Afdelingen & Specialismen
AfspraakWij verwachten u op ………………………… dag …………- ……………- 20…………… om ……………………uur op de afdeling Radiologie van
Wij verzoeken u 10 minuten voor de afspraaktijd aanwezig te zijn. Vergeet u niet uw legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitsbewijs) en het pasje van uw zorgverzekering mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis. Heeft u in Alrijne Ziekenhuis Leiden een afspraak buiten de openingstijden van de poliklinieken? Meldt u zich dan eerst bij de receptie. Zij wijzen u de weg naar route 36. U kunt daar plaatsnemen in de wachtkamer. Na afloop van het onderzoek loopt u via dezelfde route terug naar de ingang van het ziekenhuis. Wij verzoeken u 10 minuten voor de afspraaktijd aanwezig te zijn. |
Uw behandelend arts heeft voor u een MRI-onderzoek aangevraagd. Het onderzoek vindt plaats onder leiding van een gespecialiseerde arts, de radioloog. Het onderzoek wordt grotendeels uitgevoerd door medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundigen (MBB’ers). In deze folder staan, naast de gang van zaken bij het onderzoek, aanwijzingen over de wijze waarop u zich op het onderzoek moet voorbereiden. Voor het slagen van het onderzoek is het van groot belang dat u zich nauwkeurig aan deze aanwijzingen houdt.
Wat is MRI?
Magnetische resonantie, kortweg MRI genoemd, is een methode om doorsnedefoto’s te maken van het lichaam. Bij dit onderzoek wordt gebruikgemaakt van een sterk magnetisch veld en radiogolven. Hiermee worden in het lichaam bepaalde signalen opgewekt. Een 'antenne’ vangt de signalen op en een computer zet deze signalen om in bruikbare beelden. Er wordt dus géén gebruik gemaakt van röntgenstralen. MRI levert vaak informatie op die niet, of op veel ingrijpender wijze, via andere onderzoeksmethoden te verkrijgen is. Het onderzoek is pijnloos en ongevaarlijk.
Zwangerschap
Indien u zwanger bent, of zou kunnen zijn, is het belangrijk dat u dit aan ons laat weten. Hoewel bij het onderzoek geen röntgenstralen worden gebruikt, is het onderzoek bij vroege zwangerschap ongewenst.
Borstvoeding
Soms wordt bij een MRI contrastmiddel gebruikt. Als u borstvoeding geeft en een MRI-onderzoek ondergaat, vraag dan vooraf na bij de afdeling Radiologie of in uw geval de kans bestaat dat u contrastmiddel krijgt toegediend.
Borstvoeding en een MRI-onderzoek met gebruik van contrastmiddel
Wordt er bij het MRI-onderzoek dat u ondergaat contrastmiddel gebruikt én geeft u borstvoeding, neemt u dan contact op met uw behandelend arts. U kunt dan samen beslissen of onderbreken van borstvoeding geven noodzakelijk is.
Is onderbreking noodzakelijk, treft u dan de volgende voorbereidingen:
- Geef gedurende de periode vanaf toediening van het contrastmiddel tot 24 uur erna geen borstvoeding;
- Kolf gedurende deze periode de borstvoeding af en gooi deze weg;
- U kunt vooraf afgekolfde voeding of flesvoeding gebruiken om deze periode te overbruggen.
Angst voor kleine ruimten
Heeft u last heeft van claustrofobie (angst voor kleine ruimten) en twijfelt daarom u of u het MRI-onderzoek kunt ondergaan, maak dan een afspraak om het MRI-toestel alvast te komen bekijken.
De voorbereiding
Geen metalen voorwerpen
Omdat we bij het onderzoek gebruik maken van een zeer krachtige magneet, mag u geen metalen voorwerpen meenemen in de onderzoekskamer. Wanneer er metalen voorwerpen in uw lichaam zitten, is het belangrijk dit vóór het onderzoek aan de MBB’er te melden. U kunt denken aan:
- gewrichtsprotheses (geef hierbij aan hoe lang u deze al heeft)
- gehoorbeentjesprotheses
- hartkleppen
- kaakimplantaten
- pacemaker
- ICD
- Neurostimulatoren
- plaatjes
- reveal
- schroeven
- vaatclips
- metaalsplinters in de ogen
- tissue expander voor borstprothese(n)
- glucose sensor
Als u tijdens uw werk in aanraking komt met metaalsplinters is het van belang dit vooraf te melden.
