Afdelingen & Specialismen

U heeft met uw arts afgesproken dat er een onderzoek van een gewricht wordt gedaan: een arthrografie. In deze folder is het onderzoek beschreven zoals het meestal zal gaan. Het kan zijn dat de radioloog een andere procedure kiest, die beter aansluit bij uw situatie. Het is echter niet mogelijk om in deze algemene folder alle varianten en alternatieven te vermelden. Mogelijke risico’s bespreekt de behandelend arts met u.Voor u is een onderzoek afgesproken van een:SchoudergewrichtEllebooggewrichtPolsgewrichtHeupgewrichtKniegewrichtEnkelgewricht


Doel van het onderzoek

Er zijn (meestal) al gewone röntgenfoto’s van het betreffende gewricht gemaakt. Hierop zijn alleen de omtrek en de structuur van het bot te zien. Bij een arthrografie wordt contrastmiddel in het gewricht gebracht onder echografie en soms onder doorlichting. Op deze manier kan eventueel weke delenletsel in het gewricht worden aangetoond.



Voorbereiding

Zwangerschap

In verband met de röntgenstraling en magneetbeelden bij de MRI is het belangrijk te weten of u in verwachting bent. Als u zwanger bent of zwanger denkt te zijn, neem dan contact op met de behandelend arts. Deze overlegt met u of het onderzoek kan doorgaan. Meld ook voor het onderzoek een (eventuele) zwangerschap aan de MBB’er.



Kleding

Kiest u voor kleding die u makkelijk uit en aan kunt trekken. Wij adviseren u uw sieraden thuis te laten.



Let op: Kom voor een onderzoek met contrastmiddel van de schouder of de heup niet alleen met de auto. Na een onderzoek van de schouder of de heup met contrastmiddel mag u niet zelf autorijden.

Het onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog ( gespecialiseerde arts) of Physician assistant (zelfstandig medisch professional die opgeleid is om taken van de arts over te nemen), bijgestaan door een MBB’er (medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige).



In de onderzoekkamer wordt u gevraagd op de onderzoektafel te gaan liggen.


Nadat de huid over het betreffende gewricht is gedesinfecteerd, brengt de radioloog of physician assistant onder echogeleide en soms onder röntgendoorlichting een injectienaald in het gewricht. Dit kan enigszins onaangenaam zijn.


Als de naald op de juiste plek zit, wordt er afhankelijk van de vraagstelling contrastmiddel, lucht en/of medicatie in het gewricht gespoten. Dit kan soms gevoelig zijn.


Afhankelijk van de vraagstelling wordt aansluitend een CT-scan of MRI-onderzoek verricht. Hierover ontvangt u een aparte informatiefolder.


Injecties in gewrichten met contrastmiddelen leiden zelden tot allergische reacties.



Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten



Na het onderzoek

  • U mag na een onderzoek van de schouder of de heup de eerste 24 uur niet zelf autorijden. Na een onderzoek van een ander gewricht mag u wel zelf autorijden.

  • De eerste dag adviseren wij het gewricht minder zwaar te belasten dan normaal. De volgende dag kunt u het gewricht weer normaal gebruiken.
  • Het ingebracht contrastmiddel verdwijnt na enige uren uit het gewricht en wordt door de nieren uitgescheiden.

Uitslag

De uitslag wordt naar uw behandelend arts gestuurd. Van hem/haar krijgt u de uitslag.

Tot slot

Wat neemt u mee?
  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u. Als u zich niet op tijd afmeldt, kunnen wij u een rekening sturen.

Bereikbaarheid

Telefoonnummer afdeling Radiologie (alle locaties): 071 582 8071.
De afdeling Radiologie is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur.