Afdelingen & Specialismen

Afspraak


Wij verwachten u op ...........................dag .................... - ...................... - 20.........



om .......................uur in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp, polikliniek Neurologie, routenummer 126.




U krijgt een onderzoek van de oogzenuwen: een Visual Evoked Potentials (VEP). In deze folder staat meer informatie over dit onderzoek. Het onderzoek gebeurt in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp.In het kort:U krijgt een onderzoek naar de werking van de zenuwen van uw ogen.Tijdens het onderzoek kijkt u naar een televisiescherm met zwart-witte blokken.U krijgt plakkers (elektroden) op uw hoofd.Als u een bril of lenzen draagt, neemt u deze mee naar het onderzoek.Het onderzoek duurt een 1/2 uur tot 1 uur en doet geen pijn.


Waarom wordt het onderzoek gedaan?

De arts die het onderzoek heeft aangevraagd, wil weten hoe uw oogzenuwen werken.

Thuis voorbereiden op het onderzoek

  • Was de dag voor het onderzoek uw haren. Gebruik daarna geen haarlak, -gel of -vet meer. Dat is nodig voor de plakkers (elektroden) op uw hoofdhuid.
  • Neem uw bril of lenzen mee naar het onderzoek.

Het onderzoek

  • De laborant van de afdeling Klinische Neurofysiologie doet het onderzoek bij u.
  • De laborant ontvet uw huid op sommige plaatsen met een wattenstaafje en scrubgel.
  • Daarna plakt zij de elektroden op uw hoofdhuid. Hiervoor gebruikt zij een soort lijm. Deze lijm kunt u makkelijk uit uw haren wassen. De elektroden zijn via dunne draadjes verbonden met het VEP-apparaat.
  • Daarna meet de laborant of de oogzenuwen goed werken. Ze meet rechts en links en plakt daarbij steeds een oog af.
  • U kijkt naar een televisiescherm met zwart-witte blokken. De zwarte en witte blokken verspringen steeds. U moet geconcentreerd naar het midden van het beeldscherm kijken. Als u altijd een bril of lenzen draagt, dan moet u deze tijdens het onderzoek ook dragen.
  • Het onderzoek duurt 1/2 uur - 1 uur.

Na het onderzoek

Na het onderzoek haalt de laborant de elektroden en de lijm van uw hoofd. Ze maakt uw hoofd schoon met water. Uw haren blijven een beetje vet. Dit wast u thuis eruit met gewone shampoo.

De uitslag

De arts die het onderzoek heeft aangevraagd, bespreekt de uitslag met u bij een volgende afspraak. U krijgt de uitslag niet gelijk na het onderzoek, behalve als dat is afgesproken.

Tot slot

Wat neemt u mee?
  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw zorgverzekeringspas;
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de laborant of aan de baliemedewerker van de polikliniek.

De poliklinieken Neurologie van Alrijne Ziekenhuis (alle locaties) zijn van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 - 12.00 uur en van 13.30 - 16.30 uur telefonisch te bereiken via 071 582 8056.