Afdelingen & Specialismen

U heeft zojuist van een verpleegkundige een 'telemetriekastje' gekregen. Hiermee bewaken en registreren wij uw hartritme op de afdeling Hartbewaking. Telemetrie is een ander woord voor hartbewaking op afstand. In deze folder geven wij u informatie en leefregels over hartbewaking via telemetrie.


Waarom telemetrie?

De reden waarom we uw hartritme bewaken en registreren is:


  • bekijken en vastleggen van eventuele hartritmestoornissen;
  • bekijken en vastleggen van uw hartritme, omdat u medicijnen krijgt die uw hartritme zullen beïnvloeden;
  • u heeft een pacemaker gekregen;
  • een andere reden: ..…………………………………………………………………………

Het gebruik van het telemetriekastje

Aan het telemetriekastje zitten zes snoertjes die met speciale plakkers op uw borst vastzitten. De telemetrie zendt uw hartsignaal draadloos naar een centrale bewakingsmonitor die op de afdeling Hartbewaking staat. In het telemetriekastje zitten batterijen die we regelmatig vervangen. U krijgt bij het kastje een zakje, waarmee u het kastje om uw hals of middel kunt dragen.



Het is mogelijk dat een verpleegkundige naar u toekomt om de telemetrie te controleren. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een of meer snoertjes los zijn, of wanneer de batterijen op zijn. Dit kan dus ook 's nachts gebeuren.



U mag het kastje niet afkoppelen.



Het telemetriekastje mag niet nat worden. Tijdens de dagelijkse verzorging moet u er dus voor zorgen dat er geen water op het kastje komt. U mag alleen douchen wanneer u daar duidelijk toestemming voor heeft gekregen. Mag u wel douchen, dan kan soms het kastje even afgekoppeld worden, of wordt het kastje zorgvuldig beschermd tegen nat worden. Uw verpleegkundige zal u daarbij helpen.



Het gebruik van een mobiele telefoon is

niet

toegestaan in verband met storing in het telemetriesignaal.



Het is mogelijk dat u als u een telemetriekastje heeft, u ook een infuusnaaldje heeft. Dit naaldje gebruiken we om, als dat nodig is, medicijnen toe te dienen. Twee keer per dag spuiten we de naald met een zoutoplossing door. Zo voorkomen we dat de naald verstopt raakt.



De reden voor telemetriebewaking verschilt per patiënt. Hierdoor komen ook verschillen voor in het wel of niet tijdelijk afkoppelen van het telemetriekastje. Het is dus mogelijk dat uw buurman of buurvrouw vaker of juist minder vaak afgekoppeld mag worden dan u. Dit wordt door de arts bepaald.



Bereikbaarheid

Op de verpleegafdelingen Cardiologie zijn in de gang speciale antennes aangebracht. Deze vangen de signalen van uw telemetriekastje op en geven deze door aan de afdeling hartbewaking.


U mag rondlopen op de verdieping of naar huiskamer/lounge tenzij anders met u is afgesproken. Uw mag niet van de verdieping af, dan wordt het signaal namelijk onderbroken en kunnen wij uw hartritme niet meer bewaken. Wilt u van de afdeling af? Meldt u dit dan bij de verpleegkundige, zodat wij u altijd kunnen bereiken.


Wanneer u toch de verdieping moet verlaten, bijvoorbeeld voor een onderzoek, dan moet uw arts hiervoor eerst toestemming geven. Nadat dit bij de afdeling hartbewaking is gemeld, mag u dan - altijd onder begeleiding - de verdieping verlaten.



Einde van de telemetrie

Wanneer de registratie van uw hartritme niet meer nodig is, verwijderen we het kastje, de snoertjes en de plakkers. De infuusnaald heeft u dan waarschijnlijk ook niet meer nodig.



Belangrijke aandachtspunten

De telemetriebewaking geeft de mogelijkheid om uw hartritme te bewaken. Wat de telemetrie niet kan, is zien of voelen wat uw klachten zijn. Wanneer u onderstaande klachten ervaart, waarschuw dan de verpleegkundige.



  • Pijn op de borst;
  • kortademigheid;
  • hartkloppingen;
  • onwel zijn;
  • pijn in de linkerschouder of kaken enz.;
  • andere klachten waar u ongerust over bent.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust. De arts of een andere medewerker wil ze graag beantwoorden. Tijdens de artsenvisite kunt u informatie krijgen over de registratie van uw hartritme. De arts informeert u of met de telemetrie bijzonderheden in uw hartritme zijn geregistreerd.

Tot slot

Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringspas mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie in de hal op de begane grond.

Bereikbaarheid afdeling Cardiologie

Polikliniek Cardiologie
Leiden: routenummer 42
Leiderdorp: routenummer 105
Alphen aan den Rijn: routenummer 50

Telefonische bereikbaarheid (Leiden/Leiderdorp/Alphen a.d. Rijn): 071 582 8043Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur.
  • Verpleegafdeling Cardiologie A3, locatie Leiderdorp (330): 071 582 8076
  • Afdeling Hartbewaking (CCU), locatie Leiderdorp (370): 071 582 8075
  • Afdeling Eerste Hart Hulp (EHH), locatie Leiderdorp (370): 071 582 8075