister op uw neus vast. U krijgt een aantal slokjes (zout) water die u op aanwijzing van de verpleegkundige moet doorslikken, daarna ademt u 30 seconden rustig in en uit zonder nogmaals te slikken. Zo wordt de druk in de slokdarm en ter hoogte van de kringspier naar de maag gemeten. Na het onderzoek wordt de sonde uit uw neus verwijderd en mag u naar huis. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. De gestaakte medicatie kan direct worden hervat.

Uitslag

U krijgt de uitslag van uw behandelend arts bij uw eerstvolgende bezoek aan de polikliniek.

Wat te doen ingeval van ziekte of verhindering

Kunt u door ziekte of door andere omstandigheden uw afspraak niet nakomen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de Endoscopie afdeling, 071 517 8183. U kunt dan een nieuwe afspraak maken en in uw plaats kan een andere patiënt worden geholpen. Neem wel altijd uiterlijk 24 uur van tevoren contact op. Belt u later af, dan zijn wij genoodzaakt de tijd die voor u gereserveerd is in rekening te brengen. U ontvangt hiervoor een nota van het ziekenhuis. Het verzetten van afspraken kan alleen via de Endoscopie afdeling: 071 517 8183.

Tot slot

Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringpas mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de patiëntenregistratie in de hal van het ziekenhuis. Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de baliemedewerker van de polikliniek. De endoscopie afdeling in Alrijne Ziekenhuis Leiden heeft routenummer 45 en is op telefonisch te bereiken via 071 517 8183. Bel bij geen gehoor de receptie van het ziekenhuis: 071 517 8178, en vraag naar pieper 21431.

Terug naar boven