De arts heeft deze punten al met u doorgesproken; is dit niet het geval neem dan contact op met uw behandelend arts. Soms mag er namelijk geen MRI-onderzoek uitgevoerd worden, omdat er beschadiging kan optreden.
Kledingadvies
Wij raden u aan om een T-shirt of hemd zonder ritsen en/of metaal aan te trekken. Deze kunt u dan tijdens het onderzoek aanhouden.
De MBB’er zal u vragen om kledingstukken waaraan metalen knopen, ritsen en dergelijke zitten, uit te trekken. Ook losse voorwerpen die metaal bevatten, zoals haarspelden, pruik, gebitsprotheses, gehoorapparaat, bril, horloge, munten, sleutels, sieraden, telefoon en dergelijke moeten buiten de onderzoeksruimte blijven.
Waardevolle eigendommen
Neem uw bank/giropasje en andere pasjes met een magneetstrip NIET mee naar binnen in de MRI-ruimte. De magneet van de MRI kan de gegevens van de pasjes wissen!
Geen make-up
Omdat sommige soorten make-up metalen deeltjes bevatten, mag u geen make-up dragen. Ook haargel mag u de dag van het onderzoek niet gebruiken. Komt u voor een MRI van de hand of voet dan moet u ook eventuele nagellak verwijderen.
Medicijnen
Tenzij uw arts u andere instructies heeft gegeven, gebruikt u uw medicijnen zoals u dat gewend bent.
Diverse onderzoeken
MRCP
Een MRCP-onderzoek is een MRI-onderzoek van de galwegen.
Voorbereiding:
Als u komt voor een MRCP-onderzoek, dan dient u vanaf 3 uur vóór het onderzoek nuchter te zijn. Dit betekent dat u vanaf 3 uur vóór het onderzoek niet meer mag eten en drinken. Voor het onderzoek krijgt u van de MBB’er een bekertje ananassap te drinken.
MRI rectum
Een MRI rectum is een MRI-onderzoek van de endeldarm.
Voorbereiding:
- Voorafgaand aan het onderzoek wordt u gevraagd om naar het toilet te gaan zodat de blaas en darmen goed leeg zijn.
- Bij dit onderzoek is contrastmiddel in de endeldarm nodig. U krijgt hiervoor een kleine dunne canule via de anus ingebracht om contrastmiddel toe te kunnen dienen.
- Verder krijg u vooraf aan het onderzoek een injectie in de arm waarmee u een medicijn krijgt toegediend waarvan de darmen rustig worden.
MRI prostaat
Een MRI prostaat is een MRI-onderzoek van de prostaat.
Voorbereiding:
- Voorafgaand aan het onderzoek wordt u gevraagd om naar het toilet te gaan zodat de blaas en darmen goed leeg zijn.
Het onderzoek
Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de receptie van de afdeling Radiologie. Nadat u in de wachtkamer heeft plaatsgenomen, komt een MBB’er u halen. De MRI-scanner heeft de vorm van een tunnel. De MBB’er zal u vragen op de onderzoekstafel te gaan liggen, waarna u in de tunnel wordt geschoven. Het onderzoek is misschien niet mogelijk als u last heeft van claustrofobie. Twijfelt u of u het MRI-onderzoek wel kunt ondergaan, maak dan telefonisch een afspraak om het MRI-toestel alvast te komen bekijken.
Van het maken van de foto’s voelt u niets. Wel maakt het MRI-apparaat een hard kloppend geluid. Omdat gehoorbescherming verplicht is, krijgt u een koptelefoon op of oordopjes aangeboden. U kunt tijdens de meeste onderzoeken naar de radio luisteren, u kunt ook een CD meenemen. Voor het verkrijgen van duidelijke beelden is het belangrijk dat u tijdens het maken van de foto’s volkomen stil blijft liggen.
