Afdelingen & Specialismen

Uw huisarts of internist wil laten onderzoeken hoe uw netvlies (de lichtgevoelige laag aan de binnenkant van uw oog) eruit ziet in verband met suikerziekte.


Suikerziekte

Een van de complicaties van suikerziekte (diabetes) is het ontstaan van beschadigingen in het oog en met name van de bloedvaten in het netvlies. Deze oogafwijking wordt diabetische retinopathie genoemd. In het beginstadium kunnen er afwijkingen aanwezig zijn zonder dat u dat merkt. Het is belangrijk dat deze mogelijke afwijkingen in het beginstadium worden opgespoord. Hiermee hopen we achteruitgang van het gezichtsvermogen door suikerziekte te voorkomen of verminderen. Daarom adviseren wij mensen die suikerziekte (diabetes) hebben, om de ogen om de 1 à 2 jaar te laten controleren, ook als er verder geen oogklachten zijn. Dit in overleg met uw huisarts of internist.



Afspraak

U kunt voor dit onderzoek een afspraak maken via de polikliniek Oogheelkunde van Alrijne Ziekenhuis. Zie voor de telefoonnummers van de drie locaties de laatste pagina van deze folder.


Wilt u bij het maken van de afspraak duidelijk aangeven dat het gaat om 'onderzoek van de ogen in verband met diabetes'?



Belangrijk

Voor het onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn: u mag gewoon eten en drinken en uw medicijnen innemen. Bij het onderzoek op de polikliniek krijgt u oogdruppels toegediend. Door deze oogdruppels worden uw pupillen wijder. Dit is nodig om het netvlies goed te kunnen bekijken of fotograferen. Een nadeel van deze oogdruppels is, dat u gedurende enkele uren wazig zult zien.



Daarom mag u na het onderzoek niet zelf deelnemen aan het verkeer. Wij raden u aan van tevoren vervoer naar huis te regelen.

Uw ogen worden gedruppeld. Draagt u contactlenzen, dan verzoeken wij u om deze uit te laten en in plaats daarvan uw bril te dragen. Als dit niet mogelijk is, neemt u dan uw contactlensdoosje en vloeistoffen mee, zodat u de contactlenzen voor het druppelen uit kunt doen.


Het kan ongeveer 6 uur duren voordat het wazig zien door de druppels helemaal over is. Ook lezen kan enkele uren moeilijker gaan dan normaal. Bij zonnig weer is het prettig om een zonnebril te dragen, neemt u die dus mee.



Het onderzoek

U krijgt bij het onderzoek oogdruppels toegediend. Na 15 minuten wachten zijn uw pupillen wijd en kan het netvlies worden bekeken door middel van foto’s, of kan worden gekeken naar het netvlies met een speciale lamp (funduscopie). Het onderzoek is niet pijnlijk.


Het maken van de foto’s gebeurt in een donkere kamer. U mag plaatsnemen achter de camera waarmee enkele foto’s van uw netvlies worden gemaakt. De optometrist zal u vragen in de camera te kijken en tijdens het onderzoek zo min mogelijk met uw ogen te knipperen. Het bekijken van het netvlies gebeurt achter een zogenaamde spleetlamp, een soort verrekijker waarmee uw netvlies in detail kan worden bekeken. Hierna mag u naar huis.



Uitslag

Na het onderzoek krijgt u direct mondeling de uitslag. De uitslag van het onderzoek wordt ook opgestuurd naar uw huisarts en (indien van toepassing) uw internist. Dit duurt maximaal 1 week.


Als er geen afwijkingen zijn gevonden, wordt geadviseerd het onderzoek te herhalen over een of anderhalf jaar. U wordt vanzelf opgeroepen, maar het is verstandig om bij thuiskomst ook in uw agenda of kalender te noteren wanneer dit ongeveer zal zijn. In het geval dat u geen oproep thuis krijgt, wordt u verzocht zelf een nieuwe afspraak maken.


Als er enkele kleine afwijkingen worden gevonden, kan het voorlopig voldoende zijn om zo mogelijk uw bloedsuiker instelling te verbeteren, en na enige maanden tot een jaar opnieuw de ogen te controleren. Bij meer afwijkingen is verder onderzoek van de ogen nodig, om te kunnen beoordelen of behandeling nodig is.



Vervolgonderzoek

Als de oogarts afwijkingen ziet, kan het nodig zijn verder onderzoek te doen, bijvoorbeeld een OCT (optical coherence tomography) en/of fluorescentie angiografie-foto’s te maken. Wij zullen u dan vragen om hier een vervolgafspraak voor te maken.



Bij een OCT wordt het centrum van het oog (de macula of gele vlek) nog beter in beeld gebracht. Het onderzoek is binnen enkele minuten klaar: met een apparaat wordt een soort foto-scan van het netvlies gemaakt, bij wijde pupillen. Uw oog wordt hierbij niet aangeraakt en het is ook niet pijnlijk.



Bij fluorescentie angiografie foto’s worden de bloedvaten in het netvlies beter zichtbaar, zodat er foto’s van gemaakt kunnen worden. De arts kan met dit onderzoek de ernst van de afwijkingen beter beoordelen. Over fluorescentie angiografie en over oogafwijkingen bij diabetes en de mogelijke behandelingen hiervan, zijn aparte folders beschikbaar.



Tot slot

Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs), een actueel medicatie overzicht en uw zorgverzekeringspas mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie op de begane grond in de hal van het ziekenhuis.



Uw team

Op onze polikliniek werken naast de oogartsen ook optometristen, orthoptisten en TOA’s (technisch oogheelkundig assistenten). Zij zullen voorafgaand aan uw bezoek aan de oogarts de vooronderzoeken doen. Houdt u daarom rekening met een langere bezoektijd op onze polikliniek.


Daarnaast is Alrijne Ziekenhuis een opleidingsziekenhuis. Dit betekent dat u onderzocht kunt worden door een coassistent of behandeld kunt worden door een oogarts in opleiding, beide onder directe supervisie van uw oogarts. Heeft u hiertegen bezwaar, meldt u dit dan voor aanvang van de afspraak.



Meer informatie

Voor meer achtergrondinformatie over oogaandoeningen en de behandeling ervan kunt u kijken op www.oogartsen.nl. Deze informatieve site wordt onderhouden door onder anderen de oogartsen van Alrijne Ziekenhuis. U vindt er teksten, foto’s, filmpjes en handige links naar bijvoorbeeld patiënten verenigingen. Ook kunt u veel informatie vinden op de website: www.oogheelkunde.org.



Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan uw oogarts of de medewerkers van de polikliniek Oogheelkunde.



De polikliniek Oogheelkunde Alrijne Ziekenhuis Leiden heeft routenummer 7 en is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken via 071 517 83 24 van 08.30 tot 12.30 en van 13.30 tot 16.30 uur.



De polikliniek Oogheelkunde Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft routenummer 7 en is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken via 071 582 8058 van 08.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur.



De polikliniek Oogheelkunde Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn heeft routenummer 40 en is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken via 0172 467 058 van 08.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur.



De Spoedeisende Hulp (SEH) van locatie Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905. Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.