Uw afspraak


Wij verwachten u op de volgende tijd in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp:datum: ………………………….…dag, ……….. - ………. - 20………tijd: ………………......... uurtijd nuchter vanaf ................... uurplaats: afdeling Nucleaire Geneeskunde, routenummer 173Voorbereidingen

Kleding

Wij raden u aan makkelijk zittende kleding aan te trekken, waarin geen metaal is verwerkt (denk hierbij aan knopen, ritsen, BH-sluiting e.d.). Laat ook uw sieraden thuis.Eten en drinken

Eén dag voor het onderzoek:


U mag de dag voor het onderzoek geen zware lichamelijke inspanning verrichten. Daarnaast moet u zich houden aan het dieetvoorschrift, zie de voorbereidingsinstructies op pagina 5.De dag van het onderzoek

Op de dag van het onderzoek moet u 18 uur vóór uw afspraaktijd nuchter blijven, ook geen kauwgom. U mag tot het onderzoek alleen maar water drinken. Voordat de 18 uur ingaan, moet u een vette maaltijd eten. Deze maaltijd moet deze wel koolhydraatarm zijn. Denk bijvoorbeeld aan een gebakken ei met kaas en spek.


In de twee uur voor de afspraaktijd moet u 1 liter water drinken, graag vroeg mee beginnen. Een volle blaas is niet nodig, u mag gewoon uitplassen.


Als u een vochtbeperkt dieet volgt, neem dan contact op met onze afdeling voor een aangepaste voorbereiding.Diabetesmedicatie

 • Gebruikt u tabletten voor uw diabetes mellitus, dan moet u dit volgens uw gebruikelijke schema innemen.
 • Als u insuline spuit, dient u de helft van uw normale dosis ten tijde van het eten van de rijstwafel te injecteren.
 • Als u een insulinepomp heeft, neem dan ruim van tevoren contact op met onze afdeling. U krijgt van ons een aangepaste voorbereiding. Overig medicijngebruik Voor het onderzoek mag u al uw overige medicijnen gewoon innemen.

Overig medicijngebruik

Voor het onderzoek mag u al uw overige medicijnen gewoon innemen.

U bent, in overleg met uw behandelend arts, doorverwezen naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp voor een PET-CT scan met een koolhydraatarm dieet. In deze folder leest u waar, waarom en hoe het onderzoek plaatsvindt. Ook leest u welke voorbereidingen u moet treffen.


Wat is nucleaire geneeskunde?

PET-CT scannerPET-CT scanner

Nucleaire geneeskunde is een medisch specialisme waar met behulp van radioactieve stoffen lichaamsfuncties in beeld worden gebracht. Een PET-CT scanner ‘leest’ de straling van de radioactieve stof en zet deze om in een beeld.
De PET-CT scanner bestaat uit 2 ringen met een doorsnede van ongeveer 70 cm. Een nucleair geneeskundig onderzoek vindt plaats onder leiding van een nucleair geneeskundige en wordt voor het grootste deel uitgevoerd door een Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB’er).

Doel van het onderzoek

Dit onderzoek dient om veranderingen van de stofwisseling in cellen en weefsels in beeld te brengen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van radioactief glucose (FDG). De productie van FDG is gecompliceerd. Het komt voor dat FDG niet wordt geleverd waardoor het onderzoek moet worden uitgesteld.

Zwangerschap/borstvoeding

Radioactieve stof kan schadelijk zijn voor uw (ongeboren) kind. Meld daarom vóór het onderzoek dat u zwanger bent of zou kunnen zijn, of als u borstvoeding geeft. De nucleair geneeskundige besluit in overleg met u of het onderzoek door kan gaan of moet worden uitgesteld.

Voorbereidingen

Kleding

Wij raden u aan makkelijk zittende kleding aan te trekken, waarin geen metaal is verwerkt (denk hierbij aan knopen, ritsen, BH-sluiting e.d.). Laat ook uw sieraden thuis.

Eten en drinken

Eén dag voor het onderzoek:
U mag de dag voor het onderzoek geen zware lichamelijke inspanning verrichten.
Daarnaast moet u zich houden aan het dieetvoorschrift, zie de voorbereidingsinstructies op pagina 7.