Het is mogelijk dat u tijdens het onderzoek een injectie met een contrastvloeistof krijgt, waardoor bepaalde organen op de foto’s beter zichtbaar worden.
De MBB’er die het toestel bedient, zit in een ruimte naast de onderzoekskamer. Deze MBB’er kan u door een raam of met behulp van videocamera’s zien. Via een microfoon kan de MBB’er met u spreken. Zelf heeft u tijdens het onderzoek een alarmbel binnen handbereik waarmee u de MBB’er kunt oproepen.
Duur van het onderzoek
De duur van het onderzoek kan alleen bij benadering worden aangegeven en varieert meestal van vijftien tot veertig minuten.
Uitslag
De radioloog beoordeelt de foto’s waarna hij uw behandelend arts een verslag van de bevindingen opstuurt.
Verhindering
Mocht u verhinderd zijn, wilt u dit dan tijdig doorgeven aan de afdeling Radiologie van de locatie waar het onderzoek plaatsvindt. Het telefoonnummer vindt u aan het eind van deze folder. Als u niet tijdig afbelt, zijn wij genoodzaakt de tijd die voor u is gereserveerd in rekening te brengen. U ontvangt hiervoor een nota van het ziekenhuis.
Vragen
Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de medewerker van de afdeling Radiologie of aan de MBB’er.
De afdeling Radiologie van Alrijne Ziekenhuis Leiden is van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 16.30 uur te bereiken via telefoonnummer 071 517 8330.
De afdeling Radiologie van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 16.30 uur te bereiken via telefoonnummer 071 582 8071.
Bezoek voor meer informatie over uw onderzoek ook onze website: https://www.alrijne.nl/afdelingen-specialismen/afdelingen-specialismen/radiologie
Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak. Vergeet u niet uw legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitsbewijs) en het pasje van uw zorgverzekering mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan:
- in Leiden bij het Afsprakenbureau in de hal van het ziekenhuis.
- in Leiderdorp aan de balie van de afdeling Radiologie.
Verhindering
Mocht u verhinderd zijn, wilt u dit dan tijdig doorgeven aan de afdeling Radiologie van de locatie waar het onderzoek plaatsvindt. Het telefoonnummer vindt u bij onze contactgegevens. Als u niet tijdig afbelt, zijn wij genoodzaakt de tijd die voor u is gereserveerd in rekening te brengen. U ontvangt hiervoor een nota van het ziekenhuis.
Het MRI-onderzoek vindt plaats onder leiding van een gespecialiseerde arts, de radioloog. Het onderzoek wordt grotendeels uitgevoerd door medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundigen (MBB’ers). U vindt hier, naast de gang van zaken bij het onderzoek, aanwijzingen over de wijze waarop u zich op het onderzoek moet voorbereiden. Voor het slagen van het onderzoek is het van groot belang dat u zich nauwkeurig aan deze aanwijzingen houdt.
Algemene voorbereiding
Geen metalen voorwerpen
U mag geen metalen voorwerpen meenemen in de onderzoekskamer, omdat we bij het onderzoek gebruik maken van een zeer krachtige magneet. Magnetische, metalen en elektrische voorwerpen verstoren de MRI. Voor uw veiligheid en een optimale beeldvorming wordt u door de MBB’er voorafgaand aan het MRI-onderzoek gecontroleerd op aanwezigheid van deze voorwerpen. Dit gebeurt aan de hand van een aantal vragen.
Wanneer metalen voorwerpen in uw lichaam zitten, is het belangrijk dit vóór het onderzoek aan de MBB’er te melden. U kunt denken aan:
- gewrichtsprotheses (geef hierbij aan hoe lang u deze al heeft)
- gehoorbeentjesprotheses
- hartkleppen
- kaakimplantaten
- pacemaker
- ICD
- Neurostimulatoren
- plaatjes
- reveal
- schroeven
- vaatclips
- metaalsplinters in de ogen
Als u tijdens uw werk in aanraking komt met metaalsplinters is het van belang dit vooraf te melden. De behandelend arts heeft deze punten al met u doorgesproken. Neem contact op met de behandelend arts, indien dit niet het geval is. Soms mag er namelijk geen MRI-onderzoek worden uitgevoerd, omdat er beschadiging kan optreden.
