Afdelingen & Specialismen

Uw behandelend arts heeft voor u een vaatonderzoek aangevraagd. Een polikliniekassistente van de polikliniek Chirurgie voert het onderzoek uit. In deze folder staan, behalve de gang van zaken bij het onderzoek, ook aanwijzingen over de wijze waarop u zich op het onderzoek moet voorbereiden.

Doel van het vaatonderzoek

Met het vaatonderzoek kunnen afwijkingen in de bloedvaten worden opgespoord, zoals vernauwingen, verwijdingen of verstoppingen.

Voorbereiding

U kunt op de dag van het onderzoek gewoon eten en drinken. Draag geen knellende kleding (panty, korset, corselet, riem of elastische kousen). Wij verzoeken u de ochtend van het onderzoek een douche of een bad te nemen.

Medicijnen

Tenzij uw arts anders heeft gezegd, gebruikt u uw medicijnen zoals u dat gewend bent.

Zwangerschap

Bij het vaatonderzoek gebruiken we geluidsgolven, geen röntgenstraling. Het onderzoek kan dan ook zonder bezwaar bij zwangere vrouwen worden uitgevoerd.

De verschillende onderzoeken Het doppleronderzoek

Een doppleronderzoek, genoemd naar de uitvinder, C. Doppler, wordt uitgevoerd om de stroom van het bloed in de vaten, slagaders, aders of hartkleppen te meten. Het stromende bloed wordt zichtbaar en hoorbaar gemaakt. Het onderzoek, het beluisteren van de bloedvaten is niet pijnlijk. Dit gebeurt met een taster (probe), zo groot als een balpen en een geleidende gel. De geluidsgolven, die de taster uitzendt worden door het bloed dat door de slagaderen stroomt, teruggekaatst. Vervolgens vangt de taster de golven weer op en dit signaal wordt door het dopplerapparaat hoor- en zichtbaar gemaakt. Het geluid dat u hoort is een versterking van dit signaal. Op de monitor zijn deze golven te zien. Het doppleronderzoek is zonder risico en duurt ca. 30 minuten.

Arteriële bloeddrukmeting

U bent bekend met bloeddrukmeting zoals die bijvoorbeeld door uw huisarts is gedaan. Bij een arteriële drukmeting gebeurt hetzelfde. Met enkele bloeddrukbanden meten wij één voor één de drukken in uw armen, vingers, tenen en/of benen (alleen de bovendruk). Een arteriële drukmeting kan op verschillende ledematen plaatsvinden. In de meeste gevallen vraagt uw arts één van onderstaande onderzoeken aan. Soms vraagt hij meer onderzoeken aan, deze vinden dan op dezelfde afspraaktijd plaats. De verschillende arteriële drukmetingen

  • enkel arm index onderzoek

  • arteriële drukmeting van de vingers

  • arteriële drukmeting van de tenen

Enkel arm index onderzoek

Bij dit onderzoek ligt u op uw rug op de onderzoekstafel. U krijgt bloeddrukbanden om uw bovenarmen en enkels. Voor dit onderzoek moet u uw sokken en schoenen uittrekken. Dit onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. De bloedruk van uw armen en benen worden gemeten.

Arteriële drukmeting van de vingers

Bij dit onderzoek zit u aan de onderzoekstafel. U krijgt afwisselend aan uw linker- en rechtervingers een bloeddrukbandje en een registratieklemmetje. Dit klemmetje registreert de doorbloeding van de huid. Uw ringen kunt u bij dit onderzoek omhouden. Dit onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Arteriële drukmeting van de tenen

Bij dit onderzoek ligt u op uw rug op de onderzoekstafel. U krijgt afwisselend aan uw linker- en rechtertenen een bloeddrukbandje en een registratieklemmetje. Dit klemmetje registreert de doorbloeding van de huid. Dit onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Looptest

Voorafgaand aan dit onderzoek maken we een arteriële drukmeting van de armen en de enkels. Hierna gaat u lopen waarbij de bloeddrukbanden om uw enkels blijven zitten. Hoe lang u moet lopen is afhankelijk van uw klachten. We laten u niet langer dan 10 minuten lopen. Na het lopen neemt u weer plaats op de onderzoekstafel. We doen dan nogmaals een arteriële drukmeting van uw armen en de enkels. Dit onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

De uitslag

Op de polikliniek bespreekt de vaatverpleegkunde of de vaatchirurg de uitslag met u tijdens een vervolgafspraak. Als u nog geen vervolgafspraak heeft, kunt u deze alsnog bij de polikliniek maken.

Tot slot

Denkt u eraan om bij elk bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringspas mee te nemen? Als uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) zijn gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis. Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak. Mocht u onverwacht verhinderd zijn, geeft u dit ons dan zo snel mogelijk door. We kunnen met u dan een nieuwe afspraak maken en de vrijgekomen tijd voor een andere patiënt reserveren.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van de inhoud van deze folder, stelt u deze dan aan de polikliniekassistent of de arts van de polikliniek Chirurgie. Bent u van mening dat in deze folder bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag. De polikliniek Chirurgie is van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 16.30 uur telefonisch te bereiken via 071 582 8045. De polikliniek Chirurgie van Alrijne Ziekenhuis Leiden heeft routenummer 40. De polikliniek Chirurgie van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft routenummer 85. De polikliniek Chirurgie van Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn heeft routenummer 33. De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905. Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.