De dag van het onderzoek
Op de dag van het onderzoek moet u 18 uur vóór uw afspraaktijd nuchter blijven, ook geen kauwgom. U mag tot het onderzoek alleen maar water drinken. Voordat de 18 uur ingaan, moet u een vette maaltijd eten. Deze maaltijd moet deze wel koolhydraatarm zijn. Denk bijvoorbeeld aan een gebakken ei met kaas en spek.

In de twee uur voor de afspraaktijd moet u 1 liter water drinken, graag vroeg mee beginnen. Een volle blaas is niet nodig, u mag gewoon uitplassen.
Als u een vochtbeperkt dieet volgt, neem dan contact op met onze afdeling voor een aangepaste voorbereiding.

Diabetesmedicatie

 • Gebruikt u tabletten voor uw diabetes mellitus, dan dient u dit volgens uw gebruikelijke schema in te nemen.
 • Als u insuline spuit, moet u de helft van uw normale dosis ten tijde van het eten van de rijstwafel te injecteren.
 • Als u een insulinepomp heeft, neem dan ruim van tevoren contact op met onze afdeling. U krijgt van ons een aangepaste voorbereiding.

Overig medicijngebruik

Voor het onderzoek mag u al uw overige medicijnen gewoon innemen.

Melden

Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de balie van de afdeling Nucleaire Geneeskunde, Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp, routenummer 173.

Het inspuiten van de radioactieve stof

Een MBB’er haalt u op uit de wachtruimte, verzoekt u om nog eenmaal naar het toilet te gaan om uit te plassen en brengt u vervolgens naar een rustruimte, waar u op bed gaat liggen. Vervolgens wordt een infuus in een bloedvat in de arm ingebracht. Door het infuus wordt de radioactieve stof toegediend; deze stof heeft geen bijwerkingen.
Hierna wordt u 40 minuten in de rustruimte alleen gelaten, om de stof in te laten werken in uw lichaam. U moet zo ontspannen mogelijk liggen en u mag niet bewegen en niet praten, om op name van de radioactieve stof in uw spieren zo laag mogelijk te houden. Gedurende deze 40 mag u gebruik maken van uw eigen audioapparaat (bijvoorbeeld Mp3 of iPod).

Het maken van de scan

Na de inwerktijd haalt de MBB’er u op en verzoekt u nogmaals naar het toilet te gaan om uit te plassen. U wordt naar de scanruimte gebracht waar u op een smal bed gaat liggen. Dit bed schuift eerst 2 maal snel en daarna stapsgewijs met stappen van 1 of 2 minuten door de scanner.
Het apparaat maakt weinig geluid. Het is belangrijk voor de kwaliteit van het onderzoek dat u stil blijft liggen. Het maken van de scan duurt ongeveer 15 minuten.

Rustgevend middel

Als u last heeft van claustrofobie of om een andere reden niet ontspannen kunt liggen, kunt u om een rustgevend middel vragen.
Let op! Als u een rustgevend middel inneemt, mag u na het onderzoek niet zelf deelnemen aan het verkeer.

Toestemmingsformulier

Nadat de scan is gemaakt, krijgt u van de MBB’er een informatie- en toestemmingsformulier. Hierin wordt uw toestemming gevraagd voor het gebruik van uw geanonimiseerde medische gegevens voor toekomstig wetenschappelijk onderzoek. Na het doorlezen van dit formulier kunt u zelf kiezen of u de toestemmingsverklaring ondertekent, dit is dus niet verplicht.

Weer naar huis

Als het onderzoek is afgerond kunt u weer naar huis of terug naar de afdeling waar u bent opgenomen.
U hoeft na het onderzoek geen speciale maatregelen te nemen, de radioactieve stof verlaat vanzelf het lichaam.

Duur

Het gehele onderzoek duurt, inclusief rusttijd, ongeveer 1,5 uur.

De uitslag

De nucleair geneeskundige beoordeelt uw PET-CT scan en stuurt het verslag naar uw behandelend specialist. Deze bespreekt de uitslag met u tijdens uw volgende (polikliniek) bezoek.