Kleding
Wij raden u aan om een t-shirt of hemd zonder ritsen en/of metaal aan te trekken. Deze kunt u dan tijdens het onderzoek aanhouden. In de MRI-ruimte is het vrij koel. Indien u dit wenst kunt u een deken krijgen, of hiermee rekening houden qua kleding. De MBB’er vraagt u om kledingstukken waaraan metalen knopen, ritsen en dergelijke zitten, uit te trekken.
Waardevolle eigendommen
Losse voorwerpen die metaal bevatten, zoals haarspelden, pruik, gebitsprotheses, gehoorapparaat, bril, horloge, munten, sleutels, sieraden, telefoon en dergelijke moeten buiten de onderzoeksruimte blijven. Deze voorwerpen belemmeren een goede beeldvorming en kunt u beter zo veel mogelijk thuis laten. Neem uw bank/giropasje en andere pasjes met een magneetstrip NIET mee naar binnen in de MRI-ruimte. De magneet van de MRI kan de gegevens van de pasjes wissen!
Geen make-up
U mag geen make-up dragen, omdat sommige soorten make-up metalen deeltjes bevatten. Komt u voor een MRI van de hand of voet dan moet u ook eventuele nagellak verwijderen. Ook haargel mag u de dag van het onderzoek niet gebruiken.
Medicijnen
Tenzij uw arts u andere instructies heeft gegeven, gebruikt u uw medicijnen zoals u dat gewend bent.
Aanvullende voorbereiding
Bij onderstaande onderzoeken is aanvullende voorbereiding van toepassing. Staat uw onderzoek hier niet bij, dan geldt uitsluitend de algemene informatie en voorbereiding:
MRCP (MRI-onderzoek van de galwegen)
Indien u komt voor een MRCP-onderzoek, dan dient u vanaf drie uur vóór het onderzoek nuchter te zijn. Dit betekent dat u vanaf drie uur vóór het onderzoek niet meer mag eten en drinken. Voor het onderzoek krijgt u van de MBB’er een bekertje ananassap te drinken.
MRI Enterografie (MRI-onderzoek van de dunne darm)
Voor dit onderzoek dient u zich 20 minuten voor het onderzoek te melden bij de balie van de radiologie. U mag op de dag van het onderzoek geen melkproducten gebruiken. Verder dient u vanaf 6 uur vóór het onderzoek nuchter te zijn. Dit betekent dat u vanaf 6 uur vóór het onderzoek niet meer mag eten en drinken. U krijgt in de wachtkamer van de MBB’er 1.5 l water met daarin een contrastvloeistof. Dit dient u in ongeveer 15 minuten op te drinken. Voor het onderzoek wordt er een infuus ingebracht. Via dit infuus krijgt u een medicijn toegediend waarvan de darmen rustig worden en wordt tijdens het onderzoek contrastvloeistof toegediend.
MRI rectum (MRI-onderzoek van de endeldarm)
Bij dit onderzoek is contrastmiddel in de endeldarm noodzakelijk. U krijgt hiervoor vooraf aan het onderzoek een kleine dunne canule via de anus ingebracht om contrastmiddel toe te kunnen dienen. Verder krijg u vooraf aan het onderzoek een injectie in de arm waarmee u een medicijn krijgt toegediend waarvan de darmen rustig worden.
