Afdelingen & Specialismen

Uw behandelend arts wil bij u een transcraniëel doppleronderzoek (TCD-onderzoek) laten verrichten, omdat u een voorbijgaande beroerte (TIA) heeft gehad of het vermoeden bestaat dat u een TIA heeft gehad. In deze folder geven wij u meer informatie over dit onderzoek.


Afspraak

Wij verwachten u op …………………………………..dag, …………. - …………… - …………………………….. om ……………… uur bij de polikliniek Neurologie van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp, routenummer 126.


Waarvoor dient het onderzoek

Een TCD-onderzoek wordt uitgevoerd om de stroomsnelheid van het bloed in de slagaders van het hoofd te meten. Het stromende bloed wordt met behulp van geluidsgolven zichtbaar en hoorbaar gemaakt.



Uitbreiding van het TCD onderzoek

Het is mogelijk dat uw behandelend arts dit onderzoek voor u heeft aangevraagd als aanvulling op een duplex-hals-onderzoek en/of een MRA-hersenen.


In sommige gevallen wordt het TCD onderzoek uitgebreid met een TCD emboliedetectie.


Bij een TCD emboliedetectie kijkt de laborant of er embolieën zichtbaar zijn. Embolieën zijn zeer kleine bloedpropjes die door het bloedvat stromen.


Naar aanleiding van de uitslag van de verschillende onderzoeken wordt door de behandelend arts beoordeeld of een operatie van de halsslagader noodzakelijk is.



Wanneer mag u niet deelnemen aan het onderzoek

Iedereen mag deelnemen aan het onderzoek. Er zijn geen contra-indicaties (aanwijzingen dat een onderzoek moet worden ontraden).



Voorbereiding op het onderzoek

Voor dit onderzoek zijn geen speciale voorbereidingen nodig.


Als u medicijnen gebruikt, kunt u deze normaal blijven innemen, tenzij uw behandelend arts anders met u heeft afgesproken.



De dag van het onderzoek

Meldt u zich op de afgesproken tijd bij de polikliniek Neurologie (nummer 126, eerste etage) in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp.



Het onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant.


U ligt tijdens het onderzoek op een onderzoeksbank. De laborant onderzoekt met een klein doppler-apparaatje de bloedvaten in het hoofd. Op dit apparaatje doet de laborant echogel. Deze houdt ze tegen de zijkant van uw hoofd, bij het oor in de buurt.


De laborant onderzoekt alle grote bloedvaten in de hersenen. Hiervoor beweegt ze het kleine apparaatje wat heen en weer over de zijkant van uw hoofd. Ook aan de achterkant van het hoofd kan de laborant de bloedvaten onderzoeken.


Het onderzoek is pijnloos en onschadelijk. Tijdens het onderzoek hoort u op het TCD-apparaat uw eigen hartslag.


Na het onderzoek haalt de laborant zo veel mogelijk de gel van uw hoofdhuid af.



Aanvullend onderzoek: de TCD emboliedetectie

Voor dit onderzoek blijft u op de onderzoeksbank liggen.


Het doppler apparaatje waarmee de laborant de bloedvaten in uw hoofd heeft onderzocht, wordt vastgezet in een band. Deze band komt om uw hoofd heen. Zo kan langdurig de bloedstoom in een groot hersenbloedvat worden onderzocht. U moet hiervoor stil en ontspannen op de onderzoeksbank blijven liggen. Tijdens dit onderzoek hoort u op het TCD apparaat uw hartslag.



Duur van het onderzoek

Het TCD-onderzoek duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Wordt het onderzoek uitgebreid met de TCD emboliedetectie dan duurt het in totaal 90 tot 120 minuten. Na het onderzoek kunt u naar huis gaan.


Als u bent opgenomen in het ziekenhuis, dan wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling.



De uitslag

U krijgt niet direct na het onderzoek de uitslag. De neuroloog of aanvragend arts bespreekt de uitslag met u.



Tot slot

Wat neemt u mee?

  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw zorgverzekeringspas;
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de baliemedewerker van de polikliniek of aan de laborant.

De polikliniek Neurologie van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 - 12.00 en van 13.30 – 16.30 uur telefonisch te bereiken via 071 582 8056.