Aanvullende informatie over het gebruik van radioactieve stoffen

Bij dit onderzoek gebruiken we de radioactieve stof fluor-18. Deze stof heeft een halfwaardetijd van twee uur. Dit betekent dat iedere twee uur de helft van de nog aanwezige radioactiviteit verdwijnt.
Na 24 uur is er vrijwel geen straling meer in het lichaam aanwezig. De dosis die u krijgt is zo laag mogelijk. Mensen die tijdens of na het onderzoek bij u in de buurt komen, lopen geen enkel risico.

Let op: Meetapparatuur op (lucht)havens kunnen deze straling waarnemen.
Mocht u binnen 24 uur na het onderzoek een reis met het vliegtuig of de boot hebben gepland, meld dit dan aan de MBB’er.

Verhindering tijdig doorgeven

De hoeveelheid radioactieve stof wordt per persoon berekend en besteld. Dit is ook afhankelijk van het tijdstip dat het wordt ingespoten. Het is dus van belang dat u op tijd aanwezig bent. Het is zeer kostbaar om een afspraak vlak van tevoren nog te wijzigen. Mocht het onderzoek om een bepaalde reden niet door kunnen gaan, geeft u dit dan minimaal 24 uur van tevoren aan ons door. Anders zijn wij genoodzaakt het wegblijftarief in rekening te brengen.

Tot slot

Denkt u eraan om bij elk bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringspas mee te nemen? Als uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) zijn gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis.

Vragen

Het is van belang dat u duidelijke en juiste informatie heeft gekregen. Aan de hand van deze informatie beslist u, samen met uw behandelend arts, of u het onderzoek laat uitvoeren. Als u na het gesprek met uw arts en na het lezen van deze folder nog vragen heeft, stel deze dan gerust.
U kunt uw vragen ook telefonisch stellen op onderstaand telefoonnummer. Bent u van mening dat in deze folder bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag.

Bereikbaarheid en telefoonnummer

De afdeling Nucleaire Geneeskunde Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft routenummer 173.
De afdeling Nucleaire Geneeskunde is telefonisch te bereiken op 071 582 8036 (maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur).

Voorbereidingsinstructies vóór de dag van het onderzoek

U mag de dag voor het onderzoek geen zware lichamelijke inspanning verrichten. Daarnaast dient u zich te houden aan het volgende dieetvoorschrift:

Koolhydraatbeperkt dieetvoorschrift

Ontbijt:
 • Thee of koffie (zonder suiker, zoetstof en melk) of water
 • Maximaal twee rijstwafels met kaas of vleeswaar en/of eén schaaltje magere of halfvolle yoghurt zonder suiker
 • Een gebakken ei
Tussendoor:
 • Thee of koffie (zonder suiker, zoetstof en melk) of water
 • Blokjes kaas, plakjes vleeswaar of heldere bouillon (zonder vermicelli)
Lunch:
 • Thee of koffie (zonder suiker en melk)
 • Eventueel een gebakken of gekookt ei en/of schaaltje rauwkost (wortel, komkommer, augurk, kerstomaat, ui, radijs)
  en/of Eén schaaltje magere of halfvolle yoghurt zonder suiker
Tussendoor:
 • Thee of koffie (zonder suiker, zoetstof en melk) of water
 • Blokjes kaas, plakjes vleeswaar of heldere bouillon (zonder vermicelli)
Avondeten:
 • Eventueel een kop heldere bouillon (zonder vermicelli)
 • Eén portie vlees of vis (ongepaneerd)
 • Vier opscheplepels groente (geen peulvruchten)
 • Eventueel een schaaltje rauwkost (wortel, komkommer, augurk, kerstomaat, ui, radijs)
'S Avonds:
 • Thee of koffie (zonder suiker, zoetstof en melk) of water
 • Blokjes kaas, plakjes vleeswaar of heldere bouillon (zonder vermicelli)
Als u daarna nog trek heeft, kunt u kiezen uit de volgende koolhydraatvrije tussendoortjes:
 • Stukjes kaas/worst
 • Rauwkost (wortel, komkommer, augurk, kerstomaat, ui, radijs)
 • Ei (met rookvlees, gevuld)
 • Vleeswaar met rauwkost (augurk met boterhamworst)
 • Kopje heldere bouillon (zonder vermicelli)
 • Garnalen/mosselen (in het zuur)
 • Haring