MRI mammae (MRI-onderzoek van de borsten)
Als u nog menstrueert, is de datum waarop het onderzoek kan gebeuren afhankelijk van uw menstruatiecyclus. Deze cyclus is namelijk van invloed op het klierweefsel in de borsten. Een goede afbeelding is alleen mogelijk van de zevende dag tot en met de twaalfde dag van de menstruatiecyclus. De dag dat u ongesteld wordt is de eerste dag van de cyclus. Valt uw afspraak voor het MRI onderzoek vóór de zevende dag of na de twaalfde dag van uw menstruatiecyclus? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie om uw afspraak te verzetten. Als u onregelmatig menstrueert, moet u (ruim) tevoren bellen met de afdeling Radiologie om een afspraak te maken. Er wordt dan bekeken wat de meest geschikte datum voor het onderzoek is. Indien u helemaal niet meer menstrueert, kan het onderzoek op een willekeurige dag plaatsvinden.
Indien u zwanger bent, of zou kunnen zijn, is het belangrijk dat u dit aan ons laat weten. Hoewel bij het onderzoek geen röntgenstralen worden gebruikt, is het onderzoek bij vroege zwangerschap ongewenst.
Bij borstvoeding
Soms wordt bij een MRI contrastmiddel gebruikt. Als u borstvoeding geeft en een MRI-onderzoek ondergaat, vraag dan vooraf na bij de afdeling Radiologie of in uw geval de kans bestaat dat u contrastmiddel krijgt toegediend. Wordt er bij het MRI-onderzoek dat u ondergaat contrastmiddel gebruikt én geeft u borstvoeding, neemt u dan contact op met uw behandelend arts. U kunt dan samen beslissen of onderbreken van borstvoeding geven noodzakelijk is.
Is onderbreking noodzakelijk treft u dan de volgende voorbereidingen:
- Geef gedurende de periode vanaf toediening van het contrastmiddel tot 24 uur erna geen borstvoeding
- Kolf gedurende deze periode de borstvoeding af en gooi deze weg
- U kunt vooraf afgekolfde voeding of flesvoeding gebruiken om deze periode te overbruggen.
Duur van het onderzoek
De duur van het onderzoek varieert meestal van vijftien tot veertig minuten.
U wordt opgehaald
Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de receptie van de afdeling Radiologie. Nadat u in de wachtkamer heeft plaatsgenomen, komt een MBB’er u halen.
De MRI-scanner heeft de vorm van een tunnel, die aan beide kanten open is en tijdens het onderzoek open blijft. De diameter van de tunnel verschilt van 60 tot 70 cm. De MBB’er vraagt u op de onderzoekstafel te gaan liggen, waarna u in de tunnel wordt geschoven.
Voor sommige MRI-onderzoeken is een extra antenne nodig, die aan of om het betreffende lichaamsdeel wordt bevestigd. Voor onderzoeken van hoofd, nek en schouder komt u met het hoofd in het midden van de tunnel te liggen. Voor onderzoeken van voeten, enkels en knieën blijft u met het hoofd buiten de tunnel. Voor onderzoeken van de bloedvaten in buik en benen wordt u een aantal keren door de tunnel heen en weer geschoven. Bij een MRI van de borsten komt u op de buik te liggen en gaat u met de voeten eerst naar binnen.
Stil liggen
Voor het verkrijgen van duidelijke beelden is het belangrijk dat u tijdens het maken van de foto’s volkomen stil blijft liggen. Door het stil liggen kunt u enig ongemak ervaren. Beweging stoort het resultaat van de scan en kan deze onbruikbaar maken.
Volledig pijnloos
Van het maken van de foto’s voelt u niets. U kunt alleen een warm gevoel ervaren.
Geluid van het MRI-apparaat
Het MRI-apparaat maakt een hard kloppend geluid. U kunt de geluidsopname beluisteren zodat u een idee heeft welk geluid het apparaat maakt:
Gehoorbescherming en muziek
Omdat gehoorbescherming verplicht is, krijgt u een koptelefoon op of oordopjes aangeboden. U kunt tijdens de meeste onderzoeken naar de radio luisteren, u kunt ook een CD meenemen.
Contrastvloeistof
Het is mogelijk dat u tijdens het onderzoek een injectie met een contrastvloeistof krijgt, waardoor bepaalde organen op de foto’s beter zichtbaar worden. Het middel wordt toegediend via een infuus (prik in de elleboogplooi). U merkt niets van de ingespoten vloeistof.
