Orgaanresecties

Op de afdeling Pathologie worden onder andere de volgende organen onderzocht:

  • Gedeeltes van de darm
  • Milt
  • Nier
  • Testis
  • Borst
  • Baarmoeder

Weefselbiopsieën

Een biopsie is een vorm van weefselonderzoek die veelal wordt toegepast bij maag-, darmonderzoek, ook van de huid worden vaak biopsieën onderzocht.

Tijdens een biopsie neemt de behandeld arts een stukje weefsel weg. Dit weggenomen weefsel noemt men een biopt. Deze afname van weefsel kan meestal poliklinisch plaatsvinden. Er is geen ziekenhuisopname nodig. Het weefsel wordt onder plaatselijke verdoving weggenomen. Het weggenomen weefsel wordt opgestuurd naar de afdeling pathologie.

Als de (naald)biopten geen duidelijke uitslagen geven, kan de chirurg een chirurgische biopsie doen. De chirurg neemt het gezwel en/of een stuk gezond weefsel eromheen weg. Het weggenomen weefsel wordt opgestuurd naar de afdeling pathologie voor microscopisch onderzoek. Deze vorm van biopsie wordt ook wel 'excisiebiopsie' genoemd (uitsnijden=excisie). Een excisiebiopsie is een kleine operatie onder plaatselijke of volledige narcose. Bij volledige narcose wordt u tenminste een dag opgenomen.

Histologische punctie

Een histologische punctie wordt ook wel 'dikke naaldbiopsie' genoemd. Het onderzoek gebeurt met een holle naald. Op deze wijze wordt er een 'pijpje' weefsel (histologie) weggehaald. Dit in tegenstelling tot een cytologische punctie waar met een dunnere naald cellen en/of vocht opgezogen worden.

Een histologische punctie is een vorm van weefselonderzoek dat veelal wordt toegepast bij lever-, nier- en borstonderzoek. Het weefsel wordt opgestuurd naar de afdeling pathologie voor microscopisch onderzoek. Dit weefselonderzoek kan meestal poliklinisch plaatsvinden. Er is geen ziekenhuisopname nodig. Het onderzoek vindt onder plaatselijke verdoving plaats.