U heeft met uw arts afgesproken dat u een video capsule onderzoek laat verrichten. VCE (videocapsule endoscopie) is een onderzoek waarbij met behulp van een capsule, die een minuscule camera bevat, afbeeldingen van het maag-darmkanaal worden gemaakt. U moet deze capsule doorslikken. De capsule heeft een grootte van een vitaminepil of antibioticacapsule. De capsule vervolgt vanzelf de normale weg door maag, dunne darm en dikke darm en verlaat het lichaam weer met de ontlasting.

Afspraak

Alrijne Ziekenhuis heeft meerdere locaties. Dit onderzoek vindt plaats in Alrijne Ziekenhuis Leiden. In de afsprakenbrief vindt u de datum, het tijdstip en het routenummer naar de afdeling waar u zich moet melden. Het onderzoek wordt gedaan door de endoscopie verpleegkundige.

Plaats

Als u van thuis komt

U gaat via de hoofdingang naar de endoscopie afdeling in Alrijne Leiden (routenummer 45). Hier kunt u zich melden bij de afdelingssecretaresse.

Als u al in het ziekenhuis verblijft

Het kan zijn dat u al bent opgenomen. In dat geval zal een medewerker u naar de afdeling brengen.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is het opsporen van afwijkingen in het slijmvlies van met name de dunne darm, zoals tekenen van bloedverlies of ontsteking.

Voorbereiding

Twee weken voor het onderzoek

Twee weken voor het onderzoek plaats vindt, moet u stoppen met het gebruik van ijzermedicatie (Ferro-Gradumet of Ferrofumaraat). IJzertabletten kleuren de darminhoud zwart en kunnen daardoor het onderzoek bemoeilijken.

Een week voor het onderzoek

Een week voor het onderzoek plaatsvindt, moet u stoppen met geneesmiddelen die de darmwerking vertragen, zoals codeïne en loperamide (Immodium of Diacure).

De dag voor het onderzoek

Voor dit onderzoek is het belangrijk dat uw darmen goed schoon zijn. Resten darminhoud kunnen het zicht op de darmwand onmogelijk maken. Om de darmen goed schoon te maken, moet u een dieet volgen en een laxeervloeistof opdrinken. Wij vragen u het voorschrift “Darmlavage” achterin deze folder nauwkeurig op te volgen.

Dag van het onderzoek

Patiënten met veel lichaamsbeharing dienen hun borst en buik te ontharen. Op de dag van het onderzoek wordt het gebruik van bodylotion of vettige huidverzorgingsproducten op buik en borst afgeraden. Dit om te voorkomen dat de gebruikte elektrodes niet plakken. Gebruik geen lippenstift of andere middelen op de lippen.

Heeft u diabetes of een vochtbeperking?

Als u diabetes patiënt bent, kan het noodzakelijk zijn om voor het onderzoek de medicatie aan te passen. Overleg dit met uw arts of diabetesverpleegkundige. Ook patiënten met een vochtbeperking moeten vooraf overleggen over dit onderzoek met de arts.

Het onderzoek

Het hele onderzoek duurt 12 uur. Nadat u zich heeft gemeld, krijgt u een beker water met daarin een ‘antifoam’. Dat is een middel dat schuimvorming voorkomt en zorgt voor een helder zicht van de videocapsule. Draag gemakkelijke kleding zoals een joggingbroek of een loszittende broek, rok en trui. Een verpleegkundige van de endoscopie afdeling bevestigt een aantal elektrodes op uw bovenlichaam/buik. De elektrodes zenden signalen (foto’s) van de capsule naar een datarecorder. U krijgt een heupgordel om waarin de datarecorder wordt gedragen. Vervolgens neemt u de capsule in met een beetje water. Als het innemen van de capsule goed is verlopen, gaat u naar de verpleegafdeling waar u de resterende tijd verblijft. Na ongeveer 2 uur bekijkt een verpleegkundige de tot dan toe gemaakte beelden om te controleren of de videocapsule de maag gepasseerd is en zich in de dunne darm bevindt. Er bestaat een klein risico dat de videocapsule de maag niet spontaan verlaat. Wanneer dit gebeurt, brengt de arts de capsule met een flexibele slang (endoscoop) in de dunne darm.

Eten en drinken

De eerste 4 uur na inname van de videocapsule drinkt u minimaal 1 glas water per uur. Na 4 uur mag u helder vloeibaar dranken (bouillon, appelsap, thee, koffie zonder melk) en indien nodig medicatie innemen. Na 6 uur mag u een lichte maaltijd gebruiken, dat wil zeggen een cracker of een beschuitje. Na 8 uur mag u weer gewoon eten en drinken. Gebruik liever geen zuivelproducten. Als u diabetespatiënt bent kan het noodzakelijk zijn om tijdens het onderzoek de medicatie aan te passen, overleg dit met uw eigen arts of de diabetesverpleegkundige.

Adviezen tijdens onderzoek

 • U mag tijdens het onderzoek op geen enkel moment de apparatuur loskoppelen. Let op: de datarecorder is een kostbare computer. Behandel deze voorzichtig en vermijd schokken en stoten.

 • De datarecorder mag niet nat worden.

 • Zolang de videocapsule zich in uw lichaam bevindt mag u niet in de buurt komen van sterke elektromagnetische velden, zoals een MRI/CT apparatuur.

 • Mobiele telefoons, afstandsbedieningen, computers en draadloos internet kunnen gewoon gebruikt worden.

 • Vermijdt lichamelijke inspanning waardoor u gaat transpireren. Door transpiratie kunnen de elektrodes loslaten.

