Afdelingen & Specialismen

Afspraak

Wij verwachten u op ………………………… dag …………- ……………- 20…………… om ……………………uur op de afdeling Radiologie van

  • Alrijne Ziekenhuis Leiden, routenummer 36

  • Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp, routenummer 173

We stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak. Vergeet u niet uw legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitsbewijs) en het pasje van uw zorgverzekering mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis.

U heeft met uw arts afgesproken dat er een onderzoek van een gewricht wordt gedaan: een arthrografie. De informatie in deze folder is algemeen van aard. Dat wil zeggen dat het onderzoek is beschreven zoals het meestal zal verlopen. Het kan zijn dat de radioloog een andere procedure kiest, die beter aansluit bij uw situatie. Het is echter niet mogelijk om in deze algemene folder alle varianten en alternatieven te vermelden. Mogelijke risico’s worden door de behandelend arts met u besproken. Voor u is een onderzoek afgesproken van een:

  • Schoudergewricht

  • Ellebooggewricht

  • Polsgewricht

  • Heupgewricht

  • Kniegewricht

  • Enkelgewricht

Doel van het onderzoek

Er zijn (meestal) al gewone röntgenfoto’s van het betreffende gewricht gemaakt. Hierop zijn alleen de omtrek en de structuur van het bot te zien. Bij een arthrografie wordt contrastmiddel in het gewricht gebracht onder echogeleide en soms onder doorlichting. Op deze manier kan eventueel weke delenletsel in het gewricht worden aangetoond.

Voorbereiding

Zwangerschap

In verband met de röntgenstraling en magneetbeelden bij de MRI is het belangrijk te weten of u in verwachting bent. Als u zwanger bent of zwanger denkt te zijn, neem dan contact op met de behandelend arts. Deze overlegt met u of het onderzoek kan doorgaan. Meld ook voor het onderzoek een (eventuele) zwangerschap aan de MBB’er.

Kleding

Kiest u voor kleding die u makkelijk uit en aan kunt trekken. Wij adviseren u uw sieraden thuis te laten.

Het onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog, bijgestaan door een MBB’er (medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige). In de onderzoekkamer wordt u gevraagd op de onderzoektafel te gaan liggen. Nadat de huid over het betreffende gewricht is gedesinfecteerd, brengt de radioloog onder echogeleide en soms onder röntgendoorlichting een injectienaald in het gewricht. Dit kan enigszins onaangenaam zijn, maar het is meestal niet pijnlijk. Als de naald op de juiste plek zit, wordt er afhankelijk van de vraagstelling contrastmiddel, lucht en/of medicatie in het gewricht gespoten. Dit kan soms gevoelig zijn. Afhankelijk van de vraagstelling wordt aansluitend een CT-scan of MRI-onderzoek verricht. Hierover ontvangt u een aparte informatiefolder. Injecties in gewrichten met contrastmiddelen leiden zelden tot allergische reacties.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten

Na het onderzoek

U mag na dit onderzoek niet zelf autorijden, laat u daarom ophalen of begeleiden.

De eerste dag is het raadzaam het gewricht minder zwaar te belasten dan normaal. De volgende dag kunt u het gewricht weer normaal gebruiken. Het ingebracht contrastmiddel verdwijnt na enige uren uit het gewricht en wordt door de nieren uitgescheiden.

Uitslag

De uitslag wordt naar uw behandelend arts gestuurd. Van hem/haar krijgt u de uitslag.

Verhindering

Mocht u verhinderd zijn, wilt u dit dan tijdig doorgeven aan de afdeling radiologie van de locatie waar het onderzoek plaatsvindt. Het telefoonnummer vindt u aan het eind van deze folder. Als u niet tijdig afbelt, zijn wij genoodzaakt de tijd die voor u is gereserveerd in rekening te brengen. U ontvangt hiervoor een nota van het ziekenhuis.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de medewerker van de afdeling Radiologie of aan de MBB’er. De afdeling Radiologie van Alrijne Ziekenhuis Leiden is van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 16.30 uur te bereiken via telefoonnummer 071 517 8330. De afdeling Radiologie van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 16.30 uur te bereiken via telefoonnummer 071 582 8071.