Afdelingen & Specialismen

U heeft met de arts afgesproken dat u een tremorregistratie laat verrichten. De arts heeft u in grote lijnen verteld wat dit onderzoek inhoudt. Deze folder geeft u aanvullende informatie. Het onderzoek wordt gedaan door een laborante klinische neurofysiologie.

Afspraak

Wij verwachten u op ………………………………………… dag, ....................-.....................- 20........... om ……… uur in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp, polikliniek Neurologie, routenummer 126.

Waarvoor dient het onderzoek

Een tremor is een ritmische beweging, zoals het beven of trillen van een arm of been, die niet of nauwelijks te onderdrukken valt. Bij een tremorregistratie wordt de activiteit van meerdere spieren gemeten met elektroden (metalen plaatjes die op de huid worden geplakt). Hier wordt een video-opname van gemaakt. De video-opname wordt alleen gebruikt voor het beoordelen van het onderzoek.

Wanneer mag u niet deelnemen aan dit onderzoek

Iedere patiënt mag deelnemen aan dit onderzoek. Er zijn geen contra-indicaties (redenen waarom een behandeling niet kan plaatsvinden).

Voorbereiding op het onderzoek

Het is handig als u kleding draagt die u makkelijk aan- en uit kunt trekken, bijvoorbeeld een T-shirt of hemdje. Gebruik op de dag van het onderzoek geen (bad)olie, bodylotion of andere crèmes. De elektrische activiteit van de spieren wordt via de huid gemeten. Dit lukt niet goed als de huid vuil of vettig is.

Het onderzoek

Het onderzoek gebeurt meestal in verschillende houdingen: liggend, zittend en/of staand. U ligt op een onderzoeksbank of zit op een stoel. De laborant bepaalt (soms samen met de neuroloog) de plaatsen waar de elektroden worden geplakt, meestal op de spieren van de armen en/of de benen. De laborant maakt op deze plaatsen de huid schoon met een scrubcrème en daarna plakt ze elektroden op de huid. Deze worden vastgezet met hypo allergene pleisters (pleisters waarvoor de meeste mensen niet allergisch zijn). Als alle elektroden zijn aangebracht, wordt getest of ze goed contact maken. Daarna kan de registratie beginnen. Het onderzoek is pijnloos. De laborant en/of de neuroloog vraagt u verschillende testjes te doen. Bijvoorbeeld in rust blijven liggen/zitten, uw armen strekken, bewegingen maken, rekensommetjes maken, of de positie aannemen waarbij de tremor het duidelijkst aanwezig is. Dit alles is om de tremor goed te kunnen bekijken en om te zien of uw tremor afhankelijk is van bepaalde handelingen.

Na het onderzoek

Als het onderzoek klaar is, worden alle elektroden weer verwijderd en kunt u weer naar huis. U mag aan het verkeer deelnemen, het onderzoek heeft geen invloed op uw rijvaardigheid.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 45-60 minuten.

De uitslag

De neuroloog of de aanvragend arts bespreekt met u de uitslag in een vervolgafspraak. U krijgt de uitslag dus niet direct na het onderzoek.

Verhindering

Bent u verhinderd, wilt u dit dan tijdig doorgeven via het telefoonnummer van de polikliniek Neurologie? Het telefoonnummer vindt u aan het eind van deze folder. Als u niet tijdig afbelt, zijn wij genoodzaakt de tijd die voor u is gereserveerd in rekening te brengen. U ontvangt hiervoor een nota van het ziekenhuis.

Tot slot

Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringpas mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis. Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de laborant of aan de baliemedewerker van de polikliniek. De poliklinieken Neurologie van Alrijne Ziekenhuis (alle locaties) zijn van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 - 12.00 uur en van 13.30 - 16.30 uur telefonisch te bereiken via 071 582 8056.