Afspraak

Wij verwachten u op ....................................dag, ............. - ............. - 20............. om ........................ uur in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp, polikliniek Neurologie, routenummer 126.

Uw behandelend arts wil bij u een MSLT-onderzoek (Multi Sleep Latency Test) laten verrichten. Een MSLT is een onderzoek waarbij de elektrische activiteit van de hersenen tijdens waak en slaap wordt geregistreerd. Het onderzoek vindt plaats in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp. In deze folder geven wij u meer informatie over dit onderzoek.

Waarvoor dient het onderzoek

Het doel van het onderzoek is nagaan of er sprake is van verhoogde slaapneiging overdag. Bij dit onderzoek meet de laborant hersensignalen via elektrodes. Er worden, verspreid over de dag, meerdere registraties gemaakt. Deze registraties duren 20 tot 30 minuten. Er wordt geregistreerd of en hoe (snel) u in slaap valt. Het onderzoek levert belangrijke informatie op voor het stellen van de diagnose en het bepalen van de therapie.

Wanneer mag u niet deelnemen aan het onderzoek

Iedereen mag deelnemen aan het onderzoek. Er zijn geen contra-indicaties (aanwijzingen dat een onderzoek moet worden ontraden).

Voorbereiding op het onderzoek

In verband met het aanbrengen van elektroden op de hoofdhuid, verzoeken wij u de dag voor het onderzoek de haren te wassen. U mag geen haarlak, -gel of -vet gebruiken. Als u medicijnen slikt, neem dan een lijstje met medicatiegegevens mee.

De dag van het onderzoek

Meldt u zich op de afgesproken tijd bij de polikliniek Neurologie (routenummer 126, eerste etage) in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp.

De hele dag in het ziekenhuis

Houdt u er rekening mee dat u de hele dag in het ziekenhuis bent. U verblijft in een onderzoekskamer op de afdeling Klinische Neurofysiologie. Mocht er een spoedpatiënt komen voor EEG-onderzoek, dan verwijzen wij u tijdelijk naar een andere ruimte. In het ziekenhuis is gasten Wi-Fi beschikbaar, dus u kunt eventueel een laptop of tablet meenemen. Tussen de middag kunt u lunchen in ons restaurant. U krijgt van ons een lunchbon. U mag op deze dag geen cafeïne houdende dranken drinken, zoals koffie en cola. U krijgt van ons thee en water.

Het onderzoek

Eerst markeert de laborant, met behulp van een meetlint en potlood, de plaatsen waar de elektroden op uw hoofd komen. Vervolgens ontvet de laborant deze plaatsen met een scrubcrème, om de weerstand van de huid te verlagen. Tenslotte plakt de laborant ongeveer 30 elektroden met een pasta op uw hoofd. Deze elektroden blijven de hele dag op uw hoofd. Na deze voorbereiding, die ongeveer een half uur duurt, kan het eigenlijke onderzoek beginnen. Tijdens het onderzoek ligt u in een bed. U mag tussen de registraties niet slapen of een dutje doen.

Duur van het onderzoek

Elke registratie duurt ongeveer 20 tot 30 minuten. In totaal zijn er gedurende de dag 4 à 5 registraties. Het onderzoek duurt de hele dag.

De uitslag

De neuroloog of aanvragend arts bespreekt de uitslag met u in een vervolgafspraak. U krijgt niet gelijk na het onderzoek de uitslag, tenzij anders is afgesproken.

Verhindering

Mocht u verhinderd zijn, wilt u dit dan tijdig doorgeven via het telefoonnummer van de polikliniek Neurologie. Het telefoonnummer vindt u aan het eind van deze folder. Als u niet tijdig afbelt, zijn wij genoodzaakt de tijd die voor u is gereserveerd in rekening te brengen. U ontvangt hiervoor een nota van het ziekenhuis.

Tot slot

Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringpas mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis. Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de laborant of aan de baliemedewerker van de polikliniek. De polikliniek Neurologie van Alrijne Ziekenhuis Leiden is van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 - 12.00 en van 13.30 - 16.30 uur bereikbaar via telefoonnummer 071 517 8438. De poliklinieken Neurologie van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp en Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn zijn van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 - 12.00 uur en van 13.30 - 16.30 uur telefonisch te bereiken via 071 582 8056.

Terug naar boven