Contact tijdens het onderzoek
De MBB’er die het toestel bedient, zit in een ruimte naast de onderzoekskamer. Deze MBB’er kan u door een raam of met behulp van videocamera’s zien. Via een microfoon kan de MBB’er met u spreken. Zelf heeft u tijdens het onderzoek een alarmbel binnen handbereik waarmee u de MBB’er kunt oproepen.
Begeleiding
Om veiligheids- en privacyredenen worden geen begeleiders toegelaten tijdens het MRI-onderzoek, tenzij dit noodzakelijk is. Als een begeleider de onderzoeksruimte toch moet betreden, moet een formulier worden ondertekend na een veiligheidscontrole.
De radioloog beoordeelt de foto’s waarna hij uw behandelend arts een verslag van de bevindingen opstuurt.
Bij MRI wordt gebruik gemaakt van een zeer sterke magneet. Het apparaat is gemaakt in de vorm van een tunnel. In deze tunnel heerst een magnetisch veld met een sterkte van 1 of 1,5 Tesla.
Het menselijk lichaam bestaat voor het grootste deel uit water. Wanneer u in het apparaat ligt, richten de waterstofprotonen in het lichaam zich in de richting van het sterk magnetische veld. Dit noemen we de 'rusttoestand'. Door een radiopuls in de MRI te sturen, kunnen de waterstofprotonen heel even uit hun rusttoestand worden gebracht (resonantie). Deze radiopulsen zijn te vergelijken met het signaal dat een zender naar uw radio stuurt. Na de korte verstoring vallen de waterstofprotonen weer langzaam terug naar de rusttoestand en dus in de richting van het magnetisch veld. De radiopuls draagt een klein beetje energie over aan de protonen. Deze energie wordt vervolgens weer als signaal uitgezonden door de waterstofprotonen, bij het terugvallen in de rusttoestand. Het signaal wordt gemeten door antennes, die zijn verwerkt in het MRI-apparaat of om het te onderzoeken lichaamsdeel worden aangebracht. Het signaal wordt tenslotte door een computer omgezet in beelden. Het ene weefsel bevat veel waterstofprotonen, het andere minder. De tijd die nodig is om na de radiopuls terug te vallen in de rusttoestand is afhankelijk van de hoeveelheid waterstofprotonen in het weefsel. Hierdoor kan men op de beelden de verschillende weefsels van elkaar onderscheiden. Door het gebruik van verschillende technieken kunnen verschillende weefsels beter of juist minder goed zichtbaar worden. De doorsnede-opnamen kunnen in iedere willekeurige richting worden vervaardigd (afbeelding 5). Tijdens een MRI-onderzoek worden daarom diverse beeldseries (scans) gemaakt.
Het onderzoek is misschien niet mogelijk als u in ernstige mate last heeft van claustrofobie. Twijfelt u na het lezen van alle informatie en het bekijken van de afbeeldingen nog of u het MRI-onderzoek kunt ondergaan, dan is het mogelijk telefonisch een afspraak om het MRI-apparaat alvast te komen bekijken.
Bij een CT-onderzoek wordt gebruikgemaakt van röntgenstraling. Bij een MRI-onderzoek wordt gebruikgemaakt van magnetisme (geen straling). In beide gevallen wordt gesproken van een ‘scan’, waardoor deze soms met elkaar worden verward. Het ene onderzoek is in verschillende situaties geschikter dan het andere. Zo is een CT bijvoorbeeld sterker in het afbeelden van bot dan MRI en bij een MRI kan spierweefsel beter worden afgebeeld. Uw arts maakt de afweging welk onderzoek meer informatie zal opleveren.
Hieronder zijn afbeeldingen te zien van een CT-apparaat en een MRI-apparaat (scanner). Het MRI-apparaat is een soort tunnel. Het CT-apparaat is meer een ring (korter, minder diep).
Bekijk voor meer informatie de folder "MRI-onderzoek”.
CT-apparaat (scanner)
MRI-apparaat (scanner)
-
MRI-onderzoek
U vindt meer informatie over een MRI-onderzoek in onze folder.