 • Maak geen lichamelijk contact met personen die ook een videocapsule onderzoek ondergaan.

 • Tijdens het onderzoek mag u niet roken. Roken versterkt namelijk de beweeglijkheid van de darmen waardoor de capsule onvoldoende beelden kan maken.

Na afloop van het onderzoek

Het onderzoek is na 12 uur afgerond of zodra de capsule zich in de dikke darm bevindt. De verpleegkundige verwijdert alle apparatuur en u kunt naar huis gaan. De capsule verlaat het lichaam via de natuurlijk weg. Gemiddeld gebeurt dit binnen 58 uur. Het is belangrijk dat u er zeker van bent dat de capsule het lichaam heeft verlaten. Controleer uw ontlasting hierop. Eventueel kunt u dit doen door een oud vergiet in het toilet te plaatsen om de ontlasting op te vangen en er vervolgens warm water op te gieten. U hoeft de capsule niet terug te brengen. De capsule moet bij het klein chemisch afval. Laat ons alstublieft wel weten dat u de capsule gevonden heeft door ons te bellen: 071 517 8183.

Complicaties

Als u de videocapsule in de periode van 3 dagen tot twee weken na het onderzoek nog niet heeft gevonden bij de ontlasting of u krijgt last van misselijkheid, braken of buikpijn, neem dan contact op met de endoscopieafdeling via telefoonnummer 071 517 8183.

Uitslag

De uitslag wordt, door de behandelend arts, ongeveer drie tot vier weken na het onderzoek, met u op de polikliniek besproken.

Wat te doen in geval van ziekte of verhindering

Bent u niet opgenomen in het ziekenhuis en kunt u door ziekte of om andere redenen uw afspraak niet nakomen, neem dan tijdig contact op met de endoscopieafdeling: 071 517 8183. Er wordt dan een nieuwe afspraak voor u gemaakt en in uw plaats kan een andere patiënt worden behandeld. Neem wel altijd uiterlijk 24 uur van tevoren contact op. Belt u later af, dan zijn wij genoodzaakt de tijd die voor u is gereserveerd in rekening te brengen.

Darmlavage

U spoelt de dunne darmen door het innemen van een darmspoelvloeistof. Deze vloeistof bereidt u door de inhoud van een zakje KleanPrep op te lossen in een liter water of mineraalwater.

De dag voor het onderzoek:

De dag voor het onderzoek____________(dag),____________(datum) Op deze dag mag u het volgende eten:

 • Een licht ontbijt, bijvoorbeeld thee met 2 crackers/beschuitjes met jam of yoghurt met honing

 • Een lichte lunch, bijvoorbeeld thee of bouillon met 2 witte boterhammen/crackers/beschuitjes met jam of smeerkaas

 • Een lichte avondmaaltijd, bijvoorbeeld ongekruide kipfilet of vis met gekookte aardappel/witte rijst en doperwtjes en worteltjes met jus van groentenat of bouillon. Als toetje kunt u appelmoes of magere kwark nemen.

 • Tussendoortjes: eierkoek, lange vinger, ontbijtkoek, zuurtjes, schuimpjes, pepermunt of Japanse mix

Hierna mag u niets meer eten. Op deze dag drinkt u: Tussen 19.00 en 20.00 uur een liter darmspoelvloeistof (KleanPrep) opdrinken De rest van de dag tot 24.00 uur alleen heldere dranken drinken. Van deze liter darmvloeistof hoeft u nog niet direct ontlasting te krijgen, maar houdt er wel rekening mee dat er dunne ontlasting kán komen.

Dag van het onderzoek:

De dag van het onderzoek_________(dag),__________________(datum) Nadat de videocapsule geplaatst is, moet u op de verpleegafdeling nogmaals 1 liter spoelvloeistof (KleanPrep) opdrinken. Let op: Door het gebruik van laxeermiddelen kan de werkzaamheid van andere medicatie zoals de anticonceptiepil verminderd zijn!

Enkele tips

Probeer de liter vloeistof goed te verdelen over de aangegeven tijd, bijvoorbeeld ieder kwartier een bekertje. Als u de smaak van KleanPrep onaangenaam vindt, kunt u het volgende proberen:

 • Drink KleanPrep ijskoud uit de koelkast.

 • Voeg wat citroensap of limoensap toe aan de eerste KleanPrep oplossing.

 • Los KleanPrep op in een halve liter water en een halve liter heldere appelsap.

 • De tweede liter KleanPrep ( op afdeling 3A) mag niet gemengd worden met limonade, dit geeft een gekleurde sluier over de videobeelden. Gebruik kauwgom of zuurtje/perpermuntje tussendoor (niet doorslikken).

Medicijnen kunt u innemen met een slokje water tot 1 uur voor het onderzoek. Naast de darmvloeistof moet u zoveel mogelijk heldere dranken en water drinken, liefst 2 liter totaal over de dag verdeeld. Heldere dranken zijn bijvoorbeeld:

 • Appelsap

 • Druivensap

 • Limonadesiroop, Roosvicee

 • Thee en koffie (eventueel met suiker, geen melk!)

 • Gezeefde bouillon of bouillon van een blokje

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog dringende vragen over het onderzoek zelf, dan kunt contact opnemen met de endoscopieafdeling. U kunt ons bereiken op het volgende nummer 071 517 8183. Bel bij geen gehoor de receptie van het ziekenhuis: 071 517 8178, en vraag naar pieper 21431 Endoscopieafdeling 071 517 8183

Terug naar boven